Salonun ortasında, heybetli duruşuyla, Hizaya çeker gibi, her gün çağırır beni. Zamanın öfkesini, gözüme soruşuyla; Elbise diye her gün, giydiriyor kefeni..
Baktıkça canlanıyor, kesik kesik bir mâzi, Sûrette varım fakat, yabancıyım mânâda. Sanki bedduasını aldığım mâhir terzi; Benden habersiz bir ben büyütmüş aynada
Bahis açamıyorum, yüzdeki çizgilerden, Sanki temiz sayfayı, vecd ile karalamış. Hele dudağımdaki, şu kısık ezgilerden; Sanki saçımı yolup, hırs ile paralamış!
Gölgemi kaybettim de aratmadı fâili, Meğer karşımda imiş, güneşimin kâtili. Tutup da yakasından kovsam bu azrâili; Benden habersiz bir ben öldürmüş aynada..
(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.
Şiirlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Ayna şiirine yorum yap
Okuduğunuz şiir ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
Ayna şiirine yorum yapabilmek için üye olmalısınız.
Bu resim en çok bu şiire yakışmış, sevgili şairim önce resmi yorumlamak istedim,Ressam resim çizmeyi çok seviyor belli ,son resmi için buğday tarlası seçmiş ve orda ölmeyi istemiş, ressamlar hep doğada resim çizer ya keyif alarak, öyle yapmış, hastalığının farkında ki bu kadar üzgün , önce resminde tasarlamış kendini öldürmeyi, orda öldürmüş ve izlemiş , sonrada son resmi olarak onu bırakıp son kez kendini anlatmış, diye düşündüm. Ayna kendinle yüzleştiğin yada yüzleşmek için kullandığın nesne, aynalar ne hikmetse sureti göstersede aslında bakan kendi içini ve yaptıklarını görür, yüzleşir.Sorular sorar en çokta neden der, cevap bekler, içindeki karanlıktan çıkardığı suçlayıcı cevapları verirken kendini de öldürürsün bir yandan. Mazi gelir yavaş yavaş sorularla birlikte gözünün önüne, ordasındır ama yok gibi hissedersin kendini, başına gelen olumsuzluklardan dolayı vebale girdiğini düşünüp, kendi içine hapsolduğunu düşünür. Yüzünde gördüğü her bir yaşanmışlık, büyük bir mutlulukla temiz hayatını karalamış gibi hissediyor.Dinlediği ve söylediği şarkılar ile kendini heder ettiğini anlatır . İçine mutluluk dolduran ışığın yansımasındaki gölgesini ve güneşini kaybettirenin kendi olduğunu düşünüp, kendi kendinin hem katili hem azraili olarak görüyor, baktığında aynaya, bu şiirle şair kendini sorgular iç dünyasını sorgular , hatalarından kendini sorumlu tutar,yürekten yazılmış, hatta yaşanmış bir şiirdi yüreğine sağlık, saygılar.
Selam Elifcim, Ayna hep kullanmak istediğim bir tema idi. Cahit Sıtkı kadar olmasa da aynayı yazmış olmanın hazzı var:) Bilirsin Tarancı aynaları pek sık işlemiştir şiirlerinde. Yorumdaki tespitlerin isabetli yine, teşekkür ederim kıymetli yorumun için.
Özellikle;
"Sûrette varım fakat; manada yabancıyım"
Tebrik ediyorum