AŞKIN YOLUNDA ŞEB-İ ARUZŞiirin hikayesini görmek için tıklayın **Şeb-i Arûz**, Türkçe’de "Düğün Gecesi" anlamına gelir ve büyük İslam mutasavvıfı ve şairi **Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî’nin** vefat ettiği geceyi ifade eder. Bu ifade, Mevlânâ’nın tasavvuf anlayışındaki ölümün, Allah’a kavuşma olarak görülmesi fikrinden kaynaklanır.
Mevlânâ, ölümü bir ayrılık değil, sevgiliye (Allah’a) kavuşma olarak değerlendirmiştir. Bu yüzden onun vefat günü olan **17 Aralık**, her yıl "Şeb-i Arûz" adıyla anılır ve anma törenleri düzenlenir. **Şeb-i Arûz Törenleri Bu gecede genellikle: 1. **Semâ Gösterileri**: Mevlânâ’nın öğretilerine uygun olarak düzenlenen semâ törenleri yapılır. 2. **Şiirler ve İlâhiler**: Mevlânâ’nın şiirleri ve tasavvufi müzik eşliğinde ilâhiler okunur. 3. **Anma Programları**: Mevlânâ’nın yaşamı, eserleri ve öğretileri üzerine konuşmalar yapılır. Mevlânâ’nın şu sözleri, ölüm anlayışını açıkça ifade eder: *"Ölüm günüm, düğün günümdür. Beni ölülerden sanmayın, topraktan da uzak tutun. Beni sevenlere söyleyin ki; beni, kendilerini bekleyen bir sevgili olarak bilsinler."* Şeb-i Arûz, sadece bir ölüm gecesi değil, Allah’a vuslatın, sevginin ve aşkın doruk noktası olarak kabul edilir. Bu nedenle, tasavvuf felsefesinin en önemli sembollerinden biri hâline gelmiştir.
..
Şebi aruz çağırır, gönülde sırlar açar, Aşk ile dolan kalp, sevdaya yelken açar. Bir ney sesi yankılanır, semada devran başlar, Şebi aruz çağırır, gönülde sırlar açar. Kandiller yanar bir bir, ışık ruhlara işler, Her zerre nurla dolar, vuslat dileği düşler. Mevlâ’ya varan yollar, sabırla sabır işler, Kandiller yanar bir bir, ışık ruhlara işler. Derviş döner semada, aşkın derin sızısı, Her nefeste yeniden, doğar ruhun sevdası. Bu yol sonsuz bir nurdur, yoktur onun nihası, Derviş döner semada, aşkın derin manası. ahmet nejat alperen |
yürek sesiniz daim olsun saygılarımla