Fatma bir kadındır
Yeşim bir kadındır
Seval bir kadındır
Kübra bir kadındır
serpil bir kadındır
...
Devamını oku »
Kur’an, kadın ve erkek karakterlerinin özelliklerini değil; mümin ve Müslüman karakterini tanımlar ve tasvir eder. Kur’an’a göre; İman edenlerin, Allah’ın ruhunu taşıyanların tek bir ahlak özelliği, iman yapısı, psikolojisi ve karakteri vardır. Dolayısıyla kadın ve erkek psikolojisinin ve karakterinin, vahyi merkeze alıp düşündüğümüzde farklı olamayacağı hakikatini görürüz. Kur’an, cinsiyet farklılığı üzerinden iman derecesi ve iman derinliği ayrımına gitmez. Kim Allah’a kulluk ediyorsa Allah katında o üstündür. Kur’an’a göre, eşitliği sadece takva bozar.
“Ey insanlar, gerçekten, biz sizi bir erkek ve bir dişiden yarattık ve 'birbirinizi tanımanız ve tanışmanız' için sizi halklar ve kabileler (şeklinde) kıldık. Şüphesiz, Allah katında sizin en üstün (kerim) olanınız, (ırk, renk, soy ve servetçe değil) takvaca en ileride olanınızdır. Şüphesiz Allah bilendir, haber alandır.” (Hucurât Suresi 13. Ayet)
“Erkekler kadınlar üzerine hakimdirler. O sebeple ki Allah onlardan kimini (erkekleri) kiminden (kadınlardan) üstün kılmıştır.” (Nisa Suresi, 34)
Ayette geçen” erricalü kavvamune alennisai” ifadesi,” erkekler kadınları gözetir” ya da” erkekler kadınların geçimlerinden sorumludur” şeklinde meal verilmesi gerekirken, gelenekçiler tarafından rivayet kültürünün etkisiyle erkeğin kadın üzerinde hâkim ve üstün olduğu şeklinde çevrilmiştir. Ayette geçen” kavvam” kelimesini “yönetici, hâkim” olarak çeviriyorlar; fakat aynı kelimenin geçtiği Nisa Suresi 135 ve Maide Suresi 8’de ise” adaleti ayakta tutun, adaleti gözetin” olarak çeviriyorlar. Yine aynı ayette” feddelellahu badehum ala badin” ifadesinin manası” her birine farklı yetenek ve özellikler verdik”dir. Ancak, birçok mealde her nedense” Allah bazılarını (erkekleri), bazılarından (kadınlardan) üstün kılmıştır” şeklinde çevrilmiştir.
Kadın ve erkek Allah’a kulluk etme sorumluluğunda eşittir.
...
Devamını oku »
Biz kadınlar mısır gibiyiz
Saçı püsküllü
Süt beyazı ten
Hafif ateş karşısında yanık bağrımız
...
Devamını oku »
Aşkından yandımda ben o gün
Senin yanımda seninyakınımda
Daha onsekizinde bense ondokuz
1973 eylül 17 pazartesi nişanlandık
...
Devamını oku »
Hor görme sen kadını.
Ben yoksam hayat söner
Küçümsemen kadını.
Ekmeğim ben aşım ben
...
Devamını oku »
Kadın kalbi kırılmaz ki, Allah’ın bir lütfudur o
Elin kolun ve gözündür, emanettir o yüceden
İçi kurumuş bir gönlün, kalpte açan gülüdür o
Narindir onun yüreği, incitme bilip bilmeden
Cennet ona bahşedilmiş, helallik al o gitmeden
...
Devamını oku »
Onca yıllar güvendiği dostları gelir aklına,
Hiç düşünmeden
Tekrar güvenmek mi deyip vazgeçer
Güzel olan tüm anılarını
...
Devamını oku »
Baba ocağına sığamayan,
Ana kucağına sığamayan,
Kardeş dizine sığamayan,
Kocasının yüreğine sığamayan,
Dünyaya sığamayan bir kadın tanıdım!
...
Devamını oku »
Kadın,
Ana ,eş, kardeş, evlat, torun,
Ailemiz,
Sevgili, arkadaş, yakınımız,
Komşu.
...
Devamını oku »