- 808 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
Harflerin Köleliği
Neden mesela söylenmesi gereken cümleler veya tümceler utanılarak söyleniyor? Cümle ve tümce kelimeleri arasındaki farkı neye göre hesaplayabiliriz? Ya da kelimelerin miktarını kim sayabilir? Ve harfler, hangi harflerin sesli hangi harflerin sessiz olduğu neye göre sınıflandırılıyor?
Bir yazıda, şiirde, hikaye veya romanda tüm kelime ve harfler tamamen yazarın emrinde olmalı.. Yazım ve imla tümüyle yazarın oluruna bırakılmalı.. Yani yazar bir kelimeyi nasıl istiyorsa öyle kullanmalı veya bir kelimeyi istediği şekle sokabilmeli, sokmalı..!
Bir yazarın ortaya koyduğu eserdeki kelimelere nasıl bir anlam yüklediği, o cümleleri hangi ruh hali içinde yazdığını bilemeyiz, sadece tahmin edebiliriz.
En kötü ihtimalle o esere yeni anlamlar yükleyip kendi içimizde yeniden yorumlarız.
İşte olay bu şekilde cereyan eder:
Öncelikle yazar eserini ortaya kor, okuyucu eseri okur ve okuyucunun eseri okumasından itibaren eser-yazar ilişkisi son bulmuştur. Artık eser-okuyucu ilişkisi başlamıştır. Okuyucu ile yazar arasında hiç bir şekilde bağ kurulmamış ve kurulmayacaktır.. Yazar kesin suretle eserin okuyucuda bıraktığı izlenimden sorumlu tutulamaz..
Ve işte insanlara bir şeyler anlatma çabası içerisinde bulunan yazar hiç bir mahlukatla muhattap olmadan istediği şeyi evrene sunmuştur.. Gerisi okuyucunun hayal gücü ve eserin o hayal gücüne vereceği cevaplardaki dinamizme kalmıştır..
Bilal Yaver
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.