- 800 Okunma
- 1 Yorum
- 0 Beğeni
DEVLET(Cuma Yazıları)
Tepkisizlik yok olmak demektir.
Var olduğu halde eyleme tepki göstermeyen yok olacak demektir.
Eyleme tepki/direnç/karşı koyma yoksa eylem gereksizdir zaten.
Aksiyon reaksiyonunu doğurur.
(Etki tepkiyi doğurur.)
Din temeline dayalı sosyal organizasyondan devlet olmaz. (Sonsuz farklılıklar vardır)
Irk temeline dayalı sosyal organizasyondan devlet olmaz. (Sonsuz farklılıklar vardır)
Biz ve ötekiler olduğu sürece devlette dirlik olmaz.
Ulus ( millet) kavramında ırk benzeşmesi gerekliliği yoktur artık. Ulus demek devletin bireyleri kütlesine verilen ad demektir.
Devletin toprağı ve insanı (ulusu) vardır. Bir de yolu-yordamı vardır.
Eğer "biz "ve "ötekiler" var ise bir devlette; budunsal ve dinsel semboller, yordamlar olabildiğince ussal yaklaşımlarla yumuşatılarak, ayrım azaltılır ve karşılıklı olumsuz etkileşimler ortadan kaldırılırsa devlet devam eder.
Eğer bu yapılamazsa devlet çöker.
Devlet’in var oluşunun amacı tektir: Ulusuna yani insanına olabildiğince mutlu yaşam sağlamak.
Bu amacı gerçekleştirecek organlar-unsurlar-kişiler yeterli ise devlet başarılı olur. Amacına ulaşır, bireyleri mutlu yaşar.
Devletin bu yüce görevi; kendine kar sağlama amaçına odaklanmış tüccarlara veya ihtiras hastası politikacılara teslim edilirse aksar, bireyleri mutsuz olur. Çünkü bunlar devletin yüce amaçlarını umursamayan kişilerden oluşur. Sıkı denetlenmeleri ve baskı-zorlama altında olmaları gerekir. Doğaları gereği, fırsat yakaladıkça, denetim va baskı unsurlarını yok etmekle işe başlarlar.
büyükharman
YORUMLAR
Aklın yolu birdir... İdeolojik fikirler, insan merkezliyse, yazdıklarınızın tartışılması mümkün olur mu? Bakış pencereleri akılcılık-bilim olan bilgi sahipleri için HALKÇILIK ilkesinin tanımıdır yazdıklarınız... Yazdıklarınızın tersi de, yani kısa bir misallemeyle, BU VATAN İÇİN HERKESİN ÜSTÜNE DÜŞENİ YAPMASI da DEVLETÇİLİK ilkesinin tanımını verir. (Bu iki ilke için verilmiş diğer tanımları tanımam) SAYGIYLA