CANIMDAN CAN KATARIM
Sen; dağların başında, el değmemiş bir çiğdem
Nereye baksam sensin, sen hayalim, sen gölgem Ben sana ulaşamam, erişemem hiç bir dem Sana nasıl dokunur, seni nasıl tutarım ? Ankâ mı olmalıyım uçmak için yanına ? Güneş mi olmalıyım doğmak için tanına ? Üzerine doğsam da koymazsın ki canına Gözlerinde doğarım, yüreğinde batarım ... Yaklaşamam yanına, diyemem sözlerimi Utanırım gözüne süremem gözlerimi Leylâ`mısın, Şirin`mi, prenses mi, peri mi ? Bir kez gözüne baksam derdi, gamı atarım ... Yağmur olsan, kar olsan, benim üstüme yağsan Göğsüme başın koysan, gönlümden sevgi sağsan Parlayan hilâl olsan, kara geceme doğsan Ayın on dördü deyip, mehtabında yatarım ... Ne olur yanağından ufacık bir bûse ver Dudağıma can gelsin, yaşlı gözlerime fer Vallâhi kıskanacak lâle, nergis, nilüfer Gülbahar öptüm diye ele caka satarım ... Başın dik mi gezersin dağlar gibi böyle sen ? Senden büyük Allah var, mağrur olma öyle sen Ellerimi tutsan da, sevdiğini söylesen Canında can olurum, canımdan can katarım ... |
Yağmur olsan, kar olsan, benim üstüme yağsan
Göğsüme başın koysan, gönlümden sevgi sağsan
Parlayan hilâl olsan, kara geceme doğsan
Ayın on dördü deyip, mehtabında yatarım
Hece ölçüüsnde her zaman başarılı olan bir şairi okumak hep keyif veriri . Bu şairin şiiri gibi
Leylâ`mısın, Şirin`mi, prenses mi, peri mi ?
Bir kez gözüne baksam derdi, gamı atarım .
Prens kelimesi uzun hece olduğu için iki hece değerinde görülmüş. Halk şairleri yabancı asıllı bu tip kelimelrin yazımını pirens gibi düşündüklerinden bu tip söylerler ama yazıda kelimenin imla kurallarına uygun yazımında bir hece yutumu ortaya çıkar. Aydın şairlerimizin halk ozanlarında oluşan bu uygulamaya riayet etmemeleri gerektiğini düşünürüm.
Bir kez gözüne baksam derdi, gamı atarım .
Bu mısranın da üzeri,nde pek durulmadığını düşündüm hem pürüzlühem de durak açısından şiirin durak yapısına aykırı duruyor.
Diğer şiirlerinde bu tip hatalarına pek rastlamadığım şairimizin bu şiiri biraz aceleye getirdipği anlaşılıyor.
saygılarım ve tebriklerimle.