Ey Klavye Yaz Okuyam
4+4 : 8 heceli bir başlık olmuş. Klavye kendi kendine yazar mı hiç, şimdilik yazmıyor daha yapay zeka tam ele geçirmedi demek ki sanal alemi, meta evren diyorlar ya hani. Nesnelleşen bir dünya. Canın hissin önemi kalmayan bir dünyada yaşamaya alışıyoruz. Çok hızlı geldi değişim, fark edeni vardı amma fark edemeyeni çoktu.
Ben, bu yazıyı okuyanların çoğunluğu gibi bir Anadolu şehrindeyim. Bir haber okudum, taa neredendi haber. Haber şöyle idi: Los Angeles’da otonom arabalar ( sürücüsüz taksiler) uygulamalarında izin verilmediği için ve başka bir güzergah ve rota da olmadığı ve geriye de dönemedikleri için otoban girişinde durmuşlar, yani otobana giriş izinleri uygulamarında yüklü değilmiş, şirket bir nedenle böyle bir karar vermiş, otonom arabalar durunca da trafik tıkanmış yarım saat- bir saat. Sonradan canlı insan sürücü gönderip arabaları çekmişler yoldan. Haber olmuş bu olay.. Bu otonom taksi meselesi epey tartışılıyormuş o şehirde.. Karşı çıkanlar, destekleyenler vb vs.. Zaten insan türü her konuda ikiliğe düşer mecburen sanki..
200 yıl önce, 100 yıl önce veya 50 yıl önce bu haberi benim yaşadığım coğrafya okuyamazdı bile, benim coğrafyamdaki haberi de oralar okuyamazdı. ben okudum da ne oldu? Ne öğrendim bu haberden?
Dünya nereye gidiyor arkadaş diye sormaz mı insan kendine. Aklı evveller de dünyayı boş ver, sen nereye gidiyorsun diye sorsana kendine derler ya. Her sorunun bir niyeti daha doğrusu soranın bir niyeti var mıdır? Peki, yapay zeka size bir sorsa niyeti ne olabilir diye düşünmez misiniz?
Çağ dönüşümü maalesef benim kuşağıma denk geldi ki, iyi mi oldu, kötü mü oldu yine insanlar ikiye ayrılır. Çocuklar; dede ve ninelerinin veya baba ve annelerinin çocukken oynadığı oyunları oynayarak büyümüyorsa o noktada çağ dönmüştür, değişmiştir.
Bu değişim her şeyi kapsar yavaş yavaş, içine alır, yoğurur ve kendine uydurur. Üst kültürün alt kültürü içine alıp yoğurması ve kendine benzetmesi gibidir bu.
Emeviler belli bir coğrafyaya hakim olunca, yani üst kültür olunca diğer kültürleri kendine benzetmiş değil midir? Veya Roma yayılırken mesela İngiltere’de, İngilizleri kendine benzetmemiş midir bir müddet. Veya veya veya örnekler çoğaltılabilir değil mi?
Offf...
Topuk nasırından veya dikeninden bir türlü kurtulamayan bir insanın ayağı yerine metal bir ayak takılması gibi bir şey değil mi bu çağ değişimleri günümüzde.
İnsan türü ortalama 5 bin yıllık tarihinde ilk defa karşısında bir zeka gördü veya bir zekayla karşılaştı. Şimdilik hala üst kültür olan insan buna ne kadar dayanabilecek. Yanlışım olmasın, araştırın yine de, İsviçre’de olmalı bir belde veya kasabada belediye başkanı olarak yapay zeka kullanılmaya başlandı.
Bir ara ekonomi forumlarında yazışırken uçan araba konusu açılmıştı, eğer amiyane tabirle maytap geçmedi iseler, dünyanın bir çok yerinde uçan araba kullanıldığını belirtmişlerdi anonim olarak forumdaşlar. Sonradan araştırdım Çin’de bir uçan arabaya rastladım. Öyle çok kültürde veya ülkede karşıma çıkmamıştı.
Biz Türklerde At Avrat Silah üçlemesi vardır ya, Katoliklerde bu üçleme Tanrı Oğul ve Kutsal Ruh veya başka başka ulus millet ve dinlerde de bu şekilde üçlemeler vardır.. Çünkü bir şekilde her toplumun yaşadığı coğrafya farklı, kültür farklı.
Lakin günümüzde tüm insanlık bir üçlemede buluşabilir mi acaba, buluşabilirse, nasıl bir üçleme olur. Ne demeliyiz mesela; Enerji, Mekanik ve Ahlak desek, yani kısaltması EMA olsa. Olmadı, niye olmadı çünkü yabancı bir üçleme zihnime. Çok fazla duymadım.. Ancak yıllar boyunca veya on yıllar boyunca duysam veya okusam normal bir üçleme gibi gelir. Şimdilik daha anormal gibi duruyor.
Fazla da enerji harcayıp dünyayı kuraklığa sürüklemeyeyim. Her klavyedeki simge veya harfe basmamızın da bir sonucu olur değil mi doğada yani yaşadığımız dünyada. Elektrik genelde sudan, güneşten, rüzgardan ve nükleer enerjiden üretiliyor. Dönüştürüyoruz ve değiştirip kullanıyoruz. Şehirler tavuk kümesi gibi sanki, kırsal ise vahşi hayat...
Nasıl bir dünyaya gelmişiz arkadaş?
Birbirinize emanet olunuz efendim.
Y.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.