Kimin Umurunda!
Şiir yaz, yazı yaz; kışın yaz, yazın yaz; ister yaz, ister yazma; kimin umurunda!
Nasılsa yazanlar var hem de kıyamet kadar! Siteler şiirlerle ve yazılarla dolup taşmakta hatta bazı siteler hantallaşarak ağırlaşmakta ve çökmektedir; kimin umurunda!
Yaşı başı, gözü kaşı, aslı faslı, özü sözü herkesin kendisinindir kuşkusuz! Herkes özgür iradesiyle yazar, çizer, okur hatta sık dokur, lütfen de olsa yorum bile yapmaya çalışır ancak tüm bunlar için harcadığı zamanın ve enerjinin kıymetinin ya farkındadır, ya da değildir.
Su gibi akar zaman,
Zaman öğretir yaman;
Okumak, yazmak derman
Verir; aman da aman…
Yaşlanan asla zaman değil, insandır; bu, böyle biline!
Yüce Yaradan’ın bizlere bahşettiği bir lütuf olan ömrün kıymetini çok iyi bilmeli ve ömür basamaklarında madden ve manen her nevi israftan kaçınmalıyız.
Heves, nefes ve nefsimiz uğruna kendimizi alçaltmamalı, özümüzü yitirmemeli ve misyonumuzu bitirmemeliyiz. Özellikle ve öncelikle de zamanımızı boşa harcayarak kendimizi tüketmemeliyiz.
Bazen havadan sudan
Yazıp bakarız camdan;
Zaman mı? Geç, kardeşim!
Elbet alkış beklerim!
Üç kutsal emir: Oku! Yaz! Aktar! (Aktar! = Paylaş!)
Herkes duygu ve düşüncelerini, sevinçlerini ve hüzünlerini, anılarını ve düşlerini kaleme alabilir, anlatabilir ve başkalarıyla paylaşabilir; bu doğal bir haktır.
Yazarken dikkate almamız gereken iki husus vardır: Birincisi, kullanılan dilin kuram ve yazım kurallarına tümüyle uymak; ikincisi ise milli, manevi ve etik değerleri yok saymamaktır. Muhakkak edebi, edepli ve keyifli şiirler ve yazılar üretebilmeliyiz.
Kalem, klavye yazar;
Hatayı onlar yapar!
Bak, bu da bir yapıt;
İster tut, ister çarpıt!
Öğrenmek sonsuz bir süreçtir.
Değil mi ki beşikten mezara kadar ilim öğreneceğiz ve ilim öğreteceğiz, o halde öğrenmenin yaşı başı olmaz.
Üstelik doğru, geçerli ve standart bilimsel verilerle bilgi dağarcığımızı güçlendirmemiz elzemdir. “Önce doğruyu bilmek gerekir; doğru bilinirse yanlış da bilinir, ama önce yanlış bilinirse doğruya ulaşılamaz.” (Fârâbî)
Biliyorsan konuş, aksi hâlde sus;
Küsme talihine olsa da makûs...
Dinle, anla, öğren; güçlensin zihnin;
Göster iradeni, yok olsun cehlin...
Bugüne kadar onlarca düz yazı ve yüzlerce şiir yazarak sitelere ekledim.
En son ‘Tamam Mı; Devam Mı?’ başlıklı şiirimi sitelere ekleyerek bir anlamda uzun süre hatta hiç şiir eklememeyi düşündüğümü ima etmeye çalıştım.
Şiir ve yazılara bazen yorumlarımla, bazen de site içi mesajlarla beğeni, uyarı ve hatırlatmalarda bulunurken hiç kimseyi incitmemeye çalıştım. Yine de sürçülisan olduysa, affola! Nadiren de olsa düz yazılarımı siz değerli sitedaşlarıma sunmak isterim.
Hiç kimsede bir hakkım olduğunu düşünmüyorum; şayet varsa, helal olsun. Sizler de helal ediniz… Emanetimiz yüce Yaradan’adır.
Saygılarımla…
YORUMLAR
Değerli eğitimcim,
Güzel yazınızın aşağıdaki bölümüne çok istesem de katılamayacağım.
"Yazarken dikkate almamız gereken iki husus vardır: Birincisi, kullanılan dilin kuram ve yazım kurallarına tümüyle uymak; ikincisi ise milli, manevi ve etik değerleri yok saymamaktır. Muhakkak edebi, edepli ve keyifli şiirler ve yazılar üretebilmeliyiz."
Dilin kuramını boş verin. Msn diliyle de, örneğin slm gibi de yazabilirsiniz. Yazım kuralları mı? Hadi canım sen de...Nasıl kolayınıza geliyorsa, nasıl bir noktalama işareti uygun görüyorsanız öyle yapın. Örnek mi? .....! ya da ve yerine & gibi.
Milli değerler mi? Bırakın bu tür eskimişlikleri. Türklük mü? Vatan, millet mi? Hepsi Sakarya... Manevi değerler mi? Geçiniz. Lazım olduğunda kullanılır. Etik değerler mi? Güldürmeyin beni. Edepli, keyifli şeyler mi? Çağdışı kalmış şeyleri boş verin.
İşte bunları yazabilseydiniz sanırım daha makbule geçerdiniz. Çünkü zaman, ne yazık ki böyle yazanları ödüllendiriyor.
Başarı dilerimle saygılar.
Veysel Başer tarafından 6/14/2011 11:56:09 AM zamanında düzenlenmiştir.
Eğitimci
İçten ve değerli yorumunuzla hissiyatıma tercüman olduğunuz için yürekten teşekkür, saygı ve selamlarımı arz ederim.
kadiryeter
Sayın Usta; örnek vermek için de olsa, yorumunuzda eklediğiniz iki kelimeyi siler misiniz?... B.M.
Saygılarımla.
Selâm ederim.
Kadir Yeter.14.6.2011- TRABZON.
Veysel Başer
Saygılarımla.
Eğitimci
Takip ettiğim yazarlardan biri olmanız sebebiyle,
tarafsız, bilgilendirici, yön verici, şiir ve yazılarınızın devamını diler,
saygılarımı sunarım.
Eğitimci
İlgi ve takdiriniz için yürekten teşekkür ederim. Mukabil saygı ve selamlarımla...
Bir çok şikayete tanıklık ettim şair dostlarımın şiirlerinde; aklına esen yazıyor... Peki bir insan neden yazar? Nacizane fikrim; haykırmak ister yüreğindeki fırtınaları belki, belki içinde ona sığmayan birşeyler vardır ve yazarak atma ister, kim bilir belki de sadece yazmış olmak için yazıyordur. Biz güzel seçkilere verelim kurdelelerimizi, lügatı geniş olan ve yazı mezhebi geniş olan şairlere...
Bence yazmamak için bir neden değil, bu hayatta bilen de yazıyor bilmeyen de, iyi de yaşıyor kötü de, haksız da aynı kefe de haklı da. Bu vakit hiç yaşamamamız gerekiyor. Saygılar!
Eğitimci
Çok haklısınız, efendim. İlgi ve içten yorumunuzla yazımı taçlandırdığınız için yürekten teşekkür ederim.
Değerli bilgilerinizi almak ve güzel eserlerinizi okumak isteriz. Güzel ve anlamlı bir paylaşımdı. Saygılarımla.