- 1333 Okunma
- 8 Yorum
- 0 Beğeni
173 - DAYANIŞMA
Onur BİLGE
Evlerimiz, herkesin ihtiyacına açıktı. Allah bize, biz başkalarına... Herkes, herkese yardımcıydı. Kim neye ihtiyacı duyarsa ve ondan başkasında fazladan varsa paylaşılırdı. Samimi, akraba kadar yakın ailelerden oluşan bir mahalleydi. İhtiyaç anında herkes tereddüt etmeden birbirinin kapısını çalabilirdi.
Kalabalık olmadığımız halde ihtiyaten fazla ekmek alınır, haliyle artardı. Bayatlasa da yenir, hatta o zaman hazmının daha kolay olduğuna inanılırdı. Herkes ihtiyacına göre alır, hemen tüketir, bayat yemek istemedikleri için sabaha bırakmazlardı. Mahallede herkes bilirdi ki bakkalda kalmasa, kimsede olmasa, mutlaka bizde bulunur; gece yarısı da olsa, acıkan ya da aniden uzaktan misafiri falan gelen; gelir, alırdı. Pahalı bir şey değildi ama o saatte nimetten nimetti. Çok hora geçerdi.
Söz ekmekten açılınca, ekmek yapanlar aklıma
1001 GECE ÖYKÜLERİ - 7
TIRNAK - LİMAN YAYINLARI
KİTAP TEMİN ADRESİ: M. Şerikan KARA : 0 536 275 90 15
YORUMLAR
Komşu, komşunun külüne muhtaç,denir ya bizim de gecede gündüzde acilen bir şeye ihtiyacımız olursa, komşularımızdan temin ederdik. Bu büyük bir rahatlıktı. O kadar samimi bir ilişkisi içindeydik ki anlatılmaz!
benim de komsumla böyleydim tasindi okadar aglamistik ki sanki baska sehire gidiyordu.
paylasmayi bilmek gerekiyor
cok güzel bir yaziydi yine.
yüregine saglik.sevgiler.
Sevgili Onur,
Sıkı bir çalışmanın içine girmişsin.
Hayli tartışmalı, güzel çıkarımlarla ve değinmelerle konu içi konu var etmişsin.
Gözlem gücününe, tesbit ve teşhisli, yaklaşımıda konu içi cümlelerleden değinmeler düşünülebilirdi.
Duygular yaratmak gerektiği kadar pekiştirilmiş. ancak hep insanların yardım ve merhamet duygularına hitap eder olma; konuyu sınırlama, gibi olabilmekte zaman zaman.
Oldukça iyi bir gözlem , iyi bir anlatım ve sosyal gerekçler var edilmiş.
Erdemle...
Tebrik ederim Sayın BİLGE.
Kısmen kaybetmiş olmamıza rağmen yinede toplumu ayakta tutan en önemli dinamiklerden biri olan komşuluk ilişkilerini gündeme taşıyarak, öz değerlerimize dönmede adına topluma bir bakış açısı kazandırma gayreti içinde olduğunuzu görmenin mutluluğunu yaşadım. Komşuluk deyince, kapı komşunuzdan tutun mahalle komşunuz, şehir komşunuz, ülke komşunuz diye daireyi genişlettiğinizde tüm insanların, insanlığın, hatta tüm yaratıkların bir birleri üzerinde hak ve sorumlulukları olduğunu görebiliriz. Ondan dolayı Alemlere Rahmet olarak gönderilmiş olan Hz. Muhammed As. Komşuya ihsanda bulunmayı hayata anlama kazandıran İman etmeye denk tutarak, Toplumda insani ilişkilerin komşuluk münasebetleri ile müspet bir düzey kazanmasını amaçlamıştır.
Sizi bu değerli çalışmalarınızdan dolayı tebrik eder TAM PUANLA çalışmalarınızın devamını diler, konu ile ilgili hadis yorumu şiirimi de ÇAMSAKIZI ÇOBAN ARMAĞANI olarak aşağıya kaydediyorum.
HADİSLERDEN SEÇMELER.
Komşudur, komşusunun,
Her derdine koşacak.
Komşuyu incitenler,
Cehennemde yanacak.
Önce iman sonra din.
Sonra komşuluk gelir.
Komşuya iyilikle,
Cennetlere girilir.
Çok mühim komşu hakkı,
Odur İslam ahlakı.
Mü-minim diyorsan sen,
Komşuna et ihsanı.
VE EHSİN İLA CARİKE LEKE TEKUN MÜ-MİNEN.
(Komşuna ihsanda bulun ki Mü-min olasın.)