Makale 11: Ortak Şiir Bilincine Ulaşma Meselesi -II
Merhaba şiir dostlarım,
... Yayınlamakta olduğum hazır şiirlerim bittiği anda, birdenbire sayfam münzevi bir hayata başladı, tıklanma oranı sıfırın altına düştü, sayfam çöle döndü...
Benim sunacaklarım elbette birgün bitecekti; çünkü bitmeyen veya Ferrari araba hızında bir esin teyzem yoktu ki.. Bunlar bitince, antolojinin güncel sayfalarından adım birer birer siliniverdi.. Şimdi, kim benim şiirlerime rast gelecek ve okuyacaktı? Artık, koskoca şiirler ve şairlerin bulunduğu bu kalabalık ortamda tek başıma kalmıştım; manzara-i umumiye ise tam bir çöl harekatı ve çevrede birkaç kaktüs.
Sitelerdeki üyelik ve yöneticilik görevi ile birlikte, birçok üyenin şiirini okumakla başlayan macera; başkalarının da şiir yazdığı, bunların da okunmayı beklediği olgusunu anlamakla devam etti. Başkalarının şiiri meselesi, birçok şairin kendi şiir önceliğinden kaynaklanan bir yaklaşımın altında eriyip gitmekteydi.
Esasen, çoğu şiir yazarının başkalarının şiirini okumada çekingenlik gösterdiği, bir tür kaygı duyduğu, hatta bazan da küçümsediği görülebilir.
Yeni yazarların acemi şiirlerinden herhangi bir kazanç elde edemeyeceklerini düşünebilirler..
En kötüsü de; çoğu şiir yazarının başkalarının şiirini okurken onun tarzını istemeden de olsa kopyalama kaygısı var olabilir..
Şiir yazarının başkalarının şiirini okuması, aslında zorunlu bir gelişme aracıdır:
Şiir okumanın, tarzdan ziyade anlatılan temaya odaklanmak, yeni kültürlerin manzum yazılar içinde barınabileceğinin farkına varıp, bu gözle değerlendirmek mümkündür. Bu halde, başkalarının şiiri aslında bizim, gelişme yolundaki kilometre taşlarından birisi olacaktır.
Başka bir mesele;
’Ünlü veya kabul görmüş şairlerden başkasının şiiri okunur mu? ’
Gerçekten de okunur, çünkü; tek bir ozanın şiirleri sadece onun yaşam boyu edindiği kültürle sınırlı kalır.. Çok yönlü kültür, uluslararası dahil birçok yazarın okunması ile olasıdır.
Ozanlar, başkalarının şiirini okuyarak elde edilen kazanımların farkına varmalıdır aslında. Çoklu kültüre erişme yolu gibi görülmelidir.
Şair ve şiir üzerine fikirler geliştiren forum mesajlarına katılmanızı umuyorum..
-devam edecek-
Saygılarımla...
Orhan Tiryakioğlu (Orhanti)
YORUMLAR
merhaba,
çok teşekkürler öncelikle bana düşen geri bildirim payım için..
ortak görüşlere sahip olduğumuzu anlıyorum..
bu konulardaki akl-ı selimin aynı olduğu böylelikle ortaya çıkıyor..
umarım bu eğilim tüm bencil şairlere yayılır da, gelişimin toplumsal yaklaşım olduğunu daha kolay anlarlar..
bu konuda şair bencilliği ve yorum yapma ağırlığı üzerine de birşeyler karalamıştım deneme olarak..
evet, genelde aynı noktayı işaret eder bu düşünceler.. dostluk salvoları ile geçiştirilecek bir iş üzerinde asla değiliz. böyle olanlar, yapay şairliklerini sürdüredursunlar..
paylaşımın devam etmesi dileği ile..
esen kalınız..saygılarımla.
orhanTİ
Sayın Orhan Tiryakioğlu;
Yazınızı ilgiyle okudum. Antoloji hakkında yazdıklarınıza gülümsemeden edemedim!
Orada; " Al gülümü, ver gülünü" prensibi hakim! Kim şiirini adreslere gönderirse popüler oluyor. Adrese gitmeyen şiirler çok iyi, şairleri çok ünlü olsa da rağbet görmüyor!
Ünlü değilim, Şiir yazmaya başlayalı bir yıl bile olmadı. Edebiyat Defteri Sitesi'nde gördüğüm ilginin onda birini Antoloji'de göremiyorum. Çünkü kimseye şiirlerimi göndermiyorum!
Bence de, şair her tür şiiri okumalı, incelemeli. "Okursam başkalarının reytingini artırırım ." kaygısını taşımamalı...
Her şiiri okuyup,inceleyip kendimi geliştirmeye çalıştığım için büyük yol kattettiğimi biliyorum. Benim gibi amatörlere sürekli okumalarını öneriyorum.
Kimsenin etkisi altında kalmadım, kalınacağına da inanmıyorum. "Şiirler şaire özgü olmalı, şiirinden şair tanınmalıdır." diyorum.
Tebrik ve teşekkürlerimle...
Yeni yılınızı kutluyor, gönlünüzce geçmesini diliyorum.