ARİF BAŞ
ARİF BAŞ
Adı gibi anlayışlı, arifçe, bilgili, duyarlı, sezgisi kuvvetli ve soyadı gibi önder, öncü, öğretici, halk adamı, aydın bir baş öğretmen olan eğitimci –yazar-şair ARİF BAŞ, kalbimizden değil aramızdan ayrıldı. Allah rahmet eylesin, yakınlarının ve hepimizin başı sağ olsun.
Uzun ve tüm öğretmenlerde olduğu gibi cefalı ömrünü çevresine, ülkesine, halka ve öğrencilere adadı. Bilgin ve saygın kişiliği önünde herkes gibi ben de derin bir saygı ve hürmetle eğiliyorum.
Örgün ve yaygın eğitimde iz bırakan örnek bir eğitimci, yazar, şair ve aydınlanma önderi Arif Baş, ülkemizin kaderinde ve bütün yönleriyle çağdaşlaşma yolunda ilerlemesinde aranan ,bulunan ve kısa sürede kapatılan Köy Enstitülerinden birisi olan Pazarören Köy Enstitüsü’nden mezun oldu ve ilk okul öğretmeni olarak başladığı yaşamında kurslara, seminerlere katılarak ,halkın eğitilmesinde gece okullarında çalışarak, gündüzleri okulunda iş içinde üretim ve eğitim programları uygulayarak Köy Enstitüsünde aldığı eğitim ve öğretimin tam hakkını vererek hizmetlerini yürütmüştür.
Özel olarak Halk kültürümüze ait araştırmalarını ve çalışmaları anlamlı bir şekilde tarihe ve kültüre kalıcı katkılar verecek şekilde tamamlamıştır. Geçmişe ait çok sayıda halk kültürü ürününü toplayarak Bahadın Kasabasındaki evinin bahçesinde açık hava folklor müzesi şeklinde düzenlemiş ve gelecek kuşaklara armağan etmiştir. Bu tarihi ortamda bizlerinde bulunduğu sayısız konuk ağırlamış ve uğurlamıştır.
18 .yy’ da Bahadın ‘da yaşamış ünlü halk ozanı âşık İbrahim’ e ait bilgi ve belgeleri bir öğretmen titizliği ile araştırmış, derlemiş ve kitap halinde yayınlamıştır.
Çok sayıda ödül almış araştırma yazısı, makale, yorum ,deneme, öykü ve şiir yayınlamış, Kısır, Banttaki Ses, Ekmek tenekesi gibi eserleri ile yazı hayatına damgasını da vurmuştur.
Bir yanda öğretmenlik, bir yanda öğretmen örgütlerinde aktif görevler, bir yanda şiir ve öyküler yazarak çok yönlü verdiği hizmetler onun toplu içinde özel saygı ile karşılanmasını sağlamıştır. Yozgat ve Bahadın denilince ilk akla gelen Arif Baş olmuştur. Hanesi herkese açık, bilgisi derin, konukseverliği ve her alanda yöneticiliği örnek bir insan olarak hep aranmış ve hatırlanmıştır. Bahadın kültür ve sanat şenliklerinde ve hep akıl hocası olmuş baş tacı edilmiştir.
İlk okuldaki baş öğretmenim rahmetli Hamdi Ünal’ın sınıf arkadaşı olan Arif hocamızdan öğrencilik ve okul dönemlerine ait çok anı dinledim. Köy Enstitülerinden mezun olan değerli öğretmenler birer eğitim, kültür ve tarih abideleri gibidirler. Aramızdan ayrılsalar da derin iz bırakmışlardır ve unutulmazlar . Arif hocamızı anlatmaya sayfalar ve kitaplar yeterli olmaz.
Uzun yıllar birlikte yazılar yazdığımız ,bozkırın –Bozok’un ve Anadolu’nun güçlü kalemleri ile basın hayatımızda otuz yılını tamamlayan halkın sesi , iyinin, doğrunun, güzelin yanında ,yurt içinde ve dışında ses getiren ,dünyanın en özgür gazetesi SORGUN POSTASI’nda ARİFCE köşesinde aydınlatıcı, uyarıcı ve bilgilendirici yazılar yazan ARİF BAŞ, hepimizin baş öğretmenidir. Unutulmayacaktır. Onun yeri , halkın, öğrencilerinin, dost ve hemşerilerinin, tüm sevenlerinin ve hepimizin kalbidir.
Başı dimdik, gönlü yırt sevgisi ile dopdolu, akıl, bilim ve çağdaşlık yolunda örnek eğitimci, Atatürk’ün baş öğretmeni ,saygın insan ARİF BAŞ öğretmenimiz ,ilkeleri, bilgisi, anıları, eserleri ve sevgisiyle hep aramızda olacaktır.
YAHYA AKSOY
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.