NATO hantal haçına, her yerde hizmet ettik ! Türkiye’nin dostuysa Kuzey’de çeksin tetik... İhtilal ! ”Ergenekon” ... bu tarzları genetik (?) Diplomasi milli güç… Devlet hukukla olur ! Tam bağımsız olmazsak iktidar kukla olur .
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
NATO (İngilizce ismi: North... Atlantic... Treaty... Organization....) Fransızca ismi: Organisation du Traité de l’Atlantique Nord ("OTAN") ve Türkçe: Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü’nün kısaltması), resmen açıklanmasa da II. Dünya Savaşı sonrası politik ayrımda, İngiliz Lord Ismay’ın deyişi ile "Rusları dışarıda, Almanya’yı alaşağı edilmiş halde ve ABD’yi içeride" tutmak için kurulmuştur.
Paylaş:
(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Şiirlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Kuruluş amacı salt SSCB'ye karşı güvenlik değil, aynı zamanda Avrupa'nın güvenliği için ABD'nin katkı koymasını sağlamak, Almanya'nın yeniden silahlandırılmasını bölgeye tehdit oluşturmadan gerçekleştirmektir. Çünkü bilindiği gibi o dönemde ABD kongresi ve kamuoyu ülkenin Avrupa ülkeleri arasındaki ilişkilere karışmasını istemiyordu. 9 Nisan 1949'da Washington Antlaşması ile kurulan NATO bir kollektif savunma örgütü olarak bilinmektedir. Kurucu antlaşmanın özellikle 3., 4., ve 5. maddeleri önemlidir. Bu maddelerle üye ülkeler, ortak savunma için yeteneklerini gelistirmeye, herhangi bir uyenin toprak butünlüğu, siyasi bagimsizlik ve guvenligi tehlikede oldugunda bir araya gelmeyi ve herhangi birine saldırıldığında bu saldırıya hepsine karsi yapilmis bir salidiri olarak kabul etmeyi taahhut etmislerdir. NATO'nun kuruluşuna karşı, SSCB ve Doğu Bloğu ülkeleri, kendi savunma anlaşmalarını yapmışlar ve Soğuk Savaşın yol açtığı kutuplaşma iyice belirginleşmiştir. Varşova Paktı olarak bilinen bu anlaşma, 1955'ten 1991'e kadar varlığını sürdürmüştür. Türkiye 1950'den itibaren üye olmayı istemesine rağmen ancak 1952 yılında KORE' ye Amerikan askerlerinin yerine ölmeleri karşılığında Yunanistan'la eş zamanlı olarak üye yapılmıştır. Batı Almanya da 1955 yılında Türkiye'nin onayı alınarak NATO'ya üye olarak kabul edilmiştir. Sadece demokrasi ile yönetilen Avrupa ve Kuzey Amerika ülkelerinin bulunduğu bu ittifaka, İspanya, Franko diktatörlüğü yıkıldıktan sonra, 1982 yılında katılmıştır. YUNANİSTAN' da PASOK Komünist Parti İktidarının 1973 yılında Nato'dan ayrılması üzerine Türkiye'de alel acele kurdurulan Ecevit-Erbakan ittifakı ile Kıbrıs'a çıkarma yapmamıza izin veren NATO; Yunanistan'ın hatasından dönmesi üzerine Nato'ya tekrar dönme isteği üzerine bizim de bunu kabul etmemiz üzerine, bize ağır bir ambargo uygulamıştır.1979 İran Molla Humeyni rejiminden ürktüğü için de 12 EYLÜL 1980 İHTİLALİ'ni yaptırarak sivil hükümetlerin Yunanistan'ın Nato'ya dönmesini onay vermeyişini NETEKİM KOMUTASIYLA bir çırpıda hiçbir şarta bağlamadan halletmiştir.(12 EYLÜL ZİNDANLARINDA CAN VEREN KURBANLARI RAHMETLE YADEDİYORUM)
NATO'nun etkinlği dış güvenlik ile sınırlı kalmamıştır. 1950'li yıllarda İtalya'dan başlayarak NATO ülkelerinde gizli Özel Harekat daireleri kurulmuştur. Gladio adı ile anılan bu birimler ülkelerdeki devrimci sol hareketler başta olmak üzere her tür muhalefete karşı bir önlem olarak oluşturulmuştur. Bu birimler aynı zamanda Derin Devlet kavramının da ortaya çıkmasında büyük rol oynamıştır. Pek çok ülkede daha sonra bu birimler ortaya çıkarılarak sorumluları yargılandıysa da, Türkiye dahil çoğu ülke bu süreci henüz yaşamamıştır. NATO, Soğuk Savaş sonrası Gladio kurumlarının dağıtıldığını iddia etse de, bu birimlerin şu anki durumu hakkında kesin bir bilgi bulunmamaktadır. 1990 yılına kadar MAVİ(dost) VE KIRMIZI(düşman) KUVVETLER şeklinde yapılanmasını ve icraatlarını sürdüren NATO, KIRMIZI KUVVETLER (S.S.C.B.)'in BERLİN DUVARI'yla yıkılmasından sonra PENTAGON KUVVETLERİ VE Amerikan düşmanı sözde İSLAMİ TERÖR ÖRGÜTLERİ şeklinde yeni bir konsepte dönüştürülmüştür *************************************************************** 1966'da, NATO'ya ait haber alma tesislerinin sayısı 112'ydi. Türkiye'de 35 kilometrekarelik alan NATO'nun denetiminde olup buraya, bakanlar dahil Türk yetkililerin NATO komutasından izinsiz girmesi yasaktı.
ABD ile Türkiye arasında 1976 yılında imzalanan "ABD-Türkiye Savunma ve İşbirliği Anlaşması", İncirlik, Kargaburun ve haber alma tesislerinin NATO adına ABD tarafından kullanılmasını sağladı. 1980 yılında 12 Eylül Darbesi sonrasında imzalanan "Savunma ve Ekonomik İşbirliği Anlaşması" ise 12 askeri üssün NATO adına ABD tarafından 5 yıllık kullanılmasına karar verildi. Bu anlaşma, ABD'nin talebi doğrultusunda halen yürürlüktedir... ********************************************************
Özellikle Gladio birimlerinin teker teker ortaya çıkması ve ABD'nin Irak ve Afganistan işgallerinde oynadığı rol, NATO'ya ciddi eleştiriler yöneltilmesine sebep olmuştur. Ayrıca, BM kararlarının NATO'ya herhangi bir etkisinin olmadığı görüldükten sonra, pek çok grup NATO'ya karşı muhalefeti arttırmışlardır. 21. yüzyıla girilirken, "ihtilal ve ergenekon benzeri suçları arşivlerdeyken "NATO'nun geleceği konusunda tartışmalar hala devam etmektedir. KISACA AMERİKAN VE KUZEY AVRUPANIN GÜVENLİĞİNİ TEHDİT EDEN HER ŞEYİ YOK ETMEK TEK GÖREVİDİR.
AHMET TURANOĞLU tarafından 11/16/2008 12:32:25 AM zamanında düzenlenmiştir.
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.
Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.