akrep kuytusu// . . . n’olur telaşımın kırmızılığına, kusuruna bakmayın belli ki yine güne gece düşmüş yine tene har, yine yeniden vuslata yar kalbim kalemimde çırpınıp dursa da kamçılanamayan şehvetim yere, göğe, kurağa, ıslağa karışsa da sevdim seni iyisi mi sevişmeden öldür beni beni bilirsin güne, güneşe eyvallahı olmayan akrep kuytusu gibidir ömrüm olamayacaksan gölgem, düş tenim, terimden /ya da dur.. uzat son kez teninin sunaklarını boyayayım dudaklarımı/ . . . // ilhanaşıcımartikibinyirmiiki |
Şimdi durup dururken bunu neden anlattım. Bu olaydan sonra şiirinizle karşılaşınca kendi kendime şiir sanatı nasıl olmalı? , Şiir sanatçısı şair nasıl olmalıdır ? soruları takıldı kafama. Evvela sanat; topluma hitap eden bir varoluşa sahip olduğu için, toplumun anlatamadığı, ifade edemediği, herkesi kapsayıcı genel bir niteliği olmalıydı.
Şiirde cinsellik konusu çerçevesinde nasıl olmalıydı peki şair ? Şair de sanatın sanatçıya yüklediği ya da sanatçının gönüllü yüklendiği seslenme görevini belli değerleri koruyarak, sanatın yüce varlığı sınırlarını aşmayarak yapmalıydı diye düşündüm.
Öyle ya, insan her yerde insan, her tema şairin duygu ve düşüncelerinin; olması gerekeni ve her bireyin yeri geldiğinde içsel dünyasına projektör tutarak gerçekleşmesi gerekiyor. Cinsellikte insan doğasının bir gereği. Elbette şiir sanatında da kullanılabilir. Ki kullanılmış olduğuna edebiyat tarihimizde divan edebiyatından tutunda, Cemal Süreya, Orhan Velİ, Nazım Hikmet, Küçük İskender ... ve sayamayacağımız pek çok şairimizin eserlerinde tanık olmuşuzdur.
Ama bu sanatçılarımız parmağım kör gözüne diye diye anlatmamışlar. İç değerlerine ve sanatın yüceliğine saygı duyarak anlatmışlar.
Neden bu kadar yazdım. Öncelikle teşekkür ediyorum. İncelikli, tüller altında, anlatılmayan da şiiri dile getirdiğiniz için. Bahsetmiş olduğum o ne idüğü belirsiz yazı o kadar kızdırdı ki beni bu kadar yazdırdı. Kusuruma bakmayın lütfen.
Sanatın, öncelikle sanatçının kendi öz değerlerine saygılı bir biçimde vücut bulması gerektiğine nitelikli bir örnekti şiiriniz. Beğeniyle okuduğum eserinizi kutlarım. Selam ve saygımla.