- 1719 Okunma
- 2 Yorum
- 0 Beğeni
ekmek balığı
Bu “french toast” da ne ola ki? dedim içimden. Dışımdan da demiş olabilirim nasıl olsa oda boş. Üstüne tıkladım. Nazlana nazlana açıldı. Tarifi okudum. “Ya bu bizim ekmek balığı değil mi?” dedim. Bu sefer sesimi ben de duydum. Sizin de anneniz yapar mıydı bilmem. Bayat ekmek dilimlerini yumurta ve un karışımını bular, yağda kızartırdı. Benim gibi iştahsız bir çocuğun bile yüzünü güldüren bir Pazar kahvaltısı olurdu. Yahut habersiz misafir çıkageldiğinde( ki haberli misafir diye bir şey de pek yoktu zaten,öyle çıkagelinirdi hep) domates, salatalık, peynir ve çayla hoş bir ikram.
İşler yoğun değil. Boşluklarda internete girip yemek tariflerine bakıyorum. Vakit geçiyor.
Açlık ara ara yokluyor, hafif bir bulantı hissi, iç kıyılması. Yüz vermeyince süklüm püklüm geri gidiyor. Akşama kadar birkaç defa daha şansını denese de, mutad kahvaltı saati geçtikten sonra gücünün kalmadığını o da biliyor aslında.
Üzücü şeyler geçiyor aklımdan geçmişe dair. Ne kalabalık sofralar kurduk bir zamanlar, ve ne kalabalık sofralarda ağırlandık. Üstelemiyorum. Hemen iki yıl önce değil miydi televizyonun karşısına geçip dakikaları takip ederken, gurbetin iftarına ayrı sılanın iftarına ayrı posta ağladığın? Bak şimdi evindesin şükür, diyorum kendime. Her hayatın inişleri çıkışları, her insanın zor ve kolay günleri olur. Kasavet bastırma yüreğine bayrama günler kala. Bunları içimden söylüyorum. Ama taa içimden söyleyebilseydim keşke. Açlıkla pekala başa çıkabiliyorum. Üzüntüyle değil ama.
Gülünç birşeyler arıyorum. Bazen zihnimin içi şakalarla dolu oluyor. Hepsini gümrüksüz, hesapsız salıversem, itibarım beş paralık olur. Şimdi ise çoğu ortadan kaybolmuş. Geçen akşamı hatırladım. Otuzüç tane Sübhanallahı 3 18 de söylememizi bekleyen hocayı yanıltmayarak bunu başaran mahalle cemaatini saygıyla anmak istedim mesela. Sonra herşey bitip öyle otururken, “muhterem cemaat” diye başlayan konuşmasında (Kuran kursuna bağış yapın diyordu özetle) dalıp gittiğimi ve konuşmanın sonunda “bir teravih daha burada sona erdi , yarın başka bir teravihde buluşmak üzere esen kalın “ dediğini hayal etmiştim. Gülümsüyorum.
“Bayram gelir elime evimize, nağme düşür dilime dilimize” demiş Belkıs Akkale. Bu Ramazan da böyle geçti. Gidip biraz uzanayım en iyisi. Ekmek balığını düşüneyim, yanında vişne reçeli de olabilir. Hatta üşenmeyip iftara yapayım. Belki üzüntüye iyi gelir.
YORUMLAR
“Bayram gelir elime evimize, nağme düşür dilime dilimize” demiş Belkıs Akkale. Bu Ramazan da böyle geçti. Gidip biraz uzanayım en iyisi. Ekmek balığını düşüneyim, yanında vişne reçeli de olabilir. Hatta üşenmeyip iftara yapayım. Belki üzüntüye iyi gelir.
///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Nerde o eski ramazanlar dedim kendi kendime
Her günümüz dolu dolu gecerdı.Açlık aklımıza bile gelmezdi.
Şimdi o gecen yıllarımı arar oldum
yüreğinize sağlık
Annem çok yapardı,bende çoçuklarıma yapıyorum ,en olmadık zamanlarda:]
Osmanlı Laleleri degil mi Hollanda'nın Laleleri..
Buda onun gibi bişey işte
Eskiden Ramazan'ı gectim,normalde bile soframız evimiz şen şakrak ,cıvıl cıvıl seslerle konuk agırlardı.
Oysa şimdilerde tek ve yek kaldık.:[
Bizler en iyisi hep iyileri düşünelim.
yoksa bu kısırdöngüler kabul edilecek gibi degil.
İÇTEN VE SEMPATİK KALEMİNİZİ KUTLUYORUM.SAYGILAR!
cizgilikagit
İyileri düşünme tavsiyenizi tutmaya çalışacağım yine de.
Teşekkürler.
Edeb-i Şiirsel
Modern kültür de misafirlik kavramı lüx partilerde konuk kavramına büründü.Ama bizim yanlız ve yek oluşumuzun sebebleri çok farklı.
Yanlızlığı secmek için ; hiç birşeyi sevmeyen biri olmak gerekir.
Oysa biz herşeyi sevdik,canlı cansız ayırmadan.Dost düşman demeden.
İnsan hayatında büyük olumsuzluklar kayıplar,yıkımlar meydana geldiğinde
insan ister istemez kabuguna cekiliyor,yaşadıgı hayal kırgınlıkları nedeniyle.
saygılar efendim..