- 2109 Okunma
- 2 Yorum
- 0 Beğeni
Eğitimci Şair- Yazar Harika UFUK la Röportaj
Eğitimci Şair- Yazar Harika Ufuk’la yaptığımız röportajı sizlerle paylaşıyoruz
A.SARGIN: Sayın Harika Ufuk Hanımefendi, sizi şiirlerinizle- yazılarınızla tanıyoruz. Bir çok ilde yapılan Kültür- Sanat faaliyetlerinde dereceler almış başarılı bir isimsiniz. Türk Edebiyatında adını duyurabilmek için mücadele veren bir eğitimci olarak İleri Okurlarına kendinizi tanıtır mısınız?
H.UFUK: Adana’da doğdum. Öğrenim hayatıma İstanbul’da Çengelköy İlkokulu’nda başladım. Şair bir babanın ve annenin kızı olarak ilkokul ikinci sınıfta iken ilk şiirimi yazdım.Öğretmenlerimden ve ailemden şiir yazmam konusunda hep destek gördüm.Okul yıllarında girdiğim şiir okuma - yazma yarışmalarında çeşitli ödüller kazandım.
Bu arada Adana Kız İlköğretmen Okulu’ndaki Türk Dili Ve Edebiyatı dersi öğretmenim Sayın Sevgi Koçer hanımefendi şiir ve çeşitli konularda yazdığım yazılarda bana hep destek olmuştur.Bu yıllarda teşvik edilmek gerçekten hayatımda edebiyata yönlendirilmem açısından çok önem taşıdı.
İstanbul Marmara Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Bölümünü bitirdim. Aynı yıl Ankara Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’ni kazandım. Devam zorunluluğu nedeniyle fakülteyi 3. sınıftan bıraktım. Adana’da Türkçe-Edebiyat öğretmenliği yaptım.
2005 yılının Ocak ayında ’ÇİÇEK AÇTI YALNIZLIĞIM’ adlı ilk şiir kitabım Özgün Yayınevi arasında çıktı.
Ayrıca çocuk öyküleri, çocuk şiirleri ve çocuk oyunları yazdım. Yazdığım oyunların yanı sıra başka tiyatro eserlerini de sahneye koydum.
A.SARGIN: Harika Hanım, diğer çalışmalarınızdan ve ödülleriniz den de söz eder misini?
Aldığınız ödüller?
H.UFUK: 2006 yılında Mersin Üniversitesinde öğrencilere verilen ’’Başarılı İnsanlar’’ konulu ödeve konu oldum. Öğrencilerin hayatımı anlatıp şiirlerimi okudukları etkinlikte bizzat bulundum. Mersin Üniversitesi’ne davet edilerek öğrencilerle şiir hakkında sohbet etme fırsatını buldum. 5 Mayıs 2006’da Karslı Murat Çobanoğlu adına ikincisi düzenlenen yarışmaya şiir dalında katıldım. Âşık Kahraman ödülünü alarak Türkiye ikincisi oldum.
4 Mayıs 2007’de ise Karslı Murat Çobanoğlu adına üçüncüsü düzenlenen yarışmada Adanalı Kul Mustafa Onur Ödülünü aldım.
6 Mayıs 2008’de Karslı Murat Çobanoğlu adına dördüncüsü düzenlenen uluslar arası yarışmada Âşık Şenlik ödülünü aldım. Aynı yarışmada ’MUAMMA’ dalında Türkiye birincisi oldum.
Antoloji Com’ da 2008 Ağustos ayında Ankara Rüzgârı grubunun açtığı şiir yarışmasında serbest şiir dalında ’Güz İkindisi’ adlı şiirimle birinci oldum.
Antoloji Com’ da 2008 Eylül ayında Ankara Rüzgârı grubunun açtığı şiir yarışmasında serbest şiir dalında ’Düşüş’ adlı şiirimle ikinci oldum.
10 Kasım 2008’de CANIM TÜRKİYE’M adlı 2. şiir kitabım (FG Yayınevi) Malcan Ajans’tan çıktı. Antoloji Com’ da 2008 Kasım ayında Dünya Barışına Çağrı grubunun açtığı şiir yarışmasında ’Bayrağım’ adlı hece şiirimle birinci oldum.
28 Kasım 2008’de 3. Uluslararası Kapadokya Şiir Şöleni Şiir Yarışmasında yaklaşık 900 eser içinden ’Neye Yarar’ adlı hece şiirimle mansiyon alma hakkı kazandım.
Canım Türkiye’m adlı kitabım Azerbaycan Bakü Devlet Üniversitesi Filoloji Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Tamilla Aliyeva tarafından incelendi. Eserin inceleme raporu Türkiye’de ve Azerbaycan’da yayınlandı. ( 2008 )
Azerbaycan’dan yaratıcılık ödülü kazandım. Azerbaycan Şairler Meclisi tarafından verilen Mahsati Gencevi Sanat Ödülünü aldım.
Manisa Celal Bayar Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü son sınıf öğrencisi İrfan Kurucu tarafından hazırlanan bitirme tezinin konusu oldum. (2008- 2009)
2009’da Araştırmacı Emine Sevinç Öksüzoğlu tarafından kitaplarının, şiirlerimin ve sanat yaşamımın tahlil çalışması yapılmıştır. Bu çalışma yurt içinde ve yurt dışında çeşitli yerlerde yayınlanmıştır. (Özbekistan, Azerbaycan, İsveç, California vb.) Antoloji Com’ da 2009 Ocak ayında Dünya Barışına Çağrı grubunun açtığı şiir yarışmasında “Bir Gece Yarısı” adlı hece şiirimle birinci oldum.
2009 Ocak ayında “Seni Unutacağım” adlı şiirimle Ankara Rüzgârı grubunun açtığı şiir yarışmasında hece dalında üçüncü oldum. Antoloji Com’ da 2009 Şubat ayında Dünya Barışına Çağrı grubunun açtığı şiir yarışmasında “Bu Gece Canım Acıyor” adlı şiirimle serbest şiir dalında birinci oldum. Antoloji Com’ da 2009 Mart ayında Dünya Barışına Çağrı grubunun açtığı şiir yarışmasında “Karanlık Bir Gün” adlı hece şiirimle birinci oldum.
19 Mayıs 2009 tarihinde Türkiye Sevdası isimli projeye kaynak oluşturmak için Türkiye genelinde geleneksel olarak tertiplenen 12. Hikmet Okuyar Ödüllü Şiir Yarışması’nda Serhat Kars isimli eserimle birinci oldum. Antoloji Com’ da 2009 Mayıs ayında Dünya Barışına Çağrı grubunun açtığı şiir yarışmasında “Canımın İçi” adlı hece şiirimle birinci oldum.Antoloji Com’ da 2009 Haziran ayında Dünya Barışına Çağrı grubunun açtığı şiir yarışmasında “Taş Eridi” adlı hece şiirimle birinci oldum.
2009 Temmuz ayında “İlkbaharda Aşk” adlı şiirimle Ankara Rüzgârı grubunun açtığı şiir yarışmasında hece dalında ikinci oldum. İhsan Işık’ın hazırladığı Elvan Yayınları Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi’nin 11. cildinde; çeşitli antolojilerde yer aldım.
Örneğin:
"20. Yüz Yıl Halk Şairleri" Hazırlayan: Yardımcı Doçent Dr. Bekir Sami Özsoy "Dünden
Bugüne Çukurova Şairleri"Hazırlayan: Mustafa Emre "Adana’da Kültür Sanat İnsanları"
Hazırlayan: Mustafa Emre "Yaşayan Çukurovalı Âşıklar ve Geleneğe Tabi Olan Halk Şairleri Antolojisi"Hazırlayan: Mansur Ekmekçi ’’Sarıkamış Destanları’’
Yardımcı Doçent Doktor Bekir Sami Özsoy "Turuncu Antoloji 2008"
Hazırlayan: F G Yayınevi (Malcan Ajans) "Ankara Rüzgârı Antolojisi 2008"Hazırlayan: Ahmet Eroğlu "Aşk ve Hasret Şiirleri Antolojisi"Hazırlayan: Yılmaz Karamersin (Gündüz Kitabevi ) "Dünya Barışına Çağrı Grubu Şiir Antolojisi"2009Hazırlayan: Gökmen Yılmaz Erdem
A.SARGIN: Hocam sizin bir de dernek çalışmalarınız var takip ettiğimiz kadarıyla bun dan da söz eder misiniz, çalışmalarınız nasıl gidiyor?
H.UFUK: Çeşitli derneklerde çalışmalar yapmaktayım. Özgür Pencere, Tema, İLESAM ’ İlim Eser Sahipleri Derneği’,ÇOKDER ’Çukurova Halk Ozanları Kültür ve Araştırma Derneği’,Çukurova Edebiyatçılar Derneği, Adana Kültür Sanat Derneği üyesiyim. Bir süre Çukurova Edebiyatçılar Derneği Yönetiminde yer aldım. Bu görevden kendi isteğimle ayrıldım.
Adana Kültür Sanat Derneği’nin Denetim Kurulu asil üyesi olarak bir dönem görev aldım. Çukurova Halk Ozanları Kültür ve Araştırma Derneği yönetiminde dört dönem görev yaptım. Dernek başkanlığında ve başkan yardımcılıklarında bulundum. Sosyal faaliyetler dışında karikatür çizmek; resim yapmak; el sanatları alanında ürünler vermek; çocuk öyküleri, çocuk şiirleri ve çocuk oyunları yazmak sevdiğim uğraşlardandır.
Şiirleri, yazıları çeşitli gazetelerde ve edebiyat dergilerinde yayınlanmaktadır. Özellikle Yeni Adana Gazetesi’nin Sanat ve Edebiyat sayfasında beş yıldır sıkça şiirleri çıkmaktadır.
Adana’da yayımlanan Söylem Aylık Kültür ve Sanat Dergisi’nin yazı kurulunda görev yapmaktayım. Ankara’da yayımlanan Ekin Sanat Dergisi’nin Adana sorumlusuyum.
Özellikle şiir yazmak hayatımıza anlam katmaktadır.
A.SARGIN: Değerli hocam, bu güne kadar kaç eser hazırladınız, bunların kaçı yayımlandı? Şiir, hikaye ve tiyatrolarınızın konularını nasıl seçiyorsunuz. Bu konuların hayatla ve gerçeklerle ilişkisi nedir?
H.UFUK: Bugüne kadar 12 kitap hazırlığım oldu. Bunlardan ikisi yayınlandı. İlk kitabım "Çiçek Açtı Yalnızlığım" serbest şiirlerimden oluşuyor.Genelde öğrencilik yıllarımda yazdığım şiirlerden oluşuyor. 17 yaş şiirlerim...İkinci kitabım "Canım Türkiyem" tamamen âşık tarzı mahlaslı şiirlerimden oluşuyor. Yazdıklarımın pek çoğu hayal gücüme dayalıdır ama duyduklarım, dinlediklerim, çevremdeki kişilerin yaşadıkları. yaşam boyu biriktirdiğim anılarım, yaşanmışlıklarım da harman edilmiştir.
Yayınlanan Eserlerim: 1.Çiçek Açtı Yalnızlığım (Şiir Kitabı) Özgün Yayınevi 2.Canım Türkiye’m (Şiir Kitabı) Malcan Ajans FG Yayınevi
Yayınlanmaya Hazır Eserlerim: 1.Aşkı Heceledim (Hece ölçüsüyle yazılmış aşk şiirleri) 2. Yarası Islak (Şiirler) 3. Çocuk Şiirleri 4. Çocuklar İçin Tiyatro Oyunları 5. Çocuk Hikâyeleri 6. Kadın Hikâyeleri 7. Halk Hikâyeleri 8. Düzyazılarım (makale, deneme, sohbet, fıkra) 9. Cançiçeği (Şiirler) 10.Adana Şiirlerim
Bestelenen Şiirlerim: Ayrılık Yaman Allah’ım (Hamza Kaya ) Gel Barışalım (Hamza Kaya)
Adana Methiyesi (Hamza Kaya) Bahar (Hamza Kaya) Dayanamam Yokluğuna (Hamza Kaya) Neye Yarar (Hamza Kaya) Cesaretin Yoksa (Hamza Kaya) Adana’mı Özledim (Hamza Kaya) Gönül Kapım (Bülent Kuşçu) Anadolu’ya Selam Olsun ( Âşık Turan Aktaş) Efsane Şehir Sivas (Âşık Derdiyar Murat Tanrıverdi) Bir Gece Yarısı (Âşık Derdiyar Murat Tanrıverdi) Son Kez Öpüyorum (Âşık Derdiyar Murat Tanrıverdi) Gel Barışalım (Nazmi Uzan) Ayrılık Yaman Allah’ım (Nazmi Uzan)
A.SARGIN: Harika Hanım, eserlerinizi yayımladıktan sonra nasıl bir tepki alıyorsunuz? Olumlu , olumsuz mana da…Ülkemizde okuyucu kitlesinin az olduğunu düşünürseniz, Bu bağlamda eserlerinizi okutabilmek için neler yapıyorsunuz?
H.UFUK: Olumlu eleştiriler alıyorum. Kitaplarımın çok akıcı olduğunu söylüyorlar. Geçen bir hanımefendi, "Bu kitaplar her evde, her kütüphanede bulunmalı ."dedi. Ben de çok gururlandım tabii ki...Tanıyanlar, sevenler, internet sitelerindeki şiirlerimi beğenerek kitaplarımı almak isteyenler çok oluyor, Bu konuda bir sıkıntım yok. Esi öğrencilerim de kitapçılarda kitaplarımı gördüklerinde çok mutlu olduklarını ve kitaplarımı aldıklarımı söylüyorlar.Seviniyorum.Elbette her şair ve yazar gibi ben de daha çok okurla buluşmayı çok istiyorum.
A:SARGIN: Hocam, sevdiğiniz, örnek aldığınız yazarlar var mı? Türk Edebiyatında hangi yazarları seviyorsunuz? Örnek aldığınız yazarlar- şairler- romancılar var mı?
H.UFUK: Tabii ki…Olmaz mı? .Her yazarın, her şairin kendine özgü bir tarzı vardır. Her eserden farklı tatlar almak mümkün...Bunları tek tek sayacak olsam ne zaman yeter, ne de yer...Ama bir kaç isim vereyim.Halk şairlerinin hepsi özellikle Karacaoğlan, Dadaloğlu, Seyrani, Âşık Veysel...Sevdiğim şairlerin başında Attila İlhan, Fazıl Hüsnü Dağlarca, Faruk Nafiz Çamlıbel, Nazım Hikmet, İlhan Berk, Talip Apaydın, Orhan Veli Kanık, Cahit Külebi, Cahit Sıtkı Tarancı, Melih Cevdet Anday, Ahmet Kutsi Tecer, Arif Nihat Asya, Necip Fazıl Kısakürek...
Yazarlardan Yaşar Kemal, Orhan Kemal, Kemal Tahir, Reşat Nuri Güntekin, Hüseyin Rahmi Gürpınar,Muzaffer İzgü, Demirtaş Ceyhun,Charles Dickens, Charlatto Bronte, Emily Bronte, Balzac, Wictor Hugo, Dostoyevski, Tolstoy,Amin Maulof...
A.SARGIN: Harika Hocam, hedefinizde nasıl bir dünya var? Kaç eser çıkarmayı düşünüyorsunuz? Ya da şöyle diyelim yakalamak istediğiniz hedefler nelerdir?
H.UFUK: Hedef sınırsızdır bana göre...Yaşadığım sürece üreteceğim gücümün yettiği, kalemimin yazdığı sürece şiir ve yazılarım devam edecektir.Eser sayısı veremeyeceğim. Sayıdan çok, kaliteye önem veriyorum. "Az olsun , öz olsun." demiş atalarımız...
A.SARGIN: Hocam, Yozgatlı Yazarlar ve Şairlerle diyalogunuz var mı?Yozgatlı Şair ve Yazarları nasıl değerlendiriyorsunuz?
H.UFUK:Sizlerle ilk tanışmam Kars’ta Âşık Murat Çobanoğlu Âşıklar Bayramı’nın ikincisinde 5 Mayıs 2006’da oldu. Kars’ta duruşunuzla, sanatınızla, efendiliğinizle, Yozgat’ı tanıtma çabanızla dikkatimi çektiniz. Ayrıca bu camiada çekememezlikler olur, sizler birbirlerinize kenetlenmiştiniz. Bir bütündünüz. Bu halleriniz beni çok etkiledi, sizlere duyduğum saygıyı bir kat daha arttırdı.
Birkaç isim saymam gerekirse siz (Ahmet Sargın), Durali Dogan, Salim Gülbahçe, Hacı Yiğit -Sancakî...İnternet dünyayı küçülttü. Sizlerin çalışmalarını net üzerinden takip ediyorum.Başarılarınızın devamını diliyorum.Sizleri de takdir ediyorum.İlinizi en iyi şekilde temsil ettiğinizi düşünüyorum.
A.SARGIN: Saygıdeğer hocam, Yozgat’ ın tanıtımı adına çalışan Yozgat Şairler ve Yazarlar Birliği size de ulaşarak Sürmeli Festivaline davet etti..İşleriniz nedeniyle bu katılımı bir başka tarihe bıraktınız. Sizce Yozgat’ın tanıtımı için neler yapılabilir? Bu yıl ki yapılacak olan Sürmeli Festivaline katılmayı düşünür müsünüz?
H.UFUK: Kesinlikle katılacağım .Geçen yıl eski bir okul arkadaşımın kızının düğün tarihiyle çakışmıştı..Maalesef bu nedenle katılamamıştım.
Bu yıl herkese "Kusura bakmayın.Temmuzun ilk haftası düğün falan olursa katılamayacağım." diyorum.Allah’tan bir mani çıkmazsa Yozgat Sürmeli Festivaline geleceğim.. Yozgatlıları tanıdım, ama Yozgat’ı hiç görmedim.Bu festival ile Yozgat’ı göreceğim için çok heyecanlıyım.
A.SARGIN: Sayın hocam, çalışmalarınızda başarılar diliyorum. Temenni ederiz ki, Türk Edebiyatında iyi bir yerlerde olursunuz ve başarılarınıza başarı katarsınız. Bunların dışında Yozgatlı hemşerilerimize ve İleri Gazetesi okurlarına söylemek istediğiniz bir şey var mı?
H.UFUK: Çok teşekkür ediyorum. İleri gazetesini netten takip ediyor ve çok beğeniyorum. Son derece tutarlı ve tarafsız bir gazete olduğunu düşünüyorum. Sanki yerel değil de ulusal bir gazete gibi görüyorum. Yozgat, İç Anadolu’muzun en güzide illerinden biridir. Yozgat’ı ve Yozgatlıları çok seviyorum.Adana’ya yerleşmiş pek çok Yozgatlı dostumuz, arkadaşımız var.Hatta kuzenimin eşi de Yozgatlıdır.
Ben Adanalıyım.Malûm Adana’nız kebabıyla, şalgamıyla, bici bicisiyle meşhurdur. Kitaplardan, internetten, ansiklopedilerden Yozgat’ı tanımaya çalıştım. Bu arada arabaşı, testi kebabı gibi yöresel yemekleriniz olduğunu da öğrendim. Geldiğimde meşhur testi kebabınızdan ikram eder misiniz? Herkese sevgiler ve saygılar sunuyorum.İnşallah Sürmeli Festivali’nde buluşmak umuduyla hoş çakalınız.
YORUMLAR
Sevgili Ahmet Sargın,
Edebiyatın Saygıdeğer Gönüllü Neferi,
Türk Edebiyatına gösterdiğiniz çabalarnızı verdiğiniz emekleri unutmak mümkün değil.
Kaleminizden daha da yakından tanıdığımız, Harika Ufuk Şair ve yazarımızı da kutluyor, başarılarınızın devamını diliyorum.
Güzel yurdumun sizin gibi emekçilere gereksinimi vardır.,
İyi ki varsınız.
Kuzey Ege'nin turkuaz kıyılarından tam puan...
Sevgi ve saygılarımla...
KALEMİNİZ DAİM OLSUN SAYIN HOCAM.
FAYDALI VE ANLAMLI BİR PAYLAŞIMDI.
ŞİİRLERİMİ OKUMAYA DA BEKLERİM.
SAYGILARIMLA.
Ahmet Sargın
Selamlarımla...