MENÃœLER

Anasayfa

Åžiirler

Yazılar

Forum

Nedir?

Kitap

Bi Cümle

Ä°letiÅŸim

yaratık
mem-o

yaratık


Ýnsan aþaðýlýk bir yaratýktýr...


Ýnsan bir dizi aþaðýlýk özelliklere sahiptir de. Bundan baþka, her tür rolü üstlenebilen, nerdeyse her þart altýnda yaþamýný sürdürebilen bir canlýdýr o.

Aþaðýlaþmanýn ve kötülüðün sýnýrý yoktur. Ýnsanýn kendi bulduðu <yücelik, ulu insan, tek insan, eþi olmayan insan> gibi kendini yüceltmenin de sýnýrý yoktur. Bütün bu saçmalýklara da inandýklarý, hem geçmiþ tarihte hem de ama þimdiki “modern”dünyada doðrudur. Açýk söylenmese de kendini tanrý gibi, yaratýcý kadar güçlü hatta ölümsüzlüðüne bile inanan hasta insanlarla dolu bu dünya. Ya da baþka bir deyiþle bu bulaþýcý bir insan hastalýðýdýr. Ýstisnasýz her insanda bu özellik vardýr. Sade bunu yaþayacak, onu ortaya çýkartacak koþullar olgunlaþtýðýnda belli olur kiþinin bu “sýtmaya” yakalanmýþ olup olmadýðý. Ya da, bununla baþa çýkýp çýkamayacaðýný, sýtmaya yenik düþecek mi; görülür. Ýnsanýn bu aþaðýlýk özellikleri ve zayýf yanlarý, ondan daha aþaðýlýk bir güç olan, aslýnda kötülüðün merkezi olan <güç> devlet, aracýlýðý ile kullanýlýr ve sömürülür.

Nerdeyse ayný dercede güçlü olan böyle hasta bir insana -kral, peygamber, diktatör, büyük katil, serseri gibi, özelliklere sahip birinin arkasýndan milyonlarca insanýn koþtuðu, yakýp yýktýðý, kan içtiði, sýnýrsýz kötülükler ve iþkenceler ettikleri de bilinir.

Herþeyi iyiye, ayný zamanda her iyi olaný kötüye dönüþtürmek de insan iþidir. <kötülük sadece insana aittir> evet kötülük sadece insana aittir.


Sosyal Medyada Paylaşın:



(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.