Ferman-ı Aşka Can İledür İnkiyadumuz
BAKİ
Ferman-ı Aşka Can İledür İnkiyadumuz Ferman-ı aşka can iledür inkiyadumuz Hükm-i kazaya zerre kadar yok inadumuz Baş eğmezüz edaniye dünya-yı dun içün Allah’adur tevekülümüz i’timadumuz Biz mükteka-yı zerkeş-i caha dayanmazuz Hakk’un kemali lütfunadır istinadumuz Zühd ü salaha eylemezüz iltica hele Tutdı egerçi alem-i kevn-i fesadumuz Meyden safa-yı batın-ı humdur garaz heman Erbab-ı zahir anlayamazlar muradumuz Minnet Huda’ya devlet-i dünya fena bulur Baki kalur sahife-i alemde adumuz Şair Baki Türkçe Uyarlama Aşkın fermanına boyun eğmekliğimiz ta candan ve yürektendir. Bu uğurda alın yazımıza karış zerre inadımız ve karşı koymamız söz konusu değildir. Şu alçak dünyanın birtakım geçici menfaatleri uğruna aşağılık kimselere boyun eğmeyiz. Bu yolda bütün tevvekülümüz, bütün güvencimiz Allah’adır. O’nun hükmüne rıza gösteririz. Biz geçip gidici mevkii ve makam ile makam ile edin,lmiş altın işlemeli yastıklara sırtımızı verip dayanmayız. Bütün dayanağız Cenabıhakk’ın noksansız ve sınırsız lütfunadır. Hele sofuluk ve gözü kapalı dindarlığa asla sığınmayız. Velev fesadımız bütün mevcudat alemini tutmuş bile olsa! Bizim içkiden anladığımız küpün içindeki safadadır. ’Her şeyi, gördükleri dış yüzüyle değerlendirip hüküm verenler, bizim meramımızı asla anlayamazlar’. Dünya devleti geçip gider ve yok olur ama Allah’a binlerce şükürler olsun ki, bizim adımız alemin sayfasında Baki kalır. Ahmet İnan & Saliha İnan Biz fesat,hasıt, riyakar ,egoist ,kibirli, sinsi, hain ve vatan haini malı ile övünen insanı daim hor görenleri sevmedik ve sonsuza kadar da öyle insanları sevmeyeceğiz... |
Fermân-i aşk cümlesin ile bahsedilen cokndegerli bir cumledir ki Bu suretle aşk, gönüllere dilediği gibi hükmeden bir padişaha benzetilmiştir.
Hükm-i kazâ Kazânın, kaderÜn, hükmü; herhangibir husuta Allah’ın isteğinin, iradesin izjerini bulması hakkında ki hüküm ve karar olarqk belirtilmiştir.
Eski felsefi tefekkür tarzı içindeki ahlâk telâkkisinin esas prensiplerinden biri şu idi Allah her şeyi, her mahlûku yaratmadan önce onların başına gelecekleri, her işin varacağı neticeyi kestirmiş, takdir etmiştir. Bundan dolayı, dünyada hiçbir işin Allah’ın dilediğinden başka türlü olması, yani Allah’ın takdirinin değişmesi ihtimali yoktur. O halde, kulların yapacakları şey, mukadderata, kazaya boyun eğmektir; Allah’ın takdirini değiştirecek tedbir düşünmek ve bunda inat etmek boştur; olacak muhakkak olur.
Bâkî de bu beyitte aynı ahlâk prensibinden ilham alarak, kazanın hükmünü değiştirmek için uğraşmak beyhude olduğu gibi, aşk sultanının emrine de karşı gelmemek, bilâkis ona canla, başla itaat etmek lâzım geldiğini söylüyor günümüzde bile geçerliliğini koruyan bu görüs ve bu asıl şiiri yazan üstadinbi kez daq rahmet anıyor bu harika eseri paylasqn gönüle selqm.sqygi duamı yolluyorum inşallah hayırlı bereketli huzurlu nurlu geceler kıymetli üstade