- 98 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
ZİL ÇALDI
ZİL ÇALDI
Uzun bir yaz tatili dönemi sonunda 2023-2024 eğitim ve öğretim yılı başladı. Öğretmen ve öğrenciler bu sevinci birlikte paylaşıyor.
Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) bağlı ilk ve ortaöğretim kurumlarındaki yaklaşık 20 milyon öğrenci ve 1,2 milyona yakın öğretmen için 2023-2024 eğitim öğretim yılı bugün başladı
Bu yıl eğitim ailesine katılan 45 bin yeni öğretmenden 21 bin 560’ı Kahramanmaraş merkezli depremlerin yaşandığı bölgede görev yapacak.
11 ilde 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen büyük felaket can ve mal kayıplarına sebep oldu. Eğitim-öğretim amaçlara uygun yapılamadı. Halen deprem bölgesinde okullar eğitim ve öğretime maalesef hazır değil.
Öğretmenler yarının geleceği çocuklarımızla beraber yeniden eğitim ve öğretim görevine başlama sevincini maalesef deprem bölgesinde yaşanan felaket ve eğitim-öğretimdeki yetersizlikler nedeniyle yaşayamıyor.
Öğrencilerde deprem sonrası yaşanan felaketin etkisi geçmiş değil. Son zamanlarda yaşanan ekonomik kriz, öğrencilerin okula başlama için okul ihtiyaçlarının karşılanamaması okul sevincini yaşamaya büyük engel gibi görünüyor.
Oysa öğretmen ve öğrencilerin eğitim öğretim yılına eksiksiz başlamaları gösterilecek başarı açısından inanılmaz öneme sahiptir. Eksik araç gereçlerle eğitime başlanması, başarıyı değil, başarısızlığı beraberinde getirmesi kaçınılmazdır.
Ben 41 yıl görev yapan bir eğitimci olarak, okullar eğitim- öğretim yılına başlarken bu mutluluğu büyük sevinçle yaşadım. Ama maalesef okula başladığı ilk günde, özellikle deprem bölgesinde çocukların gözlerinde ışıltı,
öğretmenlerin karanlıklara ışık tutan aydınlık yüreklerindeki sevinç ve mutluluğu, ne öğretmenlerde ne öğrencilerde görülmüyor. Halen herkes depremde yaşanan can ve mal kayıplarını yüreklerinde hissediyor.
Öğretmen ve öğrencilerin bireysel çabaları yaşanan büyük felaketlerin acı gerçeğine çözüm olamıyor. Devleti yönetenlerin gerekli tedbirleri zaman geçirmeden almaları gerekir.
Eğitimin toplumsal gelişmelerde ve değişimlerdeki rolü ve önemi sanılandan da önemlidir. ‘’Eğitim, bireylerin düşünce yapısını geliştirerek, toplumun yapısını da dönüştürür. Bu dönüşüm sürecinde, eğitime yatırım yapmak ülke ve toplum açısından büyük önem taşır.
İyi bir eğitim, çocukluktan itibaren eğitim süreçlerine aktif katılan öğrencinin pek çok şeyin farkındalığına ulaşmasını sağlar. Kültür, toplum, bilgi, bilgi, kaynakları, bilinç ve dil, eğitim kapsamında öğrenilir ve farkına varılır
Sağlıklı bir eğitim sistemi, beraberinde güçlü ve nitelikli bir nesli ve tabii ki güçlü bir toplumu da meydana getirir. Güçlü eğitim sistemine sahip ülkeler, güçlü bir ekonomiyi ve sosyal koşulları da sunabilmektedir.
Elbette kaliteli bir eğitim, bireyi önceler ve toplum içinde yapabileceklerine odaklanır ve neticede o birey, yetenekleriyle, yaptığı işlerle bir şekilde toplumun gelişip ilerlemesine katılım sağlar.
Birey ve toplum etle kemik gibi birbirine bağlıdır. Bireyler ne kadar çok inisiyatif alırsa eğitimin kalitesi o kadar artar. Eğitimin amaçlarının da amaçlarına uygun bir şekilde gerçekleştirilmesi, hem birey hem de toplum açısından gereklidir.
Gelişmiş ülkele
rde teknolojinin gelişmesi için bilimsel çalışmaya gereken önemi verirler. Geri kalmış veya geri bıraktırılmış toplumlarda durum tam tersinedir. Bilime değil, fıkıh okutulup manevî bilimler önem veriliyor.
Batı ülkeleri, kurdukları üniversitelerle, bilgili gençlik yetiştirip, bilim, teknoloji ve ekonomide dev adımlar atarken, geri bıraktırılmış ülkeler Öbür dünya işleriyle meşgul’’
Demokrasisi gelişmiş toplumlarda suç oranları düşüktür. Demokrasinin gelişmediği veya otoriter rejimlerde suç oranı kıyaslanmayacak kadar fazladır. Yokluk, yoksulluk, soygun, talan mafya yasadışı işlerler kol gezer.
Yarının geleceği çocuklarımızı bilimin gerektirdiği şekilde yetiştiren öğretmenlerimiz sıklıkla bu baskılardan nasibini alıyorlar. Birçok öğretmenin görevine son veriliyor veya birçoğu sürgün ediliyor.
Değerli öğretmenler için yazmış olduğum şiirimi beğeninize sunuyor, keyifli okualar diliyorum…
ÖĞRETMENİM
Öğretmenim ki
Yüreği kocaman yürekli
Ufku derya denizdi
Bize dünya durmadan
Döner dolanır derdi
Derken de
İçinde dönen dolapları
Birer birer güzelce eklerdi
**
Aslında bizim için
Yanan mum gibiydi
Işığıyla çevreyi aydınlatır
Ateşiyle kendini eritirdi
Doğrudan yana
Ne varsa bize öğretirdi
**
Bazen güvercinler çizerdik
Ağızlarda zeytin dalları
Kanat çırparlardı barışa
Zaman zaman
Şarkılar söylerdik
Bir ağızdan
Yayılırdı kulaktan kulağa
****
Günün sabahında
Günaydınla
Geçerdi tahta başına
Yemek molasında
Bir dilim peyniri
Veya
Birkaç zeytini
Paylaşırdı sınıf sofrasında
*****
Kim demiş ki boşuna
Bu birlik
Bu dayanışma
El ele omuz omuza
Kenetlendik yürüyoruz
Çizdiği aydınlık yolunda
******
Dil farkı
Din farkı bilmezdi
Şimdi anlıyorum ki
Türk’ü Kürd’ü Arab’ıyla
Güle oynaya
Yeni bir dünyaya
Gururla baksınlar isterdi
Muzaffer KALABA
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.