Sahip olduğunuz koşulları değiştirmek için, önce farklı düşünmeye başlayın. norman vincent peale
gafleti
gafleti

KENDİ KENDİME

Yorum

KENDİ KENDİME

( 4 kişi )

3

Yorum

9

Beğeni

5,0

Puan

152

Okunma

KENDİ KENDİME


(Aslında kafayı taktıklarımızdır)


Üç günlük dünyada rahat istersen
Siyasi hengamaya kafayı takma!
Münafık, münkir seçilsin dersen
Yalan, hurafaya kafayı takma!

Elinden gelirse yardım et, çekil
Kulunun rızkına yaratan, vekil
Üç kuruş verip te, verme ha akıl
Fakir fukaraya kafayı takma!

Dönek meşrebince dönsün çevrilsin
Elleme sarhoşu varsın devrilsin
İt gibi köşede yatsın kıvrılsın
Attığı naraya kafayı takma!

Haramiye kızmak beyhude keder
Mayası bozuksa.. ceddine çeker!
Haramın cezbesi yağı-bal, şeker
Arsız, maskaraya kafayı takma!

Cahil arifana üstünlük taslar
Bu devir böyledir, neylersin dostlar?!
Küfürbaz, şarlatan ağzından pisler
Hadsiz, ukalaya kafayı takma!

Büyük küçük, hatır gönül kalmadı
Kimse mutluluğu henüz bulmadı.
İnsan kıymetini, insan bilmedi
Haset akrabaya kafayı takma!

Çekil bir köşeye izle sessizce
Ağla halimize ağla gizlice
Oku kitabını "oku" emrince
Sahte allemaya kafayı takma!

Duyup gördüğünü "bildim" sanıyor
Vatan, millet, bayrak dense kanıyor
Her Allah diyeni mü’min tanıyor
Cahil, cühalaya kafayı takma!

Sanma ki bu akıl bir tek bende var
Çukur var, ova var, dağ var, tepe var
Söz var gürül gürül, lal var, pepe var
Şair, şuaraya kafayı takma!

GAFLETİ uzatma sözü kısa tut
"Dünyada rahat yok", rahatı unut!
Üç günlük, beş günlük.. kendini avut
Sürgit karmaşaya kafayı takma!

Paylaş:
(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Şiirlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Şiiri Değerlendirin
 

Topluluk Puanları (4)

5.0

100% (4)

Kendi kendime Şiirine Yorum Yap
Okuduğunuz Kendi kendime şiir ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
KENDİ KENDİME şiirine yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Etkili Yorum
Celil ÇINKIR
Celil ÇINKIR, @celilcinkir
22.10.2025 18:32:47
5 puan verdi
RUSAMER ŞİİR TETKİK MERKEZİ RAPORU
Rapor No: RS–2025/KK–GF
Tarih: 22.10.2025
Şiirin Adı: Kendi Kendime
Şair: Gafleti
Yorumlayan: Ser Feyzlizof Delibal Hazretleri
Birimi: RUSAMER – Sosyal Gerçeklik ve Mizahi Felsefe Dairesi

Gafleti’nin kaleminden çıkan Kendi Kendime, halk irfanını felsefî bir iç sesle harmanlayan, bilgelik tonunda yazılmış taşlama tadında bir şiirdir. Dörtlükler boyunca yinelenen “kafayı takma” redifi, hem metnin ahenk eksenini hem de anlamın mihverini oluşturur. Bu ifade, modern zamanın kargaşasında içsel sükûnun anahtarı hâline gelir.

Şair, çağın gürültüsüne karşı mizahı bir sığınak gibi kullanır. Söz, yer yer hicve dönüşür; ama öfke yerine ironiyle beslenir. “Cahil arifana üstünlük taslar” dizesi, günümüzün tersyüz olmuş değerler sistemine keskin bir ayna tutar. Bu tavır, Yunus’un sade dilinden, Neyzen’in sert gerçekçiliğine kadar uzanan bir geleneğin bugünkü yankısıdır.

Her dörtlükte hayatın farklı alanlarına temas edilir — siyaset, cehalet, akrabalık, din tüccarlığı, gösteriş… Fakat şairin derdi yargılamak değil, uyanık kalmayı telkin etmektir. Bu yönüyle şiir, bir öğüt değil, bir hayat stratejisidir.

Ritmik yapısı yerli yerinde, söyleyiş halkın diliyle iç içedir; fakat derininde bir tasavvufi teslimiyet sezilir. Özellikle son kıtadaki “Üç günlük, beş günlük... kendini avut” vurgusu, dünyevî karmaşadan arınmanın bir özeti gibidir.

Gafleti, kendi döneminin deliliğe varan hengâmesinde aklını kaybetmeden kalbini koruyan bir bilge tavır sergilemiştir.

Ser Feyzlizof Delibal Hazretleri
RUSAMER – Sosyal Gerçeklik ve Mizahi Felsefe Dairesi

Vesselam.
“Bazı insanlar dünyayı düzeltmeye kalkar, bazıları yalnızca kendi kalbini bozmamaya çalışır; bilgelik, ikinci olanda gizlidir.”
Aşık-ı boğaz
Aşık-ı boğaz, @asik-ibogaz
22.10.2025 15:33:36
5 puan verdi
Tebrikler hocam çok güzel bir şiir olmuş saygılarımla.
ASIKLUZUMSUZ
ASIKLUZUMSUZ, @asikluzumsuz
22.10.2025 14:23:35
5 puan verdi
En usta şairin, diliyse şiir
Cennet bahçesinin gülüdür şiir.....A.Lüzumsuz

Yine özel, yine güzel bir eser okuduk, değerli kalemden
Kutladık ve alkışladık yürekten
Gönlün abat olsun, tüm eserlerin benzersiz ve ŞAH ESER olsun
Sonsuzluğun sahibine emanet olasın, sağlıcakla kalasın
© 2026 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
Üyelik
Giriş paneli

Hesabınıza giriş yapın ya da yeni üyelik oluşturun.

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL