HRİSTİYANLIĞIN TARİHÇESİ VE BARNABAS İNCİLİ-7
Hristiyanlık kelimesi Kur’an da Al-i İmran 67’de Nasraniyyan (Nasrani-hristiyan) olarak,Bakara 111 ve 113’te nasara ,Maide 14 -18-51‘te nasara olarak geçer (Diyanet işleri Meali) .Bu kelime de Hz.İsa’nın doğduğu bölge olan Filistindeki Nasıra köyünden ileri gelir.
Hristiyanlık kelimesi :“1- Kelime, Nâsıra veya Nasran adlı köyden olanlar anlamındadır ki, Hz. İsa ve havârileri bu köye nispet edilirler. 2- Yardım ve destek anlamındaki nusret veya nasr kökünden yardım edenler, yardımcılar anlamındaki ensâr kelimesine nispet edilmiştir. Âl-i İmrân sûresi 52. âyetinde Hz. İsa’nın yardım talebine havârilerin olumlu cevap vermeleri sebebiyle havâriler için ensâr kelimesi kullanılır. Bu deyimden yola çıkılarak havârilere ve tüm hıristiyanlara “yardım edenler” anlamında nasârâ denmiştir.
Bu dinin mensupları, batı dillerinde “christian”, Türkçede “hristiyan” (hıristiyan) şeklinde adlandırılır. Bugünkü İncillerde bu kelime, Grekçe “Christos yanlısı” anlamında “christianos” şeklinde geçer. Christos, İbrânicede “kutsal yağ sürülmüş, yağlanmış” anlamına gelen “Maşiah” (Mesîh) kelimesi, “gelecek olan Yahve’nin kutsanmışı”nı veya “kralı”nı ifade ederken, bunun Grekçe’deki karşılığı “Christos” İncillerde Hz. İsa’ya isim-lakap olarak verilmiştir. Grekçe “Christos” ve Latince “ianos” ekinden oluşan “christianos (Latince, “christianus”) kelimesi, daha sonra halk dilinde “chrestianus” şeklini almıştır. Türkçe söylenişi ile hıristiyan kelimesi, buradan kaynaklanmaktadır. (1)Hristiyanlık kelimesi görüldüğü gibi Yunanca bir kelimeden türetilmiştir.Kur’an da hristiyanlar olarak ifade edilen dinin mensupları Nasraniler veya Nasraniyyün olarak ifade edilirler.
İncil kelimesi ise şöyle ifade ediliyor : İncil, Evangelion. İncil sözü halk dilinde alışılmış Arapça bir kullanımdır. Sevinç Getirici Haber, Yunanca Evangelion’un öz anlamıdır. “ (2)
Kur’an-ı Kerim de Maide 46’da hem İncil hem tevrat günümüzde manasıyla kullanılmaktadır.Maide 47’de yine incil kelimesi kullanılmaktadır.
Hirsityanlıkta bazı ana mezhepler ve onların altında daha küçük bir çok küçük mezhepler vardır.Bunlar :
1-Katolik Mezhebi (en yoğun tabi olunan mezhebtir) Alt mezhepleri şunlardır :
1- Keldani Mezhebi
2- Ermeni Mezhebi
3- Süryani Mezhebi
4- Maruni Mezhebi
5- Kıpti Mezhebi.
2 -Ortodoks Mezhebi (1054 yılında Katolik mezhebinden resmen kopmuştur) 4 adet alt kilisesi mevcuttur.
1-Süryani Ortodoks Kilisesi,
2-Rum Ortodoks Kilisesi,
3-Ermeni Ortodoks Kilisesi,
4-Rus Ortodoks Kilisesi.
3-Prostestan Mezhebi (1500 lü yıllarda Alman Martin Luther tarafından Roma Katolik kisesi öğretilerine itirazdan doğmuştur.) üç alt grubu vardır.
1- Lutheryanizm,
2- Kalvinizm,
3- Anglikanizm.
Radikal Protestanlığı iki grupta incelemek mümkündür:
1- Evangelik,
2- Hümanist,
Radikal Protestanlığın en önde gelen temcilcileri Babtistler, Kongregasyonistler, Metodistler ve Kuveykırlar’dır.
4-Angikan Mezhebi (Protestanlığın İngiltereye has kısmı gibidir. VIII. Henry’den itibaren Roma ile olan bağlarını koparmıştır. Anglikanizm’i Kitab-ı Mukaddes’e bağlı, kısmen reforme edilmiş bir Katolik Mezhebi olarak görmek daha yaygındır.).(3).Hristiyan mezhepleri konusunda çok daha detaylı bilgi isteyen arakadaşlar (3) numaralı dipnotta belirrtiğim internet sitesine müracat edebilirler.
(1) www.dinlertarihi.net/dinler-tarihi/nasara-ve-hiristiyan-anlam-ve-mahiyeti.html
(2) www.incil.biz/incil-2/aciklamalar.htm
(3) www.dinlertarihi.net/dinler-tarihi/2/gunumuz-hiristiyan-mezhepleri.html
(Devamı gelecek...)
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.