Siyasi alanda tutkular ve inanışlar, pek az da düşünceler çarpışır. gustave le bon
Hamiyet Su Kopartan
Hamiyet Su Kopartan

SAĞLICAKLA

Yorum

SAĞLICAKLA

0

Yorum

3

Beğeni

0,0

Puan

30

Okunma

SAĞLICAKLA

SAĞLICAKLA

Müjdeli bir haber aldığımızda, mesela bir hamilelik haberi, “sağlıkla kucağımıza almayı” dileriz. Birini gurbete uğurladığımızda “sağ salim” dönmesini bekleriz. Birini kaybettiğimizde başsağlığına gider, “başın sağ olsun” deriz. Acısının sağalmasını isteriz. “Defterinin sağ tarafından verilmesi” için dua ederiz.

Araba kullanırken öndeki aracı sollar, hatta bazen hatalı sollama yaparız.

Daha çocukken sağ elimizle yemek yememizi, sağ elimizle su içmemizi tavsiye eder ailelerimiz. Sağ elimizle yazı yazarız, sağ ayağımızla bir yere gireriz. Attığımız adımda, elimize aldığımız her işte sağ tarafımızı kullanırız.

Yemek yerken, su içerken, yazı yazarken, herhangi bir işi yaparken sol tarafını kullananlara “solak” diyoruz. Solak olduğu için ailesinden baskı gördüğünü söyleyen birçok kişiye siz de denk gelmişsinizdir. Bazıları yemek yerken, su içerken sağ tarafını kullanmayı baskıyla öğrenmişse de nörologlar (beyin ve sinir hastalıkları doktorları) solaklara sağ el ve kolunu kullanmaları yönünde baskı yapılaması gerektiğini savunurlar.

Solak olmak, bir zekâ veya beceri meselesi değildir. Tamamen fıtrî bir özelliktir. Vücudun sağ tarafını kullananların sol beyni, vücudun sol tarafını kullananların sağ beyni daha baskındır. Hem sağ hem sol beyninin özeliklerini taşıyan insanlar da az değildir.

Halk arasında solakların daha zeki olduğu, daha erken öleceği gibi bir inanış varsa da bu tezlerin bilimsel bir dayanağı yoktur.

Beyninin sağ tarafının daha baskın olduğu, vücudun sol tarafını kullanan insanlara solak denirken beyninin sol tarafının daha baskın olduğu, vücudun sağ tarafını kullanan insanlar neden adlandırılmaz; hiç düşündünüz mü?

Sağ; hemen hemen tüm kültürlerde, tüm dinlerde temeldir.

Sağ, hayat demektir. Yaşayan varlıklara sağ deriz. Kişinin fiziksel, sosyal, ruhsal yönden iyi olmasına sağlık deriz. Sağlığını koruyana sağlıklı deriz. Sağlıklı varlıklara sağ deriz.

Sağ, sağlam demektir. Güvenilir insanlara “sağlam ayakkabı” deyimini kullanırız.

Sağ, güven demektir. “Sağ kolumsun” deriz güvendiğimiz insanlara.

Sağ, doğruluk demektir. Özellikle matematik terimi olarak kullandığımız sağlama kelimesi, tüm işlemler bittikten sonra başvurduğumuz bir doğrulama ölçeğidir.

“Doğru; fakat sert tabiatı anlaşılmaz insana sağı solu yok.” deyimini kullanırız. Dikkat etmeyen, yürüyüp geçene “sağına soluna bakmamak”; hatır saymayana “sağını solunu saymamak”, işimiz yolunda gidince “sağ tarafından kalkmak” deyimlerini kullanırız.
Nasıl olduğumuz sorulduğunda “iyilik sağlık”, iyileşmeye başladığımızda “sağlığa yüz tutmak”, övme tabiri olarak “eline (elinize) sağlık”, şaşırdığımızda “üstüme iyilik sağlık”, üzüldüğümüzde “sağlık olsun” deyimlerinden faydalanırız. “Sağlığınıza, sağlıcakla” gibi kelimelerle muhatabımızın iyi olmasını temenni ederiz.

Beyninin sağ tarafının baskın olduğu solak insanlardan da olsak, beyninin sol tarafını kullandığımız insanlardan da olsak diğer kısmı çalıştırmak elimizde.

Sağ elle yemek içmek sünnet olduğu için birçok kişi solla yemek yemez de en azından yazı yazmayı, sol eli ve kolu da kullanmayı bilmek gerekir.

Hayat, sürprizlerle doludur. Bir gün sol eli de kullanmak zorunda kalabilir, hatta sol elle yemek yiyebiliriz.

Sağlıcakla…

Hamiyet Su Kopartan ✍️


Kaynak:
Hayat Büyük Türk Sözlüğü (1028)



Paylaş:
3 Beğeni
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Sağlıcakla Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Sağlıcakla yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
SAĞLICAKLA yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Bu şiire henüz yorum yazılmamış.
© 2026 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
Üyelik
Giriş paneli

Hesabınıza giriş yapın ya da yeni üyelik oluşturun.

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL