Eğitim Sisteminin Çöktüğünün Resmidir
Eğitim sistemimizde sürekli sorunlar yaşıyoruz. Liselere, üniversitelere nasıl girileceği hep sorun oldu yıllardır. Bunun için sınav sistemlerini değiştirdik, müfredatları güncelledik. Bu sistem olmadı, şunu deneyelim dedik…
Her yıl Amerika’yı yeniden keşfettik. Sistemi deneme yanılma yoluyla oturtmaya çalıştık. Eğitimle ilgisi olmayan insanları bakan, müsteşar, uzman, öğretmen yaparak sistemin çökmesini sağladık. Bu süre içerisinde heba olan, kobay olarak kullanılan çocuklarımızı hep göz ardı ettik. Önemsemedik. Gerçi normaldi bu, bizde insana değer verilmediği için hep ben yaptım oldu mantığıyla hareket ettik.
Eğitimde son hamlemizi de Danıştay yaptı. Danıştay bu yıl yapılacak 7. sınıf SBS’yi iptal etti.
Hayırlı olsun. Ben sınavları Milli Eğitim Bakanlığı yapıyor sanıyordum; ama meğer Danıştay da bu işin içindeymiş.
Bir ülkede sınav sistemleriyle bu kadar oynanıyor ve sürekli sistem değişiyor, sistem hakkında herkes söz sahibi oluyorsa orada ciddi bir sorun vardır.
Sınav uygulamasında bir yanlışlık var ve Danıştay’ın gördüğü bu olumsuzluğu Milli Eğitim Bakanlığı uzmanları göremiyorsa ve eğitimle ilgili kişiler mahkeme kararıyla hareket ediyorsa bakanlık da uzmanlar da bitmiş demektir.
Anlayamadığım şey şudur ki üç yıla yayılmış bir sınav sisteminin yanlışlığını zamanında göremeyen bakanlığımızda görevli eğitim ölçme değerlendirme, rehberlik vs uzmanları mahkemenin gördüğü bu yanlışlığı da mı göremediler?
Yok uygulamada bir yanlışlık mevcut değilse eğitimle hiçbir ilgisi olmayan Danıştay nasıl oluyor da sınav sistemi hakkında karar veriyor?
Danıştay’ın bu son kararı bana göre eğitim sisteminin çöktüğünün resmidir. Daha önce öğretmenlerin fikrini almak yerine velilerin fikrini alarak SBS’yi kaldıran Milli Eğitim Bakanlığı’nın öğretmenleri yok sayması, adam yerine koymaması gibi Danıştay da bakanlığı yok saymış, adam yerine koymamıştır.
Danıştay’ın bu kararı -bir nevi- Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu işi bilmediğinin mahkeme kararıyla tescilidir.
Bir yerlerde ciddi bir yanlışlık var. Çok ciddi bir eksiklik var.
Yanlışlığın cezasını da maalesef zavallı çocuklarımız ve ailelerimiz çekiyor.
YORUMLAR
Evet bir sistemi tam oturmaya başladığı anda başka bir sistemin getirilmesi yanlış olabilir.
Her sistemin yanlış ve doğru yönleri de vardır mutlaka. Ama yanlış tarafı daha ağırlıktaysa değiştirmek daha doğru olabilir de.
Yöntem değişikliklerinin en iyiyi en doğruyu arama, bulma çabaları olarak görüyorum. İnşallah bir düzene girer.
Şimdi uygulamaya konulması düşünülen sınıf geçme değil, ders geçme modelinin de kredili sistem benzeri bir durum olduğunu düşünüyorum. Kredili sistem hoşnut kalınmadığı için kaldırılmıştı.
Dilerim herkesin memnun kalacağı iyi bir yöntem uygulamaya konulur. Teşekkürler yazı için.