Küçük GelinŞiirin hikayesini görmek için tıklayın Hayat hikâyesi derin bir iz bırakan ve
küçük yaşta başlık parası adına zorla evlendirilen bir çocuk gelinden esinlenerek onun nezdinde tüm çocuk gelinlere ithafen 2018 yılında yazmıştım. KONUŞTU YÜREĞİM kitabımda yayımlanmıştır.
Yaşım daha on üçtü benim
Ellerimde bez bebeklerim Nasıl da sever oynardım onlarla Çocuktum daha ne de olsa. Küçücüktüm ufacık tefecik Örerdi annem,saçlarımı belik belik Babamsa çok uzaktı bana “Kızım” diye öpmedi bir kerecik. Günlerden bir gün, babamla beraber Bir adamla kadın çıkageldiler Hiç görmediğim bu amcayla teyzenin “Gelinleri olacaksın” dediler. Anlayamadım, neydi gelin olmak? Tanımadığım insanların yanında kalmak Yoksa annemle babam bıkmış mıydı benden? Kolay mıydı böylece ayrılmak? Günlerce ağladım “Beni onlara verme baba” diye yalvardım ’İnan hiç sesimi çıkarmam İstersen, ayak altında da dolaşmam Sen yeter ki beni ayırma, evimden yuvamdan’. Ne çare babam, duymadı bile feryadımı Kararı kesindi küçük kızı gelin olacaktı Evcilik oyunu bu muydu oynadığım Hani o, hep oyun olarak kalacaktı? Günler geçti, hiç çıkmadım evden Annemi görürdüm, hep ağlardı sessizden “Kızın kaderi anasına benzermiş” diyordu Onu da, küçük yaşta gelin etmişti dedem. Gelin olma vakti gelip çatmıştı Bebeklerime giydirdiğim gelinlik, bana hiç yakışmamıştı Ah babam ah! Üç kuruş başlık parasına Nasıl da beni satmıştı. Çıkarken kırmızı kuşak bağlanırmış geline Onu da babası bağlarmış beline Keşke şu küçücük yaşımda Beni vermeseydiniz yaban ellerine. Sarıldım anneme, son kez dedim Bak yaşlı gözlerime belki beni vermezsin “Ağlama” dedi annem, tutup ellerimden “Sen gelinsin, hem ağlar hem gidersin.’ İşte gidiyordum artık doğduğum evden Ayrıldım oyuncak bez bebeklerimden Sessiz bir fırtına koptu içimde Küçük yaşta beni gelin ettiniz neden Çocuk yaşta beni gelin ettiniz neden? |
Bu dizelerde, küçük gelin, annesine veda eder. Annesi, onu teselli etmek için, gelinlerin ağlaması gerektiğini söyler. Ancak, şairin gözyaşları, sadece bir gelinin düğününde değil, aynı zamanda bir kadının özgürlüğünün elinden alınmasının acısını yansıtır.
Genel olarak, bu şiir, çocuk yaşta evliliğin, bir kadının özgürlüğünü ve bağımsızlığını elinden alan, acı verici bir deneyim olduğunu dile getiren bir şiirdir. Şairin, çevresinde gözlemleyerek yaşadığı bu deneyim için duyduğu üzüntü ve pişmanlık, şiirin her satırından anlaşılmaktadır.
Şirin dili, oldukça sade ve anlaşılırdır. Şiirde, günlük konuşma dili kullanılmıştır. Bu, şiirin daha gerçekçi ve etkileyici olmasını sağlamıştır.
Şiirin kafiye düzeni, aaba şeklindedir. Bu kafiye düzeni, şiire ahenk ve melodi kazandırmıştır.
Şiirin teması, çocuk yaşta evliliktir. Şiirde, bu tema, şairin kişisel gözlemleri üzerinden anlatılmıştır. YENİDEN DÜZENLENDİ.