- 3469 Okunma
- 3 Yorum
- 0 Beğeni
HASANOĞLAN'DA AŞIK VEYSEL
Mehmet ERBİL:Aşık Veysel’in diktiği kiraz ağacı(ortada), arkasında 1942 yılında ilk yapılan ve 2009 yılında yakılan Gölköy Enstitüsü yapısı.
Araştırmalarım sırasında bir başka fotoğrafla da gören gönlüyle tanıdığımız, türküleriyle Anadolu’ya bağlandığımız Aşık Veysel’e ulaştım. Ortada Aşık Veysel, sağda ressam Nevzat Akoral, solda da Aşık Veysel’in yardımcısı var. Aşık Veysel o zamanlar okulda saz dersleri vermektedir, sazın “usta öğretici”sidir. Ocağından yurdundan uzaktır. Hasretlik vardır. Hasretlik vardır ama O; hasretliğe özgü gül dikmektedir Hasanoğlan’da. Tutup o hasretlikle; "Bir mektup aldım, gül yüzlü yardan" diye başlayan türküsünü Hasanoğlan’da yazmıştır. Bir de bu günlere dek uzanan O’nun diktiği kiraz ağacı tanıklık etmektedir o günlere.
Bu ağaç yarısı budanmış olarak, spor salonu arkasındaki GÖLKÖY ekibinin yaptığı binanın ön bahçesinde bizlere dostça kendini anımsatmaktadır.
Aşık Veysel’in çabaları, sazının ses vermesi bir dönem “kıraldan çok kıralcı” geçinenler tarafından susturulmaya çalışıldı. Nedendir pek anlaşılamadı. “Bazı çalgıları küçük gören aydın hastalığı, Cumhuriyet’in ilk dönemlerindeki “saz yakma” aşırılığından kaynaklanır. Ahmet Kutsi Tecer’in aktardığına göre jandarmalar Aşık Veysel’in yedi sazını yakmışlar.” (LİVANELİ 2007, s.186) Aşık yılmamış, sazının tellerine vurmaya devam etmiştir. İyi ki de etmiş. Yoksa O’nun o özgün türkülerine, deyişlerine ulaşamayacaktık. Kısa süre sonra yanlış olan bu tutum Köy Enstitüleri’nin sanat anlayışı ile son buldu. Veysel usta da bu enstitülerde, rahatça ve gönlünce sazını çaldı, türkülerini söyledi. Söylemekle kalmadı, saz çalmayı da öğretti öğrencilere.
Rahat uyu Veysel Usta;
Seni hep "hatırlıyoruz."
"Hatırlıyoruz" da, diktiğin ağacı kurumaktan, bahçesinde yer aldığı "GÖLKÖY" Köy Enstitüsü ekibinin yaptığı binayı yakılmaktan kurtaramadık.
Umarım GÖLKÖY’lüler bizi bağışlarlar.
Hasanoğlan’a her gidişimde rastladığım olumsuzluklardan biri.
Hala 17 Nisanlarda toplanıp "sözle iş yapığını" sananlar uyansın diyorum.
Uyansınlar...
Mehmet ERBİL
www.mehmet-erbil.tr.gg
YORUMLAR
Değerli Mehmet hocam, o kiraz ağacı benim 2/E sınıfımın önündeydi. 1962-63 öğretim yılı, ışıklar içinde yatsın Aşık Veysel o kiraz ağacını ziyarete geldi.Yanında yardımcısı vardı, ağacın dibine gelince kolu ile ağacın gövdesini kucakladı ve kalınlığını,yukarı uzanarak yüksekliğini tesbit etti.Dallarında gezindiğimiz, henüz olgunlaşmadan kirazlarını yediğimiz kocaman ağaçtı. Onurla, gururla ayrılırken ağacının dibinden ,ince ince yaşlar döküldü görmeyen gözlerinden.Koca Veysel'e kalmayan dünya,diktiği kiraz ağacına mı kalacaktı...Selam ve saygılar...
İsmail Şeker tarafından 12/10/2011 9:33:08 PM zamanında düzenlenmiştir.
Mehmet Erbil
Sayın Değerli Mehmet hocam. Tören alanın önünde Atatürk büstünün yan tarafında ki kiraz ağacı olarak bilirdik Usta Ozanın kiraz ağacını. Demek ki yanlış bellemişiz. Selam ve saygılar.