Necati Şu Direği Vurabilir Miyim Lan ?
Birçoğumuz nesnelerin hedefe gidişini izlemeye bayılırız (yada sadece ben). Örneğin: gölde sektirilen bir taş, namludan çıkan bir merminin ağır çekimle izlenmesi, cirit yada frizbi… Bunun sebebi tamamıyla merak duygusudur. O nesnenin nereye varacağını ve yolculuk sırasında nasıl bir yol izleyeceğini görmek isteriz. Böylece başımız göğe erecek, anlamsız bir mutluluğu ”dikmek” suretiyle tatmış olacağızdır.
Toplumda sürekli bahsedilen konulardan biridir çevre kirliliği. Sözü edilen kirliliğe neden olan etkenlerden biri de çöpe atılması gereken nesnelerin etrafa saçılmasıdır. Kirlilikten başta insanlar olmak üzere, ben, hayvanlar ve bitkiler zarar görmektedir. Bu da istemediğimiz ”tü kaka” yada ”hoşt” dediğimiz bir durumdur.
Sırf bu durumun temel nedenini bulabilmek için, 2 hafta boyunca hiç uyumadığımı, yeme ve içme gibi faaliyetlerimden %90 oranında kesinti yaptığımı, saçımı başımı hatta burnumu sıkıntıdan döktüğümü ve ”bebeleri ebeler beler” tümcesini 6876 kez tekrarladığımı, söyleyemem. Öyle çöp kovasına mal mal bakarken aklıma seyirtti. Bu yani.
Gelelim bu duruma sebep olan temel etkene. İlk paragrafta da bahsettiğim gibi, çöp kutusuna değil de sokağa atılan çöpün manası: tamamen o nesnenin sokakta yada evde belirlenen bir hedefe ulaştırılma çabasıdır. Hatta bunun üzerine bahse giren organizmalar gördüm, tanıdım. Şimdi diyeceksin ki ”Lan bize ne diyon sanki kendin sokağa çöp atmıyon” Cevabım net olacaktır bu konuda: ”Birazdan önereceğim çözüm uygulanana kadar atarım arkadaş !”
Fazla uzatmadan önerimi açıklıyorum. Bence çöp kovalarının çapı ve ağzı, en salağının attığı çöpü bile içine alıp dışarı kaçırmayacak şekilde genişletilmelidir. Ayrıca çöp kovasının üstüne insanları cezbedecek, görünce insanda ”ahanda hedef” dedirtip elindeki çöpü oraya fırlatmaya teşvik edecek, basit düzenekli hedefler konulmalıdır.
Bu fikriyatım uygulamaya konulursa, başta ben olmak üzere camdan sarkmış, elindeki meyve suyu kabıyla karşıdaki direği vurmaya çalışan insanlar göremeyeceksiniz. Böylece çevre kirliliği denen pislik, aşağılık ve ”ıyyy” dedirten olguda gözle görülür bir azalma olacaktır.
Bu yazıyı sabredip buraya kadar okuduysan zaten sende bendensin demektir. Ne demek istediğimi anlarsın. Bu uygulamayı uygulayalım uygunsa. Burdan yetkililere sesleniyorum: yetkilileeer ! (soyadınızı bilmiyorum)
H. Barış Beledin (Celde)