- 1185 Okunma
- 4 Yorum
- 1 Beğeni
yozlaşalım mı özleşelim mi..?
değerli şair dost Eş:)Hülya ’nın 5/18/2009 10:11:40 AM tarihindeki açmış olduğu
“"TÜRK ŞİİRİ YOZLAŞTI" MI?„ forumuna yazılan yazıdır ...
algıyı netleştirmek için " yozlaşmak " kelimesinin sözlük anlamına önce bir göz atalım...
yozlaşmak;
(nsz) 1. Özündeki iyi nitelikleri birtakım dış etkenlerle zamanla yitirmek, soysuzlaşmak, özünden uzaklaşmak, bozulmak, dejenere olmak, tereddi etmek:
“Kendisine büyük hizmeti dokunmuş insanları unutmak bir toplumun yozlaştığını belgeler.” -H. Taner.
2. Dönüşen:
“Giderek soğuk bir su serpintisine yozlaşan yağmur, ortalığa garip bir kış serinliği getirmişti.” -A. İlhan.
3. Bir şey, manevi anlamda değer yargılarını, özelliklerini ve niteliklerini yitirmek, bozulmak, dejenere olmak, özünden uzaklaşmak:
“Toplumun yozlaştığı anlarda bazı kesimler bu yozlaşmanın da tadını çıkarırlar.” -H. Taner
sözlük anlamıyla öz :
(I) is. 1. fel. Bir kimsenin benliği, kendi manevi varlığı, iç, nefis, derun, varoluş karşıtı:
“Özünü bir yerde bırakıp sadece kalıbını gezdirmişti.” -H. Taner.
2. “Kendine, kendi kendini” anlamlarında birleşik kelimeler türeten bir söz: Öz eleştiri, öz geçmiş, öz yönetim.
3. Bir şeyin en kuvvetli veya kıvamlı bölümü, hülasa, zübde, ekstre: Karaciğer özü. Meyve özü. Mısır özü.
4. Çıbanların içinde ölmüş dokudan oluşan irinle birlikte çıkan parça.
5. zm. Kendi, zat:
“Bir od düştü yanar tatlı özüme / Dünya zindan görünüyor gözüme.” -Karacaoğlan.
6. mec. Bir şeyin temel ögesi, künh, zübde: “Ortalıktaki krizi sebep gösteriyorlar ama asıl kriz şirketin kendi özünde.” -A. Gündüz.
7. bit. b. Bitkilerin kök, gövde ve dallarının boydan boya ortasında bulunan, hafif, gevrek ve çoğu yumuşak bölüm: “Ağacın çürüğü özünden olur / Yiğidin iyisi sözünden olur” -Halk türküsü...TDK..
bu anlamlardan yola çıkarak forum konusunu irdeleyip analiz ettiğimizde ;
sonucun insanın özüne dayandığını görürüz ki bu aslında yozlaşmaya bozulmaya başlayanın insanın kendisi olduğunu gözler önüne serer..
özde dengede tutulması ruh ve beden sağlığı açısından zorunlu olan " madde-mana dengesi "
bugün ki dünya düzeninde madde yönün ağırlık kazanarak
mana yönün zayıflatılması ve hatta iptaline doğru kötü örneklerle dolu giden bir süreçte tezahür eden insanın özündeki çatırdamaların depremlerin
madde kökenli duygu düşünce kirliliklerinin dış dünyada var olan herşeye ama herşeye doğaya çevreye bilime sanata evrene dolayısıyla şiire de yansımaya başlamış olmasıdır..
ki en büyük zarar insanın kendisine kendi soyuna verdiği zarardır...
bu bağlamda gelecek nesilleri bu olumsuz gelişimlerden korumak için " güzel örnekler" e ihtiyaç vardır..
bu konuda herkese en başta sanatçı ve bilim adamlarına toplumu yöneten kesimlere eğitimcilere büyük sorumluluklar düşmektedir...
insan olmanın erdemine ulaşmış mutlu bir dünya dileğiyle..
sevgiler saygılar...
sabiha küçüktüfekçi
23.05.2009
siz bu konuda ne düşünürsünüz değerli dostlar...
yozlaşalım mı özleşelim mi...?
YORUMLAR
Ve doğal olarak, yaşantısı ve düşünce yapısı bozulan insanın üretimi de bozuk olacaktır. Kalıcılıktan, faydadan ziyade; yapay ve görsele dayalı üretecek dolayısıyla da tüketecektir...Tüketirken tükeniyoruz , biz kendimizi yenilemek adına eskitiyor, hırpalıyor tamirsiz tahrifatlar yapıyoruz ruh binamıza...
Güzel paylaşım ve faydalı bir yazıydı..
Teşekkürler değerli Hocam..
Sevgiler , selamlar.
Biliyoruz ki dünya başıboş değil.İnsan merkezli tasarlanmış bir düzlem.İnsansa değişiyor ve gelişiyor..Her çağın geçerli normları vardır kendi içinde değişen,bir de ilahı naslar.Bütün toplumlarda insan,hem bu nasları bir tür korumak ister,hemde zamana ayak uydurmak.Geçmiş bu naslarla da yetinmedi,toplumları daha kolay sevk ve idare etmek için yeni naslar eklediler.Özellikle otoriteyi kullananlar tarafından getirilen bu naslar insanları çok sıktı! Bu 19.yy.da bir feverana dönüşünce,ilimde ki büyük değişiklikler sonucu yeni çalkalanmalar,yeni ideolojilere kapı araladı.Bugün gelinen noktada da sanki bazı naslara da ihtiyaç varmış gibi gözüküyor.Zira zaman kural tanımıyor ve her şeyi hızla tüketiyor.Daha dün benimsediği ve özümseyemediyi şey bile yoz geliyor.Doyumsuzluk gözlerimizi aldatıyor bir tür.Yoksa sia yozlaştı desenizde bazı gerçekleri eskitmenin imkanı yoktur.Yine siz çok acer bir şey desenizde bazı şeyleri sevdirmenin imkanı yoktur.Yazı konu olan yozlaşmayı,kişilik ve kimlik belirler neye aitseniz onu yozlaştırmadan yenilemek size borç.Bir tür ödemelisiniz.Şikayete hakkımız yok ki.Bizi zorla kimse sevmek dururmunda değil.Sövme hakkına da sahip olmadığını bilmeli.Değerlerinizi kuşanarak orta yere çıkacaksıznız.Siz kendinize değer vermezseniz,sizi kim ne yapsın.Ben,biz ve insanlık.Formül çok basit işimize gelirse.Tabi ki sağlam dayanakları olmalı bunun.Harikaydı..Kutladım efendim.Selam,saygı...