- 208 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
SULAR.
SULAR.
M.Ö 4. yüzyılda Empodekles’in “Dünya, su ve topraktan meydana gelmiştir” sözü ve bu düşüncenin genişletilerek “Bütün cisimler su, toprak, hava ve ateşten oluşmaktadır” şeklinde ‘Dört element kavramı’nın ortaya atılması, modern bilimin “Yaşam suda başlamıştır”, “Susuz yaşam olmaz” şeklindeki tanımlaması, suyun sadece bugün değil, çok eski yıllarda da yaşam için önemi ortaya koyuyor.
Son olarak Dünya Doğal Kaynaklar Enstitüsü (WRI) Başkanı Andrew Steer, kimsenin konuşmadığı temiz içme suyu sorununun, dünyada yaşanan bir numaralı kriz olduğunu vurgulayarak, “Bu sorunun sonucu olarak ortaya gıda sıkıntısı, iç karışıklıklar, göç ve mali istikrarsızlık görülüyor.” ifadesini kullanmıştı.
Dünya’nın yüzde 70’inin sudan oluşmasına rağmen tatlı su oranı yalnızca yüzde 2,5 civarında. 2025’e kadar dünya nüfusunun yarısının su kaynaklarının yetersiz olduğu bölgelerde yaşayacağı belirtiliyor. Yapılan araştırmalara göre, dünyada 2,1 milyar kişi temiz su imkanından yoksun kalıyor, yerküredeki suyun yaklaşık yüzde 70’inin tarımda tüketiliyor. Dünya nüfusunun yüzde 40’ını oluşturan 80 ülkede su sıkıntısı yaşandığı, küresel ısınma ve iklim değişikliğinin de su kaynaklarına etkisi düşünüldüğünde önümüzdeki yıllarda dünyayı bir “su krizinin” beklediğini öngörmek hiç de da zor değil.
Peki, geleceğimizin belirlenmesinde daha da önemli bir rol oynayacak olan su ile ilgili kıtlık yaşayacak riskli ülkeler hangileri? Birleşmiş Milletler (BM) Eski Genel Sekreteri Boutros Gali, “Geleceğin savaşları politik nedenlerden değil, su için çıkacaktır” açıklaması gerçek mi olacak?
Geçmiş yüzyılda yaşanan petrol savaşlarının yerini su savaşları alır mı? Su göçlerinin günümüze yansıması nasıl olacak? Küresel ısınma ve iklim değişikliğinin Dünya ve Türkiye’deki su kaynakları üzerindeki etkileri nelerdir? Türkiye riskli ülkeler kategorisine giriyor mu? Deniz suyunun arıtılması su krizine çare olabilir mi?
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.