- 499 Okunma
- 1 Yorum
- 0 Beğeni
ders yönetimi
Emekli veya çalışmakta olan Fransız öğretmenler kitap yazmaktadır. Veya hatıralarını yayınlar. Ekonomik güçlüğü kitap yazmanın yoktur.
Deneyim ve tecrübenin aktarılmasına kurumsal bir olgu gözüyle bakarlar. Kitap yazma bir kurumsallıktır.
Bizim yazmanın yerine konuşma geçmiştir. Söyleşilerde öyle özgün buluşlar ne yazık ki kahvenalerde harap olur. O konuşmalarda neler ve ne beyin fırtınaları yaşanmıştır. Yazmadığımız için onların şimdi neler olduğunu, söyleyebilecek değiliz. Çünkü " Söz uçtu; yazı kalır. "
Modern eğitim almış başını gidiyor.
Yapılandırmacı eğitim dediğimiz bu sistem, çağdaş dünyanın uyguladığı bir anlayıştır. Onun nasıl uygulandığı tartışılır. Ayrıca Harvard üniversite’nin başını çektiği kimi üniversiteler muazzam araştırmalarla ki post- modernizm felsefesidir bu. ileriye taşıyor, eğitimi. Ouantumcu ve post- structuralizm ile kozmik zekanın yardımlarını da diyalektize ederek, Bütüncül dediğimiz düşünmeyle hayata final çekmeye çalışmaktadır. Burada CERN araştırmalarıda her şeyi tesirata uğrattığı gibi eğitime de tesiretmektedir.
Kıyaslamacı düşünce tekniğini bilip- bilmeyenleri ayırarak okula sözleşmeli öğretmen alıyor, batı. Yıllık sözleşme yapıyor. İkinci yıl mennun kalırsa devam ediyor. Mennuniyet göstergelerle,sınavla, hünerle, marifetle oluyor.
Bizde kıyaslamacı teknik yenidir. Şimdi bu düşünme tekniği ile bir sorunsalımızı analiz etmeye çalışacağız.
Dersler de öğrenciler susmaz ve bundan kaynaklanan dinlememezlik ederler. Sus dendiğinde susarlar. Susup dinleyen olduğu gibi susup dinlemeyen de olur. Susup, dinlemeyenlerin olabileceğini akıl edemezsek bunun sebebi çok boyutlu düşünme tekniğini bilebilmemiz olabilir mi?
Tevriye dediğimiz eşzamanlı olayların kavramsal mahiyetide yenidir. aynı anda iki şeyin olmaklığını post- modernist düşünme tekniklerinden öğreniyoruz. O halde böyle bir olgudan mütevellit iki olay söz konusudur.
Sınıf yönetiminde buna dikkat etmekle ders işlenimin niteliği doğrusal oranlı yükselebilir.
yalçıner yılmaz
uzman görsel sanatlar öğt.
04-05-2010
darıca - kocaeli