(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.
Şiirlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Vicdan Muhasebesi şiirine yorum yap
Okuduğunuz şiir ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
Vicdan Muhasebesi şiirine yorum yapabilmek için üye olmalısınız.
Öncelikle tebrik ediyorum. Kaleminize gönlünüze sağlık. İlhamınız bol olsun. Mana olarak çok güzel bir şiirdi. Hece şiiri üzerinde biraz daha eğilirseniz oldukça olumlu sonuçlara ulaşacağınıza inanıyorum. 11'li heceye tam olarak uymuşsunuz. Ancak bu şiirde 6+5 gibi duraklar olmasını beklerdim.
Örneğin; 'Bir yaprak daha döküldü takvimden' dizesinde durak bulunmamaktadır. Bunun yerine 'Döküldü bir yaprak yine takvimden' denilse idi 6+5 duraklı hale gelirdi.
Bir de 4. dizelerin birbirine redif yerine mutlaka en az tam uyakla bağlanması gerekirdi. 'bilemeden' ve 'silemeden' arasında bu bağ sağlanmış. 'il' tam uyak, 'emeden' redif olarak güzel yakışmış. Diğerlerinde ise 4. dizelerde uyak kullanılmamış.
Burada 'tir' ekleri rediftir. Hece Ustası şairlerde (bu sitede de çok sayıda var) sadece eklerle yazılan hece şiirleri göremezsiniz. 'elek' kısımları ise uyaktır. Dize sonlarındaki tek ses (harf) benzerliğine yarım uyak, iki ses benzerliğine tam uyak, üç ve daha fazla ses benzerliğine ise zengin uyak denir. yukarıdaki örnekte dört ses benzerliği vardır.
Kafiyeli sözcüklerden birinin başka bir sözcüğün içinde yer almasıyla oluşan uyağa (kafiyeye) tunç kafiye (uyak) denir. Tunç kafiye aynı zamanda zengin kafiyenin bir türü olduğundan ses benzerliklerinin en az üç olması gerekir.
Kısaca 'elek' kısımları bu açıklamaya göre tunç uyak olmaktadır.
Hece şiirinin bu şekilde bazı kuralları var. Tabi ki uymak zorunlu değil. Ancak uyulduğunda büyük hayranlık uyandırır.
Saygılarımla.
(Not: Hepimiz zamanla öğreniyoruz. Sizi bir kez daha bu güzel şiiriniz nedeniyle kutluyorum)
Çok teşekkür ederim hocam bilgileriniz çok değerli fakat ben hiç bilmeden yazdım bu şiiri durak,redif,uyak bu kelimelerin ne anlama geldiğini 6+ 5 ne demek hiç bilmiyorum zaten burdan birileri bilgi verir diye umut etmiştim anlamaya çalışıyorum