- 867 Okunma
- 2 Yorum
- 0 Beğeni
Biley Taşı
Ben hiç oyuncağımı öldürmedim. Ya, siz?
Benim hiç canlı oyuncağım olmadı ki, atım vardı söğüt dalından, koştururdum hiç terlemezdi.
Yazın kendi yapıp oynadığım pancardan traktörüm vardı. O da güneşte kuruyup buruşurdu. Kışın da kardan adam yapardım. O da güneşi görünce erirdi.
Ha az kalsın unutuyordum, bir de kuru ağaçtan yapıp köyde kendim gibi çocuklara ipte oynattığım cambazım vardı. Ağzı dili her şeyi tahtadandı, hiç konuşup canımı sıkmazdı. Onun için onu da hiç öldürme gereği duymadım.
Onun için ben çocuk oldum mu? olmadım mı? hiç bilmiyorum.
Elime geçen çöpte olsa her şeyin kadrini kıymetini çok iyi bildim. Elime geçen her şeyi çok sevdim. Sevdiğim şeyleri öldürüp yok etmeye nasıl kıyarım. Onun içinde öldürmeyi bu güne kadar hiç mi hiç düşünüp akıl etmedim. Bu saatten sonra da zaten düşünmem.
İşte bu sebeplerden dolayı ben hiç mi hiç, hiç bir oyuncağımı öldürmedim.
İspat et derseniz. Bir bıçak biley taşım vardı. Onu dört beş yaşından beri hala saklarım. Köyden Ankara’ya okuyup adam olmaya gelirken bile tavan arasına saklamıştım. Yıllar sonra rahmetli anama söylemiştim. O alıp getirmişti. Hala onu saklarım. Hatta parçalanıp bölünmesin diye ona muhafaza bile yaptım.
Mevlana derki, çocuğun zekası oyunla gelişir.
Evet, şimdi 23 yıl önce yapılan bir ameliyat sonucunda Dr. hatası olarak beynimin bir çok kısmı fazla verilen narkozun etkisiyle öldürüldü.
Şimdi ise çocukluğumdaki o günlerden kalan becerimle bu gün ben, bende kalan yüzde yirmi zekayla bile sağlıklı bir çok insanın yapamayacağı bir çok güzel şeyi yapıp başardım.
Onun için çocuklarımıza oyuncak ta olsa onları öldürmeyi değil, sevmeyi, yaşatıp paylaşmayı öğretmeliyiz.
Sevgiler.
27.07.2010
Cahit KARAÇ
YORUMLAR
Cahit KARAÇ
Hayat yaşantısında tek doğru yoktur. En doğru olana yakın bir çok doğrular vardır. Siz yaşadığınız hayatın sonunda ne kadar az pişmanlığınız, yada keşkeniz varsa bir o kadar en doğruya yakın doğru yaşamışsınız demektir. Doğrunun tarifine gelince, Doğrulukta en doğru olan Allah'sa, O'na en yakın olan en doğru. Diğerleri de yakınlık derecesine göre doğrulukları değişir. Tıpkı siyahla beyaz arasındaki diğer gri renk tonlarının farklı oluşları gibi.
Aklımız Allah'a düşünçemiz bize aittir.Akla ne kadar çok düşünces eçeneği sunarsan o kadar az hata yapar. Çünkü Allah kul aklına çelme takmaz . O kendi yaslarına uygun işler yapar.
Kadere gelince; İlahi takdir hükmünce kullanılan akıl, ilim, irade işidir. İyi kader, sonunda pişmanlık duymayıp yaşadığın hayat. Pişmanlık duyduğun derecede de kaderin kötü olmuş olur. Burada kader ayzım da var lütfen okuyunuz. saygılar.