DÜNYANIN YEDİ HARİKASI
İnsanlar doğaya buyruk olduğu andan itibaren yaşamlarını,inançlarını ve duygularını türlü yollarla ve sembollerle anlatmağa çalışmışlardır.İlk insanlar mağara duvarlarına resimler yapmaya başladığından bu yana,insanın düşünme, yaratma, yapma ve yazma yeteneği büyük bir hızla gelişerek bugünlere gelmiştir. Bilgi ve teknoloji çağına ulaşan insanlık yeni çağlar için enginlere yelken açmaktadır.
Yeryüzünde doğanın ve İnsanoğlunun yarattığı eserler vardır.
Bu eserler arasında antik çağlarda insanoğlunun yapma ve yaratma gücünü gösteren ve hayranlık uyandıran bazı eserler , DÜNYA HARİKALARI olarak adlandırılmıştır.
Harika sözü “ Yaradılışın ve olanakların üstünde olup,insanda hayranlık uyandıran şey” olarak tanımlanmaktadır.
Dünyanın harikaları olarak seçilen eserler son derece muhteşem ve büyük yapılar olup,insanlık tarihinde derin izler bırakmıştır. Antik çağın olanaklarına göre insan elinden çıkan en muhteşem sanat eserleridir.
O çağların ünlü bilgin,sanatçı ve gezginlerinin bir araya gelerek seçtiği bu sanat eserleri tarihi kayıtlara göre kutsal sayılan YEDİ rakamıyla sınırlanmıştır. Dünya harikalarının yedisinin önemli bulunarak seçilmesi o çağın inanışına çok uygun düşmektedir.
Tarihi kayıtlara göre dünyanın büyük bir alanında yedi sayısının kutsal sayıldığını gösteren örnekler mevcuttur:
-Ana tanrıça Kübele ve Artemis için yedi sayısı kutsal sayılıyordu.
-Babil’de yedi sayısı kutsaldı(Tarihi İpek Yolu kitabımda ,Babil’in yedi kapısına ve ayrıntılarına yer verdim.)
-Göktürklerde ve Uygurlarda yedi,dokuz rakamlarının kutsal sayıldığı bilinmektedir. -Haftanın yedi gün olduğunu ilk kez bulan Sümerler’de yedi sayısı kutsal sayılırdı.
-dünyanın altının yedi kat,üstünün yedi kat olması gibi.
-Orta Asya, Kafkaslar ve balkanlarda, Anadolu’da,Roma ve Mısır’da ve daha bir çok kaynakta yedi sayısının özel bir anlam taşıdığı bilinmektedir.
-İnançlar bakımından da yedi sayısı özel anlamlar yüklenmiştir.
-Bu konuda halk kültürleri içerisinde yaygın bir şekilde efsaneler,masallar ve öyküler de bulunmaktadır.
Antik çağ dünyasında yedi sayısına yüklenen bir sır ve kutsallık bulunmaktadır.Bunun günümüze uzantıları da sürmektedir.
Dünya harikalarından yedisinin önemli ve eşsiz bulunması bundandır.Bu gün bu harikalara yeni eklemelerin yapılması için UNESCO’ya çok sayıda dosya ülkeler tarafından gönderilmektedir.
Antik Çağda Dünyanın Seçilen Yedi Harikası Şunlardır:
1-Efes’teki Artemis Tapınağı,
2-Halikarnas Mozaleumu (Bodrum’da )
3-Olimpia’daki Zeus Heykeli,
4-Rodos Kolososu,
5-İskenderiye Feneri,
6- Mısır’daki Cize Piramitleri,
7-Babil’in Asma Bahçeleri.
Bazı kaynaklara göre Girit’teki Minos Labirenti sekizinci harika sayılmakta ve o devirde Ak Deniz ülkelerince pek bilinmediği için ÇİN SEDDİ bilinmediği için kayda geçmemiştir denilmektedir.
Ülkemizde Pamukkale, Kapadokya ve daha çok sayıda tarihi değeri eşsiz olan harikalar da bulunmakta olup bunlar UNESCO listesinde “Dünya Kültür Mirası “ olarak yer almıştır.
Tarihe ışık tutan tüm bilgi ve belgeler yanında tarihi ve kültürel dünya mirasını korumak önemli ve öncelikli bir insanlık borcudur.
Tarihi bilgi insanı bilince ve sorumluluğa ulaştırır.
YAHYA AKSOY
YORUMLAR
yine güzel, yine bilgilendirici dolu dolu bir sayfa...dünyanın yedi harikası arasına bir de sizin kaleminiz eklenmeli...
harika bir düşünce gücüne sahipsiniz, harika bir fikir adamısınız...siz bir harikasınız. selamlar.
ipekyolu
Yorumunuza çok teşekkür ederim.
Sizin gibi yazılanı anlayan şairler,kalemleri ve duygularıyla yeni ufuklar
yaratırlar. Sonsuz olan ufkunuz ve düşünceleriniz aydınlık içinde
yeni harika eserler yaratacaktır inancıyla selam ve saygılar.
İpek Yolu