- 175 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
“Kritikler II” Üzerine Değiniler
“Kritikler II” Üzerine Değiniler
“Kritikler II” Yazar Sinan Ayhan’ın Temmuz 2023’te okurlarıyla buluşturduğu deneme kitabı. İki sene içerisinde roman, şiir, öykü ve deneme türlerinde dokuz kitap yayımlatarak bir rekor kırdığını söyleyebiliriz. "Kritikler II" deneme kitabını, ’Kritikler I’in devamı şeklindedir. Yazar bu kitabıyla akıl bayrağını göklere çekmektedir bir nevi. Yazarın yazdıkları, binanın yapıtaşını oluşturan bir tuğla hükmündedir ama binayı inşa edebilmek, tuğlayı yapabilmenin daha ötesinde bir mimari gerektirir. Yazarın yazdıklarıyla bir eser ortaya koymasının bir süreci vardır. Söylenecek sözü ve bir iddiası olan için bu süreç bir sanatsal ürünün nihayetlenmesiyle yaşanacaktır. Var olan düşüncenin eyleme dönüşmesinin ilk adımı ve altyapıyı taşıyacak bir şeraresi olacaktır. Yazılanlarla düşünsel boyutu hareketlendirip sanatsal bir estetikaya dönüştürülmesinin resmi olacaktır. Kanonik yapılara uysun veya uymasın doğru bilinenin icrası ve yol alışı ancak böyle mümkün olacaktır.
İnkişaf hali, bir nevi böyle sanat eserleri oluşturmakla mümkündür. Bu inşa hali, somut ve soyut gerçekliklerden malzeme edinmekle mümkündür. Yazarın simgesel ve imgesel dizgeleriyle buluşup sanatsal bir yapıta dönüşecektir. Bu inşa hali tekdüze, benzer ve taklit içermez. Sanatçının sanatı özgü, avangart ve devrimcidir. Tabi ki bu durum değiştirme, yenileştirme ve inşa edebilme kabiliyetince olan bir akılla mümkündür. Biliş-oluş ve varoluş sürecindeki bir istikamette. Akıl etme süreciyle yol alan bu anlayış, akil insanın, nitelik ve iyelik doğrultusunda ki gayretiyle de mümkün olacaktır.
Şair Yazar Sinan Ayhan’ın eserlerini okurken, Rodin’in düşünen adam heykelindeki metaforu çağrıştırmasının yanında, olması arzulanan hareket, takat ve ilk adımı da görebiliyoruz. Düşünceyi diri ve uyanık tutmanın önceliğini de. Michelangelo’nun, “o güzellikler zaten taşın içindeydi ben sadece fazlalıkları yonttum” sözündeki gibi bir heykeltıraş duyuşu, mütevazılığı ve bir derin bakışı. Yazarın bu kitabında da düşünceyi merkeze alan, derinlikli yazılar okumaktayız. Düşünceyi daha çok teorik, pratik ve girift akıl perspektifinde işlemektedir. 2022 yılında okurlarıyla buluşturduğu kritiklerin ilk serisinin devamı ve tamamlayıcısı hükmünde olan bu eser, fikrin aklı olan girift akıl anlayışı ile uygulama alanını pekiştirmiş gözüküyor. Yine bu kitap da “iki günü eşit olan ziyandadır” anlayışındaki sağlam bir zemin de yazarın bakış açısını, inşa tekniğini, itirazlarını ve manifestosunu bulacaksınız. İyi okumalar.
İlkay Coşkun
Temmuz 2023
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.