- 1488 Okunma
- 1 Yorum
- 0 Beğeni
SALHA (SALİHAĞA) SUYU
Özel ilgi alanım Köktürkler dışında Orhangazi’de günyüzüne çıkarılması gereken, unutulmuş kutlu simgeler olduğunu gözlemledim ve bu alanda çalışmalara yöneldim. Bugün sizlere Orhangazi’nin yakın tarihinde yer tutmuş Salha Suyu’ndan sözetmek istiyorum.
Bugünkü halk söyleyişiyle Salha Suyu, gerçek adıyla Salihağa Suyu; mevki olarak Hamzalı köyü ile Güney köyü arasında bir vadinin içinde, kaynağı ve kuyusu betonla kapatılmış, son ilçe sınırları düzenlemeleriyle Güney Köyü hudutları içinde kalmıştır. Salih Ağa’nın kimliği hakkında yeterli bilgi bulunamamıştır.
Orhangazi’nin yakın tarihinde, ‘40’lı yıllarla ‘80’li yıllar arasında Emin Çavuş’un Muammer, Çakır Hüseyin, Sucu İbrahim, Mazlum’un Ahmet ve Ali Doğan’ın bir zamanlar geçim kaynağı olmuş, Orhangazi ve Gemlik’te çok beğenilen ve aranılan bu su; damak zevkine düşkün Salih Gencer, Ali Bey (şimdiki Yapı Kredi Bankası’nın olduğu yerdeki kıraathanenin sahibi), Doktor Salih Güvendiren, Emin Destereci tarafından sürekli tüketilmekteydi.
Salha Suyu, uzun yıllar Orhangazi’nin simgesi olmuştur. O tarihlerde Bursa-Yalova yolu ilçemiz içinden geçerdi. Mola veren yolcular Salha Suyu derler, başka su içmezlermiş. Rahmetli babam Arapzade Mahallesi eski muhtarı Salih Kırpız’ın bana aktardığına göre bardağı 25 kuruşmuş. Salha Suyu’na alışanlar, tadını net bir şekilde diğer sulardan ayırırlarmış.
Orhangazi’nin simgesi olan bu su, bugün atıl bir şekilde durmakta, maziye bakıp ağlamaktadır. Kutlu simgelerini unutan toplumlarsa yok olmaya mahkumdur.
SAMİ KIRPIZ
29 Aralık 2011 Perşembe, 20:16 tarihinde SAMİ KIRPIZ Yayınlandı!..