- 1846 Okunma
- 2 Yorum
- 0 Beğeni
İNTERNET BAĞIMLILIĞI
Bağımlılık,bir maddenin yaşamı ya da sağlığı olumsuz etkilemesine karşın uzun süre kullanılması,terk edilmemesidir. Oysa insanın ve diğer tüm canlıların en temel çabası hayatın normal devamını sağlayabilmektir. Yaşamımızı, sağlığımızı tehdit eden, bize acı ve zarar veren şeylerden içgüdüsel olarak kaçınırız. Hatta diğer hayvanlardan farklı olarak insan düşünebilmesi sayesinde olası zararları çok önceden fark edip önlemler alabilir.Yani yaşamımızı ve sağlığımızı tehdit eden davranışlardan kaçınmak doğamızın gereğidir.
zararlı şeyler yapmak bağımlılığın bir özelliğidir. Bunun nedeni aslında irade ve isteğimizin değil bağımlısı olduğumuz maddenin davranışlarımızı kontrol etmesidir.
İrade; TDK sözlüğünde “bir şeyi yapıp yapmamaya karar verme gücü” olarak tanımlanmaktadır. Bu anlamda işi gücü olan, eşine, çocuğuna, topluma karşı sorumluluklarını sürdüren bir kişinin iradesiz olduğu söylenemez.
Bağımlılık zarar verici sonuçlar doğurmasına karşın, irade zayıflığından kaynaklanan bir beyin hastalığıdır. Bu hastalığa zarar verici davranışlar da eşlik etmektedir. Bağımlılık, hem beyni hem de davranışları etkileyen bir hastalıktır. Ancak bu hastalığın tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu unutmamak gerekir. Bu hastalığın gelişmesi ve ilerlemesinde birçok biyolojik ve çevresel etmenler rol oynamaktadır. Ancak bağımlılık bir sürecin sonunda gelişen bir olgudur. Bağımlılık gelişene kadar kişi bazı evrelerden geçer. Önce denemek amaçlı kullanım, daha sonra sosyal kullanım ve bu aşamadan sonra kötüye kullanım ve bağımlılık ortaya çıkmaktadır.Örneğin,alkol,sigara,kumar,
uyuşturucu,internet bağımlılığı…
E- posta sayfaları, sohbet odaları, eğitim, alış-veriş,haber,oyun vb. konularda açılmış milyonlarca site ile internet insanlar arasında yoğun bir etkileşimin olduğu sanal bir ortamdır. Kendi içinde olumlu yanları olan internet kullanımı, bir bağımlılık boyutuna geldiğinde ise sorun yaratmaya başlamaktadır.İnternette kötü amaçlı kişilerde bulunmaktadır,kuzu postuna bürünmüş kurt misali saf duyguları kirleten,dolandıran şahıslardan uzak durmak gerekir.’kazana yaklaşan karasına,kötüye yaklaşan kötünün belasına uğrar’.Milli kültürümüze uymayan sitelere prim vermek ilerde gözyaşı döküp acı çekmenin önüne geçemez.
İnternet bağımlılığı ile ilgili olarak, Dr. Mark Griffith’s in Reuters için yaptığı bir araştırmada verdiği "en önemli on uyarı sinyali şunlar;
1. Yalnızca birkaç dakika harcamaya niyetli olduğunuz halde, bilgi aramak için saatler harcadığınızı fark ediyorsunuz.
2. Çalışma arkadaşlarınıza, özel hayatınızdaki arkadaşlarınıza ya da eşinize bilgisayar başında geçirdiğiniz zaman hakkında yalan söylüyorsunuz.
3. Ekranın başına her oturuşta saatlerce kaldığınız için fiziksel sorunlardan muzdaripsiniz.
4. Sürekli olarak bir sonraki İnternet oturumunu iple çekiyorsunuz.
5. Aradığınız bilgiyi bulmaya hep "bir adımcık" kaldığını düşünüyorsunuz.
6. Anonim bir kişiliğe bürünmek size heyecan veriyor, insanlarla İnternet üzerinden konuşmayı yüz yüze konuşmaktan daha kolay buluyorsunuz.
7. E-postanızda bir şey var mı diye bakmak için zorlayıcı bir istek duyuyorsunuz.
8. İnternet’e girmek için yemek öğünlerinize, derslerinize ya da randevularınıza boş veriyorsunuz.
9. Bilgisayarınızın başında bu kadar fazla zaman geçirdiğiniz için suçluluk duyma ve büyük bir zevk alma arasında gidip geliyorsunuz.
10. Bilgisayarınızdan uzak kaldığınız zaman canınız bilgisayar çekiyor ve yoksunluk belirtileri gösteriyorsunuz.
11. Birileri sizi İnternetten ayırmaya ya da İnternet başında geçirdiğiniz süreyi daraltmaya çalıştığında sinirlenmeye, kendinizi huzursuz hissetmeye başlıyorsunuz.
12. İnternet için abartılı ücretler ödemek zorunda kalsanız bile kullanımınızı azaltmıyorsunuz.
13. İnternete bağlı olmadığınız zamanlarda da sosyal hayatınıza eskisi kadar önem vermiyor ve kendinizi insan ilişkilerinden geri çekiyorsunuz
14. İnterneti hayat problemlerinden kaçmanın bir yolu olarak görüyorsunuz.
Günümüzün vazgeçilmezi olan internet eğer sizin de hayatınızın günlük işleyişini olumsuz yönde etkiliyorsa ve yukarıdaki belirtilerden birçoğu sizin için de söz konusu ise en kısa sürede bu bağımlılığınızdan uzaklaşamaya ve gerekiyorsa bu konuda yakınlarınızdan ve uzmanlardan yardım almaya başlayın.
Okul çağındaki çocuklara bakıldığında bilgisayar ve Internet’in uygunsuz kullanılışı; şiddet içeren oyunlar, uzun süreli kullanım, uygun olmayan sitelerin gezilmesi, uygunsuz ve gereksiz sohbetler ve bunların getirdiği yorgunluk, uykusuzluk, dikkat bozuklukları, çevreye ilgisizlik, gerçek hayattan kopma, ekonomik zorluklar olarak sıralanabilir.
Bilgisayar ve internet yaşamımızda artık çok önemli bir yere sahip olduğu bir gerçektir. Bilgisayarsız, internetsiz bir yaşam düşünmek mümkün değil diyebiliriz. Bu nedenle diğer bağımlılıklarda olduğu gibi, bağımlılığı oluşturan durumu tamamen yasaklamak, bilgisayar ve internet bağımlılığı tedavisinde bir çare olmamaktadır. Bilgisayar ve internet bağımlılığı tedavisindeki amaç, kişinin bir daha bilgisayar ve internet kullanmaması değil, bilgisayar ve internet kullanımını kontrol etmeyi öğrenmesidir.Örneğin kibritle ocaktaki yemeği ısıtabiliriz,kötü amaçlı bir kişinin elindeki bir kibrit ise yangına sebep olabilir.Trafik kazaları oluyor diye tüm ulaşım araçlarını yasaklayamayız.Sizce kibrit mi , ulaşım araçları mı suçlu? Suç bir şeyi hangi amaçla kullanmaya bağlıdır. Hayatımızda her alanda kurallara uyarsak,vicdanen rahatsızlık duymayız,üzülmek zorunda da kalmayız.
YORUMLAR
Günümüze uyan bir yazı okuudm sayfanızda... karaında kullanılırsa faydalı ama bağımlılık olursa çok zararlı...Ama maalesef zamanıımzın hastalığı oldu. Cafelerde bile insanlae loptapla dolaşıyorlar..
Selamlar....