- 558 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
HAKİMİYET MİLLETİN Mİ
KAYNAKTAN DERYAYA
LEBİDERYA
HAKİMİYET MİLLETİN Mİ?
Vecibeleri yerine getirme konusunda hassas davranmasak dahi hepimizin inancında "Kul hakkının yüce bir değer." olduğu gerçeği vardır.
Kul hakkı ise; bütün hakların önünde gelir. Yüce Allah insanı yaratmış ve ona bazı görevler vermiştir. Sosyal adaletin sağlanması için de; "Kul hakkı ile huzuruma gelmeyin." Emrini vermiştir.
Bir gün hepimizin Huzur-u Mahşer’de hesaba çekileceğimiz gerçeği ile yaşam sürdürmekteyiz. Namaz kılmadan, oruç tutmadan, kimsenin hakkına, hukukuna saldırıda bulunmamak kaydı ile günah işlemiş olarak; huzura gitmemiz konusunda Yaratanımız "Gelmeyin." Emrini vermemiştir.
Ama; "Kul hakkı ile huzuruma gelmeyin." Emrini vermiştir.
Kul hakkına riayet etmeyen insan makbul insan değildir.
Mesela;
Çanakkale toprakları üstüne; "Domuz çitflikleri." Var ise; bu nedenle "Şehitlerin hakkı." hiçe sayılmış demektir. Şehit hesap soracaktır. Çünkü o toprakları korur iken; vatan için "Şehit." Olanlara; o toprakların üstünde yapılan tasassur nedeni ile "Müsaadeniz var mı?" sorusu sorulmamıştır.
Seçimler esnasında insanlar beklentilerini kimler gerçekleştirecek ise; o kimseye oy verirler. Beklentiler için sözler verilerek yerine getirilmeyen vaadler nedeni ile de "Kul hakkı." Doğar.
Bu konuda helallik almak ise oldukça zordur. Mahallenize çeşme getircem. Sözü ile alınan oy sonunda eğer ki o çeşme yapılmaz ise; bu nedenden dolayı verilen oyların tamamının sahibi o vaad edenin vaadleri nedeni ile "Hak sahibi." Olurlar. Diyelim ki; oy verilen geldi çeşmeyi neden getiremediğini anlattı ve helalik istedi. O esnada da; oy verenlerden birisi vefat ettiği için, helaliğini vermedi. O helalliğini vermeyenden Huruz’da hesaplaşma yapılacaktır.
En fazla hak yenmektedir.
Karnının doyurulacağı sözü verilip de; oyu alındıktan sonra tamamen unutulan insanın, oy verdiği kimseden elbetteki hakkı olacaktır.
"Bu köyün yolunu iki ay içinde yapacağım." Sözü verilip de seçimde izacet eldıktan sonra bu sözünü kısmen yada tamamen yerine getirmeyen; oy hırsızlığı yapmış umut çalmıştır.
Bu konuda çok hassas davranmak bu gerçekleri unutmamak şarttır. Bir kere ki; verilen sözü yerine getirmek insanlık görevidir. Onay alan kimsenin hizmet etmesi zaten vazifesidir. Hizmet ederken; ayrım yapmadan hakkaniyetli davranması ise mesleğinin gereğidir.
Torpil, rüşvet, iltimasi, adam kayırıcılık yapmak ise; ona oy verenlere yapılacak en büyük hakarettir.
Hele hele ki; karın doyurma karşılığında oy talebinde bulunmak; insanlığın neresine yakışır.
Seçimlerde aday olan; (Bu seçim mesleki seçim olabilir, genel seçim olabilir, yerel seçim olabilir.) insanların bu gerçeklerden uzaklaşmadan davranmalarını beklemek ve istemek de; bütün vatandaşların en tabi haklarıdır.
Çünkü kendisi kendi oyu ile yöneticisini seçecektir.
Dört beş yılda bir gün "Hakimiyet." kendisinde; öte kalan bütün zamanlar "Hakimiyet, oyu alıp hükmedendedir."
Her yerde söylenir: "Hakimiyet kayıtsız şartsız milletindir." diye. Ama işin özüne inildiğinde durum böyle değildir.
"Hakimiyet; ancak ve ancak seçim günü sabah saat 07:00’den akşam saat 17:00’ye kadar milletindir."
Arda kalan bütün zamanlarda hakimiyet millette değildir.
Muhtara oy verip seçen; Bismillahla muhtarın yanına gider.
Vekili seçen millet vekile ulaşmak için araya koymadığı kimse kalmaz ama yine de vekilin işlerinin yoğunluğu söylenir o vekile bir türlü ulaşamaz. Hele bir de o vekil bakan oldu ise; o zaman ulaşmak değil, selam yollamak da imkânsız hale gelmiştir.
BU NASIL HAKİŞMİYET Kİ;
HÜKÜM VEREMEZ, HÜKÜM SÜREMEZ.
O HALDE HAKİMİYET MİLLETTE SÖZÜ ŞEKLEN VARDIR.
ASIL OLAN İSE OYU ALANIN HÜKÜM SÜRMESİ OY VERENİ UNUTMASI GERÇEĞİDİR.
HAKKANİYETLE DAVRANAN İNSANLAR BUNLARI DA GÖZ ARDI ETMEYECEĞİNDE KENDİNE O PAYEYİ VERENE VEFA ÖĞNEĞİ GÖSTERECEKTİR.
HAKİMİYET MİLLETİN Mİ?
BUYRUN EY YÜCE MİLLET SİZ KARAR VERİN....
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.