(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Şiirlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Şiirin genel havası öfke, reddediş ve ahlaki bir kaygı üzerine kuruludur. "Hain", "zırtapoz", "cahil", "gafil" gibi ağır sıfatlar kullanılarak karşı tarafın (Batı'yı idealize edenlerin) hem entelektüel hem de manevi olarak yetersiz ve tehlikeli olduğu vurgulanır.
Dilin sertliği, şairin konuya verdiği önemi ve derin rahatsızlığını gösterir.
Batı, sadece bir kültürel model olarak değil, "ahlaksızlığın" kaynağı olarak tanımlanır.
Şiirde Batı'nın çağdaşlık iddiası reddedilir; bunun yerine kutsalları yok eden, insanı yozlaştıran bir güç olarak resmedilir.
Şair, "Dine imana kin kusar" diyerek bu hayranlığın aslında inanç sistemine yönelik bir saldırı olduğunu belirtir. İdeal olanın Batı değil, yerel ve dini değerler olduğu ima edilir.
Tekrarlanan "gafiller" ve "cahiller" vurgusu, Batı'yı örnek alanların bu durumu fark etmeden kandırıldığını veya cahilliklerinden dolayı doğruyu göremediklerini savunur.
Bu kişiler "adam sanıyorlar kendilerini" ifadesiyle de alay konusu edilir
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.
Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
Ne paylaşacaksınız?
Şiir, yazı, kitap ya da ileti için hızlıca ilgili alana geçin.