- 675 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
İTÜ öĞRENCİS NESİMİ AKGÜL İLE YGA ÜZERİNE BİR SÖYLEŞİ
İTÜ MATEMATİK MÜHENDİSLİĞİ ÖĞRENCİSİ VE YGA TEMSİCİSİ TOKATLI HEMŞERİMİZ NESİMİ AKGÜL : “ BİZLER ELİMİZİ TAŞIN ALTINA KOYARSAK ÜLKEMİZ ÇOK İLERİ DÜZEYE ÇIKACAKTIR”
Tokat Zile doğumlu olan ve şu an İstanbul’da ikamet eden, aynı zamanda İstanbul teknik Üniversitesi Matematik Mühendisliği Öğrencisi olan ve YGA üyesi Nesimi Akgül birkaç günlüğüne Tokat’a gelmişti. Kendisi ile tanışma ve aşağıdaki röportajı yapmak bize nasip oldu.
SORU- Merhaba Nesimi bey, bize kısaca kendinizi tanıtır mısınız ? Nerede doğdunuz ve hangi okullarda okudunuz bugüne kadar?
NESİMİ AKGÜL- Ben Nesimi Akgül Zile’nin Çayır köyünde doğdum. İlköğretim hayatımı 7. sınıfa kadar burada tamamladım.İstanbul’ a taşınmamız sonucunda öğrenim hayatımıza burada devam etmek zorunda kaldım. İstanbul Savcılar Süleyman Nazif Yabancı Dil Ağırlık bölümümden mezun oldum. Sonrasında ise İstanbul Teknik Üniversitesi Matematik Mühendisliği Bölümü 2. sınıfta okumaktayım.
SORU- Bugüne kadar hangi sosyal faaliyetlerde bulundunuz? Bundan sonra neler yapmayı arzulamaktasınız ? Tokat’ta Üniversitedeki öğrenci Kulüpleri ile neler yapacaksınız ?
NESİMİ AKGÜL- YGA Hayal Ortaklığı Derneğinin Milli Eğitim ile beraber yürüttüğü Oku Düşün Paylaş projesinde görev aldım. Şu anda bu projede 3. dönemimi tamamladım. Haliçte görme engelli arkadaşlarla beraber Dragon Boot yarışmalarına katıldım. Beraber kürek çektik. Bundan sonra Oku Düşün paylaş projesini Tokât’a getirmeyi düşünmekteyim. Biraz daha ilerde ise Anadolu’ya Beyin Göçü olarak adlandırılan, tersine beyin göçünü hedefleyen projeye dahil olarak Anadolu’da gönüllü öğretmenlik yapmak istemekteyim. Toka^’ta öğrenci kulüpleri ile ortak çalışarak Oku Düşün paylaş projesini burada başlatmak istemekteyiz. Sonraki aşamada ise sosyal sorumluluk bilincini Üniversitemizde geliştirmek istemekteyiz.
SORU- Bize ailenizden bahseder misiniz? Anne ve babanız ne iş yapar ve kardeşleriniz nerede okur ? Onların sizin bu çabalarınıza bakış açısı nedir?
NESİMİ AKGÜL- İki Kardeşiz benden iki yaş küçük olan Kardeşim Açık Öğretimde öğrenimine devam etmektedir. Babam nakliye işleri ile uğraşmaktadır. Annem ise ev hanımı. Ailemin tüm bireyleri toplum için bir şeyler yapmaya çalıştığım için benimle gurur duymaktalar.
SORU- Genelde gençlerimizin , özelde Üniversite Öğrencilerinin sorunları neler? Bunların çözüm yolları nelerdir?
NESİMİ AKGÜL- Gençler veya Üniversite öğrencileri fark etmez. Hepsinin de ortak problemi Gelecek Endişesi. İkinci en büyük problemde maddiyat. Bir çok öğrenci bu problemi yaşamaktadır. İlkinin çözümü planlı bilinçlendirmeden geçmektedir. Bu konuda bol bol seminerler verilmeli ve öğrenciler buraya çekilmesi sağlanmalıdır. Bu sorunun temelinde ise toplumsal yapı ve gelir dağılımında dengesizlik vs durduğu için çözümü elbette kolay değil. Toplumun bu konuya el atması biraz olsun iyi gelebilir.
SORU- Tokat Gençliğinin sorunlarını İstanbul’dan nasıl görmektesiniz. Çözüm yolları neler?
NESİMİ AKGÜL- Tokat’ta göründüğü kadarıyla en büyük eksiklik yeterli kaynak olmaması. Ayrıca öğrencilere yeteri kadar önem verilmediği görülmekte. Büyük çapta etkinlik yapmak istedikleri zaman istedikleri desteği bulamıyorlar. Bunun çözümü de öğrenciler ile etkili iletişimden geçmektedir. Sorunlarından ve ne istediklerinden haberdar olunmalı ve çözüm aranmalıdır.
SORU- Kitap okumakta mısınız ? Okuyanla okumayan arasında ne gibi farklar var?
NESİMİ AKGÜL- Elimden geldiğince okumaya çalışırım. Kitap okuyan okumuş olmak için değil, gerçekten özümseyerek okuyan, hayattaki ayrıntıları ve duyguları daha iyi yakalayabiliyorlar. Siyah ve Beyaz dışında ara renkleri de görebilmekteler. Kitap okumayan bir insan ise hayata dümdüz bakmakta. Yaşamı sadece siyah ve beyazdan ibaret zannetmekte. Bu yüzden hayatın yüzde 99 unu kaçırmaktadır.
SORU- İstanbul ve Tokat Üniversite öğrencileri arasında ne gibi sosyal gelişmişlik farkları görmektesiniz ?
NESİMİ AKGÜL- İstanbul sosyal alanlar açısından oldukça ilerde. Pek çok imkan var ve pek hızlı olarak ilerlemekteler. Tokatta ise çok daha sade ve yavaş bir hayat var. Bu durumun doğal olarak öğrencilere etkisi büyük. İstanbul’daki öğrenci bir çok şeyi aynı anda görme ve yaşama imkanına sahip olduğu için daha çok tecrübe edinmekte ve ufku genişlemekte. Daha Üniversite yıllarında mesleği ile ilgili üst düzey kimselerle tanışma imkanı bulmakta.
SORU- YGA Öğrenci teşkilatları nedir? Neler yapar? Tokatta neler yapacaksınız ?
NESİMİ AKGÜL- YGA Hayal Ortaklığı Derneği, aslında bir liderlik okulu. Ama sıradan bir liderlik okulu değil. Bir sivil toplum örgütü ve daha iyi bir Türkiye , daha iyi bir dünya için sosyal sorumluluk sahibi, yaratıcı düşünen liderler yetiştirebilmeyi amaçlamaktadır. Bu amaçla Milli Eğitim Bakanlığı işbirliği ile Oku Düşün Paylaş Projesini yürütmektedir. Üniversitelerde mülakatla seçilen gönüllü öğrencilerle birlikte İlköğretim 6 ve 7. sınıflardan seçilen 12 şer öğrenci ve 25 ilde 85 ilköğretim Okulunda başarı ile yürütülmekte olan bir projedir. Hedefimiz Tokatta bu projeyi başlatıp bundan da hem Tokat hem ülkemiz hem de dünya ya liderlik edecek , sosyal sorunlara eğilecek yumuşak kalpli, berrak zihinli liderler yetiştirmektir: YGA nin bir çok projesi var ama çok önemli olduğunu düşündüğüm iki projesine daha değinmek istemekteyim. Birisi kar Liderleri projesi, Görme engellilerin hayata tutunmalarının ötesinde onların daha çok fazlasını başarmasını amaçlayan projedir. Bu projenin ilk meyvelerinden olan Hasan Özdemir görme engelli olmasına rağmen gören bir çok Üniversite öğrencisinin hayal bile edemeyeceği, bir yerde çalışmaktadır. Nerede mi Microsoft’un ana merkezinde hem de ABD deki. Ana merkezinde Türkiye’den bilgisayar aracılığı ile bağlanarak yazılım geliştirme uzmanı olarak çalışmaktadır. Diğer Projemiz ise Anadolu’ya beyin göçü. Yıllarca donanımlı yetişmiş insanımızın yurt dışına gitmesinden şikayetçi olduk Bu proje ile beyin göçünün dışarıya değil Anadolu’ya gitmesi amaçlanmaktadır. Yetişmiş ve kendini ispatlamış üyeler gönüllü olarak Anadolu’da çeşitli ilköğretim okullarına gitmekte ve buralarda gönüllü öğretmenlik yapmaktadırlar. Neler yapacağımız konusuna gelince, en büyük hayalimiz Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşunun 100. yılında 2023 yılında yanı 1000 tane ilköğretim okulunda yaratıcı kütüphane oluşturmak ve çok fazla sayıda sorumluluk sahibi yaratıcı liderler yetiştirmektir.
SORU- Tokatta bulunan Gaziosmanpaşa Üniversitesinin gelişimi için neler söyleyeceksiniz?
NESİMİ AKGÜL- Genç nüfusumuzun en fazla olduğu ülkemizde en fazla sorumlulukta gençlerimize düşmektedir. Gençler elini taşın altına koymalı ve enerjilerini olumlu yönde kullanmalıdır. Bilinçli kısmı az olsa da en azından bu azınlık bir şeyler talep eder, durumun değişmesi için uğraşırsa zamanla her şeyin daha iyi olacağına inanmaktayım. Gaziosmanpaşa Üniversitesinin gelişimi için sadece öğrenciler değil, büyüklerde uğraşmalılar bence. Üniversite yönetimi ile yerel basını ile kentin büyükleri de öğrencilere destek olmalı ve mevcut projelere de destek olunmalı. Herkes daha fazla etkin olmalılar. Onun için de insanlar şu anda olduğundan çok daha fazla iletişim içinde olmalılar.
SORU- bu konuda başka neler anlatacaksınız Tokat ve Tokatlılarla
NESİMİ AKGÜL- Ben gençlerin ve sivil toplum örgütlerinin elini taşın altına koyması ile bu ülkenin gelişeceğine candan inanmaktayım. Bunlar bilinçli bir şekilde ülke için bir şeyler yapmaya başlarsa yüksek enerjilerini bu yönde kullanırsa inanılmaz ve hayal dahi edemeyeceğimiz bir noktaya varırız. Tokat’a gelmemin sebebi de bu aslında. Burada sosyal sorumluluğun ve gönüllülüğün tohumlarını atmak amacıyla gelmiştim. Ama görmekteyim ki tohumlar toprağa çoktan atılmış. Fidan büyümekte. Ben ise bir damla su olacağım sadece. Bana bu fırsatı sunduğu için öncelikle YGA ya en başta desteklerini saklamayan kulüp başkanı arkadaşlarım Gökhan Çamkıran ve Deniz Gökçe beylere hayalimize ortak olan tüm Tokatlılara, size de çok teşekkür etmekteyim. Saygılarımı sunuyorum.
Not YGA nın açılımı Young Guru Akedemi’ dir.
TURAN YALÇIN-TOKAT
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.