SULTANAHMETŞiirin hikayesini görmek için tıklayın Sultan Ahmet Camii, 1609-1616 yılları arasında sultan I. Ahmet tarafından İstanbul’daki tarihi yarımadada, Mimar Sedefkâr Mehmet Ağa’ya yaptırılmıştır. Cami Mavi, yeşil ve beyaz renkli İznik çinileriyle bezendiği için ve yarım kubbeleri ve büyük kubbesinin içi de gene mavi ağırlıklı kalem işleri ile süslendiği için Avrupalılarca "Mavi Cami (Blue Mosque)" olarak adlandırılır. Ayasofya’nın 1934 yılında camiden müzeye dönüştürülmesiyle, İstanbul’un ana camisi konumuna ulaşmıştır. Aslında Sultan Ahmet Camisi külliyesiyle birlikte, İstanbul’daki en büyük yapı komplekslerinden biridir. Bu külliye bir cami, medreseler, hünkar kasrı, arasta, dükkânlar, hamam, çeşme, sebiller, türbe, darüşşifa, sıbyan mektebi, imarethane ve kiralık odalardan oluşmaktadır. Bu yapıların bir kısmı günümüze ulaşamamıştır.
Yapının mimari ve sanatsal açıdan dikkate şayan en önemli yanı, 20.000’i aşkın İznik çinisiyle bezenmesidir. Bu çinilerin süslemelerinde sarı ve mavi tonlardaki geleneksel bitki motifleri kullanılmış, yapıyı sadece bir ibadethane olmaktan öteye taşımıştır. Caminin ibadethane bölümü 64 x 72 metre boyutlarındadır. 43 metre yüksekliğindeki merkezi kubbesinin çapı 23,5 metredir. Caminin içi 260 pencereyle aydınlatılmıştır. Yazıları Diyarbakırlı Seyyid Kasım Gubarî tarafından yazılmıştır. Çevresindeki yapılarla birlikte bir külliye oluşturur ve Sultanahmet, Türkiye’nin altı minareli ilk camisidir.
SULTAN AHMED
Seferim vardı memlekette demin Yine meltem esdi düğündü zemin Beyazıttan da muhteşem görünür Koca Sultan Hüdâyi Ahmedimin Ne kadar süzse gözlerim doyamaz Ulu mânânı kimseler sayamaz Seni en nâmlı usta anlayamaz Koca Sultan Hüdâyi Ahmedimin Eşiğinden adım atar çiniler İçi Allah deyip deyip iniler Ağa Mehmed sedeflerle yeniler Koca Sultan Hüdâyi Ahmedimin Neşesin Ahmedim huzur elisin Yaşa bâd-ı sabâ öğünmelisin Ebedî esse, şehrimin yelisin Koca Sultan Hüdâyi Ahmedimin Vezni: Feilâtün mefâilün feilün |
SAYGILAR SELAMLAR SİZE OLSUN...