....KİMLİKSİZ TOPLUMA DAYATILAN KİMLİK FUTBOL !!!
Futbolun nerede ve nasıl icat edildiği tam olarak bilinmemekle beraber, eski tarihi uygarlıklardan Çinliler, Romalılar, Mısırlılar, Yunanlılar ve Maya’larda bu kültürlerin bir parçası olan ayakla vurulan bir oyun oynadıklarından bahsedilmektedir. İlk futbol kuralları, 1863 yılında Londra Futbol Birliği tarafından geliştirilmiştir. Futbol oyunu ticaret vasıtasıyla Hindistan, Güney Afrika, Avrupa ve Güney Amerika’ ya götürülmüştür.
Uluslararası Futbol Federasyonu Birliği (FIFA) 21 Mayıs 1904 yılında Fransa Paris’te Fransa, Belçika, Hollanda, İsveç, İsviçre, Danimarka ve İspanya Futbol Federasyonlarının katılımı ile kurulmuş ve diğer avrupa ülkelerinin katılımı bundan sonraki tarihlerde olmuştur. İlk Dünya Kupası FIFA tarafından 1930 yılında Uruguay’da organize edilmiş ve ilk dünya kupasını Uruguay kendi evinde kalmasını sağlamıştır.
19. yüzyılın sonuna doğru futbol Amerika’ya götürülmüş ve burada öncelikle göçmenler tarafından oynanan bir spor dalı olarak kalmış; ulusal futbol liginin kurulması 1970’ li yıllara rastlar. Futbol ilk 1908 yılında olimpik bir spor dalı olarak kabul edilmiş ve ilk Olimpiyat madalyasını İngiltere milli takımı kazanmıştır. Günümüzde, futbol uluslararası alanda popülerliği ve izleyicisi en fazla artan spor dallarının başında gelmektedir.
Peki bu kitlesel popülerliği artan futbol sadece bir spor aktivitesi olarak mı toplumun yaşamında yer alıyor ? Spor ve futbol deyince; ister istemez, uzun uzun düşünmek gerekir... Çünkü alışılmış önermeler’in dışında; spor da, futbol da bir oyun olarak ne sınıflar üstü ne masum, ne de salt "oyun"dur...
Portekiz`i uzun yıllar demir yumrukla yöneten diktatör Salazar, yoksul halk kitlelerini 3F ile uyuttuğunu söylerdi. 3F, yani Fado, Fiesta, Futbol... Bu 3F `nin bizdeki karşılıkları şöyledir, Fado=Arabesk, Fiesta=Karnaval, eğlence, Futbol zaten adı üzerinde futbol işte.
Bu vaka tarih boyunca idarecilere ilham kaynağı olmuştur. Her idareci kendi yöntemleriyle idare ettiği halkı uyutmuş, iktidar sürelerini uzatmışlardır. İdarecilerin seçtiği yöntemin başarısı idarecinin başarısı olmuş, idareciyi halk nezdinde başarılı göstermiştir.
UMUT İSLAM AYAR
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.