- 1294 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof.Dr Mustafa BALOĞLU ile sohbetimiz...
TOKAT GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ DEKANI PROF MUSTAFA BALOĞLU" BİZ OKULUMUZUN ÖĞRETİM ELAMANI SAYISI İLE DEĞİL ONLARIN NİTELİKLERİ İLE GURUR DUYUYORUZ KPSS DE TÜRKİYE BİRİNCİLİKLERİ ALAN ÖĞRENCİLER YETİŞTİRDİK" DEDİ
SORU,sayın dekanımız bize kısaca kendinizi tanıtır mısınız? Eğitiminizi nerede tamamladınız ve bugüne kadar nerelerde çalıştınız ?
PROF.DR MUSTAFA BALOĞLU- Lisans öğrenimimi Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalında, Yüksek Lisans öğrenimimi Amerika Birleşik Devletleri Wisconsin Üniversitesinde Psikolojik Danışma alanında, Doktora öğrenimimi ise yine Amerika Birleşik Devletleri’nde Texas A&M Üniversitesinde Eğitim Psikolojisi ve Danışmanlık Eğitimi alanlarında tamamladım.
1992 yılında Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesinde araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladım. Daha sonra yüksek lisans ve doktora eğitimim için Amerika Birleşik Devletleri’ne gittim. Doktora eğitimlerimi tamamladıktan sonra 2001-2002 eğitim döneminde Texas A&M Üniversitesi-Commerce’de Yrd. Doç. Dr. olarak çalıştım. 2002-2003 yılları arasında Gaziosmanpaşa Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde Arş. Gör. Dr., 2003-2004 yılları arasında Gaziosmanpaşa Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde Yrd. Doç. Dr., 2004-2007 yılları arasında ise Gaziosmanpaşa Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde Doç. Dr. olarak görev yaptım. Sonraki 2,5 yıl boyunca Amerika Birleşik Devletleri’nde önce Washington Eyalet Üniversitesi’nde misafir öğretim üyesi olarak bulunup, daha sonra Winston Salem Eyalet Üniversitesi’nde Doçent Dr. olarak görev yaptım. 2010 yılında Profesör unvanını alıp Gaziosmanpaşa Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürlüğü görevini yürütürken 2010 yılı sonundan itibaren Eğitim Fakültesi Dekanlığına atandım. Halen Gaziosmanpaşa Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı olarak görev yapmaktayım.
SORU-Güzel bir akamedik kariyet yapmışsınız hocam tebrik ederim. Bize bugüne kadar yayınladığınız yayınlardan bahseder misiniz ?
PROF.DR MUSTAFA BALOĞLU-İkisi yurt dışında yayınlanmış üç kitap ve 1 kitap bölümü ile ulusal ve uluslararası dergilerde yayınlanan 40’ın üzerinde bilimsel makale ve yurt içi ve yurt dışı kongrelerde sunulan 100 e yakın tebliğim bulunmaktadır.
SORU- Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Eğitim Fakültesi ne zaman ve nasıl kurulduı? Bugüne kadar ne gibi çalışmalar yaptınız ?Okulunuzda hangi bölümlerde eğitim vermektesiniz ?
PROF.DR.MUSTAFA BALOĞLU-Gaziosmanpaşa Üniversitesi Eğitim Fakültesi Milli Eğitim Bakanlığı’nın 18.08.1999 tarih ve 22616 sayılı yazısı üzerine, 28.03.1983 tarih ve 2809 sayılı kanunun ek 30. maddesine gore Bakanlar Kurulu’nca 26.08.1999 tarihinde kurulmuştur. Fakültemiz bünyesindeki bölümler İlköğretim Bölümü, Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü, Eğitim Bilimleri Bölümü, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü, Türkçe Eğitimi Bölümü, Yabancı Diller Eğitimi Bölümü, Beden Eğitimi ve Spor Bölümü, Özel Eğitim Bölümü, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Bölümü, Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanlar Eğitimi Bölümü, Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimidir.
İlköğretim Bölümü, Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü, Eğitim Bilimleri Bölümü, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü, Türkçe Eğitimi Bölümü halen öğrenci kabul eden bölümlerdir. İlköğretim Bölümü bünyesinde Sınıf Öğretmenliği, Fen Bilgisi Eğitimi ve Sosyal Bilgiler Eğitimi Anabilim Dallarına, Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü bünyesinde Müzik Eğitimi ve Resim-İş Eğitimi Anabilim Dallarına, Eğitim Bilimleri Bölümü bünyesinde ise Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalına öğrenci kabul edilmektedir. Türkçe Eğitimi ilk kez 2011-2012 eğitim öğretim yılında, kırk öğrenci kontenjanı ile öğrenci kabul etmeye başlamıştır. Diğer bölümlere öğrenci alınması için gerekli olan çalışmalar yürütülmektedir.
SORU- Okulunuzda öğretim elamanları sayısı nedir Bize öğretim elamanlarınızdan bahseder misiniz ?
PROF.DR MUSTAFA BALOĞLU- Fakültemiz öğretim elemanı bakımından son derece zengin bir kadroya sahip olup, halen dört Profesör Dr., 5 Doçent Dr. ve 31 Yrd. Doç. Dr., 11 Öğretim Görevlisi, 5 Okutman ve 12 Araştırma Görevlisi görev yapmaktadır. 35. madde ile lisansüstü öğrenim görmek üzere görevlendirilen 20 araştırma görevlisi ile birlikte toplam 88 öğretim elemanımız bulunmaktadır. Öğretim elemanlarımızın sayısından daha çok nitelikleri ile övünmekteyiz, zaten bu kalite bir eğitim kurumunun en fazla övünç duyacağı kaynağa yani öğrencilere de yansımış ve mezunlarımızın Kamu Personeli Seçme Sınavı’nda (KPSS) gösterdikleri başarı, bize, hem kendilerine hem de onlara bu eğitimi sağlayan fakültemiz ve mensuplarına güvenmekte haklı olduğumuzu göstermiştir. Fakültemiz Müzik Eğitimi mezunları 2008 KPSS Genel Yetenek alanında 1., Eğitim Bilimleri alanında 4., Sosyal Bilgiler Öğretmenliği mezunları 2008 KPSS Eğitim Bilimleri dalında 3., Genel Yetenek dalında 6., Sınıf Öğretmenliği mezunları Genel Yetenek dalında 5. olmuştur. 2009 yılında Müzik Eğitimi mezunları Genel Kültür alanında 3., Eğitim Bilimleri’nde 4. ve Genel Yetenek alanında 5. olma başarısını göstermiştir. 2010 KPSS sonuçlarına göre Müzik Eğitimi mezunları Genel Kültür ve Eğitim Bilimleri alanında 1., Genel Yetenek alanında 4., Resim-İş Eğitimi mezunları Genel Yetenek alanında 1., ilk mezunlarını veren Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık mezunları Eğitim Bilimleri’nde 1., Genel Kültür’de 4., Sınıf Öğretmenliği mezunları Genel Kültür’de 3. Eğitim Bilimleri’nde 6., Sosyal Bilgiler Öğretmenliği mezunları Genel Kültür alanında 5. olma başarısını göstermişlerdir. Diğer bölümlerden mezun olan öğrencilerimiz de benzer şekilde başarılı sonuçlar elde etmişlerdir. Uzun yıllar devam eden bu başarı; tesadüf eseri elde edilmediğini, yıllara dayalı tutarlı sonuçlarıyla göstermektedir. KPSS başarısını oldukça önemsiyoruz, çünkü bir yükseköğretim kurumunun başarısının bir ölçütü de –belki en önemlisi- mezunlarının niteliğidir. Bu niteliği belirlemeye yönelik yapılan sınav ve mezunlarımızın iş bulma avantajı bizim için kendimizi değerlendirmemizde oldukça önemli bir göstergedir.
SORU-Eğitim Fakültesinin Tokat eğitim alanı ve genel sosyal yapıya ne gibi katkıları olmuştur?
PROF.DR MUSTAFA BALOĞLU- Eğitim Fakültesinin gelişiminin sadece Tokat’a olan katkılarını hesaplamak yerine daha global bir
bakışla geleceğimizi planlıyoruz, çünkü evrensel değerleri kendimize ilke edinmenin dışında, yerel bir üniversite ve fakülte olma iddiasında değiliz.
Bir yükseköğretim kurumunun başarısının ölçütlerinden biri olarak mezunlarının niteliğinden bahsetmiştim. Elbette bu somut verilere dayalı bir değerlendirme, çoğunlukla da kurumlar, sayılarla ifade edilebilecek çıktılara daha fazla yatırım yapmaktadırlar. Ancak bizim fakülte olarak benimsediğimiz başka bir ilke ve belki de bize akademik anlamda geri dönüşü en az olan, fakat sosyal sorumluluk ve işbirliği anlamında en fazla tatmini sağlayan ise, sahip olduğumuz akademik bilgiyi aktarma kısmı. Bu konuda diğer kurumlardan gelen eğitim, seminer ve konferans taleplerini tüm akademik yoğunluğa rağmen, büyük bir mutlulukla karşılamaktayız. Fakültemiz mensuplarının sosyal sorumluluklarının farkında olmaları ve alanlarındaki en son gelişmeleri takip etmeleri sonucu elde ettikleri bilgileri paylaşmaları, üstelik bunu gönüllü olarak üstlenmeleri hem akademik, hem entelektüel, hem de insani nitelikleri son derece gelişmiş bir kadroya sahip olduğumuzu göstermektedir. Haklı olarak, bu oldukça gurur ve güven verici durumdan mutluluk duymaktayım.
Diğer eğitim fakülteleri arasındaki yerimizi belirleyecek unsurlar; mezun başarıları ve akademik yayın sıralamalarıdır. Her ikisinde de oldukça mutluluk verici bir yerde yer aldığımızı söyleyebilirim.
SORU-Okulunuz Öğretmen yetiştirme eğitimi alanında nerede bulunmaktadır sizce ?
PROF.DR MUSTAFA BALOĞLU-Gaziosmanpaşa Üniversitesi Eğitim Fakültesi, daha önce sıraladığım gibi bir yükseköğretim kurumunun niteliğinin değerlendirilmesinde kullanılan ölçütler esas alındığında, son derece iyi bir yerde almaktadır. Tercih durumunda olan öğrenciler biliyorum ki sadece kurumun niteliğini esas almıyorlar, bu nedenle tercihlerini belirleyen noktaları çok iyi düşünmelerini ve değerlendirmelerini öneriyorum onlara. Gaziosmanpaşa Üniversitesini Eğitim Fakültesini tercih eden öğrenciler, çok iyi bir sosyal iklimi ve yerleşkesi olan, son derece kaliteli bir üniversiteyi ve fakülteyi tercih etmiş olacaklar. Tercihlerinde öğrencilerimize kolaylıklar diliyor bana da kendimi ve fakültemi tanıtma fırsatı verdiğiniz için sizlere ayrıca teşekkür ediyorum.
ÇOK TEŞEKKÜR Hocam, verdiğimiz blgiler sayesinde fakültenizi ve eğitim kaliteniz hakkında geniş bilgilere sahip olduk biz ve okuyucularımız.Başarılarınızın devamını diliyorum.
TURAN YALÇIN-TOKAT
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.