- 992 Okunma
- 1 Yorum
- 0 Beğeni
Mağaranın Kamburu Kitaplığıma Geldi... Hoşgeldi, Safalar Getirdi...
Mağara’nın Kamburu, felsefeyle uğraşan, yoğrulan yazarını doğruluyor. Felsefenin tüm konuları diyaloglarla tartışılıyor. Yaşamımızda, iç dünyamızda bizi zorlayan, yönlendiren her içgüdüye, dürtüye, soruya erdemin merceği tutulmaya çalışılmış. Kadim etik değerlerin güncellemesi yapılmak istenmiş.
--------------------------------------------------------------------------------
Mağaranın Kamburu
Sn. Ömer Faruk Hüsmüllü, edebiyat tarihimizin bir ilkini gerçekleştirip “Bedava Kitap” kampanyasıyla, düşüncenin, yaratının önüne çıkartılan sayısız engeli aşmanın bir yolunu denemişti.
Öncelikle, Mağaranın Kamburu kitabını, edebiyatımıza ve düşünce dünyamıza armağan ettiği için tekrar teşekkür etmeliyim değerli yazarımıza.
Ben, acil sorunlarımı aşıp da ciddi bir eleştiri yazısı yazayım derken, Hilal Erboyacı Hanım’ın özenle yazılmış eleştirisini okudum. Yargılarının tümüne katılıyorum. Belki küçük bir katkıda bulunabilirim. Doğacak yeni yapıtlara yararı olursa ne mutlu..
Mağara’nın Kamburu, felsefeyle uğraşan, yoğrulan yazarını doğruluyor. Felsefenin tüm konuları, diyaloglarla tartışılıyor. Yaşamımızda, iç dünyamızda bizi zorlayan, yönlendiren her içgüdüye, dürtüye, soruya erdemin merceği tutulmaya çalışılmış. Kadim etik değerlerin güncellemesi yapılmak istenmiş.
Eğitim, iyilik kötülük sorunsalı, riya, aile ilişkileri, ihanet, yazgı, seçimlerimiz, aşk, efendi-köle ilişkisi, dostluk, yalan, nefret, akıl ve daha nice tema...Yaşama, insana dair bütün bu temalar, bilge-başıbozuk diyaloglarında kendine yer buluyor.
Yöntem olarak, Eflatun’un diyaloglarından ve Hegel’in diyalektiğinden yola çıkılarak oluşturulmuş bir roman.
Mağaranın Kamburu’nu roman olarak tanımlarken epeyce ikircimliğe düştüğümü itiraf etmeliyim. Niyetim, "Roman nedir, roman teknikleri nelerdir?" vb. konuları tartışmak değil elbette.
Yapıta, uzun öykü de diyemeyiz. Bence herhangi bir türün kalıbına sığdırmak, etiketlemek zorunda da değiliz. Bana kalsa “Bir Bilgelik Kitabı” derim. Okuyan kişi; düşünür taşınır, tartışır, sorgular, kendi imbiğinden süzer.
Kitap; son yıllarda iyice örselen dilimize sahip çıkıyor. Tümce yapıları sağlam. Biçem(Üslup) yalın, akıcı, özenli. Mağara’nın Kamburu, okuru yormamak, kolay ve doğru anlamayı sağlamak için oluşturulmuş yazım kurallarına dikkatiyle de övgüyü hak ediyor.
Son Söz
Bilgi, bilgelik suyundan içmek isteyenlere, suyu bol bir çeşme sunmuş yazarımız. Kana kana içelim.
Saygıyla, sevgiyle yürekten kutlarım.
05.05.2011
Vildan Sevil
YORUMLAR
Kişi felsefeyi iyi bilince ,kitapların özünü de iyi kavrıyor
sevgilerimle.