Şairler ve Yazarlar Fikirlerinize Muhtacız Efendim?
Sevgili şair ve yazar üstadım;
Bilirsiniz ki aç ayı oynamaz, para kazanmamız lazım mecburen. O yüzden iştişare dediklerinden yapalım, yani ayı olsak kış uykusuna yatarız, çürümüş leş falan ararız olmadı bitkilerle otlarla bile besleniriz, lakin insanız, kış uykumuz yok, yazın da uyumak olmaz cırcır böceği karınca hikayesindeki gibi...
O yüzden borsalarda hangi hisseleri alalım, hangi şirkete yatırım yapalım, sonuçta edebiyat hissesi, yayın evi hissesi pek duymadım ben, ki artık her şey flaşdisk ve internet üzerine düştü, kitapçılar da kapanır veya hisse değerleri gitgide azalır yani ekmek yedirmez sanki..
Şimdi seçim oldu, istikrar ve milliyetçilik kartları kazandı, borsaya girişlerin olması lazım, maliye bakanı da gitti, dün hakaret ettikleri İngiliz pasaportlu dedikleri adamı yani sayın eski maliye bakanını, ki deprem vergilerini duble yollara harcadık demişti sanki, onu yeniden getirdiler, sonuçta İngiltere’den falan yatırım matırım sıcak para çeker herhalde di mi?
Şimdi aracı kurumlar da bol, sadece ülke içi değil ülke dışı borsalara da bir kaç tuşla ulaşabiliyoruz? Yabancı ülke borsa ve şirketlerini de düşünebiliriz sonuçta, internet dünyası... Hangi kıtadan hangi şirkete yatırım yapalım.. Paramız erimesin enflasyonun düşeceği pek yok sanki...
Dolar veya altın olabilir mi? Yoksa çok mu yükseklerde, düşmesini mi bekleyelim yoksa alalım mı, sermayeyi korumak lazım.
Altının onsu tarihteki en zirve seviyelerde, dolar tl kuru da tarihteki en zirve seviyelerinde, buralardan alınır mı alınmaz mı?
Sevgili çok üstadımız var buralarda, devamlı kafiye, mısra, edebi yazının püf noktaları, gezi ve anı yazıları olmaz hani, karın doyurmuyor, dini nasihatlerin de hissesi yok, dini kurumların hissesi olabilir lakin benim bildiğim yok ama din işleri de sanırım zirvede dolar ve altın gibi ?? Kurban hissesi olabilir ama borsalarda kurban hissesi yok bildiğim kadarıyla..
Şimdi arsa daire araba demeyin, çok para.. Bu zamanda bu seviyelerden o mallara sermaye bağlanır mı, bu konuda aydınlatılmamız gerekiyor.
Ne yapacağız ne almalı hangi borsadan yani??
Dersin birinde hocamız, yani camii hocası değil, proftu, evde kullandığımız elektrikli aletlerin markasını sormuştu ve evde kullandığın eşyaya güveniyorsun değil mi çünkü kendin seçtin, araştırdın, elektirik tüketimini, sessizliğini, garanti süresini vb vs inceleyerek aldın o yüzden borsada da o eşyaların fabrikasına, markasına yatırım yapman mantıklı olmaz mı demişti? Haklı olabilir mi bilemedim, sizler ne düşünürsünüz bu konuda..
Sevgili şair ve yazar üstadlarım;
Yani yıllardır yazarları şairleri takip ediyoruz, ancak nice üstad üstade hiç bu konularla ilgili bir yol göstermiyor kitaplarında. Mesela ülkemizde en çok kitabı basılan şair yanılmıyorsam, kimdi o, dilimin ucunda, lakin çıkmıyor...
1 dakika düşüneyim..
Hani şu hiciv şairi de denirdi, lakin hiç soruşturma falan geçirmeyen lakin her görüşü de hicveden bir şair vardı...Cemil Meriç diyeceğim değil, çünkü şair değil eski kuşak düşünür olmalı..
Neci Fazıl mıydı, yok ya o da devamlı dombra çalmış kitaplarında, karşı görüşlere durmaz hakaret etmiş, sanırım o dönemin gideri öyleydi..
Nazım Hikmet yok o da değil, sanırım o da borsaya falan karşı olmalı...Trik trak sanırım makineli tarıma yatırımı onaylayabilirdi diye düşünüyorum ama...
Tevfik Fikret, Şair Eşref... Kazakabdal...
Ya hu ben ne diyorum, ne yazıyorum şair ve yazarların kitaplarında hiç borsa, altın, dolar, şirket hissesi tüyosu yok...
Tiyo var mı, siyasilerden falan, sizlerin kulakları deliktir, meclis başkanı, cumhurbaşkanı, siyasi parti başkanları hangi hisselere yatırım yapmış olabilir, bir telefon edip sorsanız da, geri dönüş yapsanız yani.. Birileri düşünmüş taşınmış en karlı yatırımı yapmış olmalı sonuçta, onlardan yararlarınız hiç olmazsa. Kendi kendimize düşünüp durmayız gugumav kuşu gibi ...
Şimdi Mevlana ve Yunus’un kitaplarında yok bu şekilde hisse tavsiyesi...
Dünyaca ünlü romancılar da sanırım bu konuya el atmamış hiç..
Rus borsaları karışık olmalı , Abd borsalarında hangi türden hisse alabiliriz, yeni teknolojilere mi, gıdaya mı, iletişime mi, mazot benzin enerjiye mi yatırım yapmalı...
Bir de bu kripto paralar var hani, onlar da olabilir mi ki yatırım yapmak için tercihlerimiz arasında...
Vallah olmayan beynim karıştı, beyin veya dna işiyle ilgilenen şirketlere mi yatırım yapmalı...
Sevgili şair ve yazar üstadlarım;
Bilirsiniz ben acemi, klavyezan, y kuşağı, kel fodul zırvalayan biriyim, hani bu işlerden de hiç anlamam. Okuduğum romanlarda, tarih, coğrafya, edebiyat, siyaset şiir vb vs türlü kitaplarda da bu bilgiler yok yani..
Basın yayın şirketleri mi yatırım yapalım yoksa, habercilik düşen trent midir yükselen trent mi, geçenlerde bir yazı okudum, önüne gelen yazıyor ya; gazeteciler cemiyeti mi, grubu mu neydi, haberlerimizi internet üzerinden beleş okuyorlar, buna bir çare bulmalıyız, paralı okusunlar artık , el emeği göz nuru alın teri haberler sonuçta gibi bir şeyler yazmışlardı, gazete alınmıyor her şey telefon uygulamaları ve internette bu gidişe gazete köşeleri boş kalacak, bu böyle olmaz, gitmez diyorlardı eski kuşak duayen gazetecilerden biri olmalı işte..
Ne yapalım üstadlarım, yapay zeka şirketlerine mi yönelelim?
Değerli akademisyen, emekli, eleğini duvara asmış üstadlarım, sevgili ve saygılı nesildaşlarım;
Yani edebiyat, şiir yazı meraklısı bengilleri bu ekonomik cahillikten kurtarmak bir gereklilik, zaruret değil mi?
Genç kuşak şair ve yazar kardeşlerim, sizlerin düşünceleri de önemli, baş tacı elbette.
Şimdi et şirketlerine mi yatırım yapalım yoksa, kasaba gitmeyelim, kasaba gitmeyen keçi alan siyasetçilerimiz de var, daha karlı diyorlardı, ben kasaba gitmiyorum yatırıyorum bir keçiyi bana yetiyor diyorlardı..
Bilemedim nere baksam dere tepe çizgiler, teknik analizlere bakıyorum bir de malın grafik hareketlerine tutturan pek yok yani.. Yani bu ekonomi sitelerinde analiz yapanlarda, banka tavsiyelerinde falan pek iş yok...
Bu işi halletse halletse dedim ki ben kendime, şairlerimiz ve edebiyat üstadlarımız çözer...
Milleti düşünür bir yol yordam gösterir.. Zaten asırlardır millete halka yol göstermiyorlar mı, bu işin kamilleri, üstadları duayenleri başka kim olabilir dedim içimden,
Çaldım kapınızı, çalmak fiiliyle değil yani hırsız değiliz Tanrı korusun, Allah esirgesin yani, kapınızı tıklatmak, zilinize basmak niyetiyle, çaldım kapınızı dedim yani...
Elbette, sürçi lisanımız olduysa affola, ellerimiz önde bağlı, başımız öne eğik, kurbanlık koyun gibi karşınızdayım efendim..
Bir şeker, bir çikolata, bir dondurma, bir sigara parası vb vs verip göndermek sizlerin şanına da yakışmaz hani..
Öyle demezler mi, şairin yazarın eli tutulmaz...
Toplum önderleri olarak bu işin altından en güzel şairlerimiz ve yazarlarımız kalkar...
Ya hu lafı da emme uzattım hani, meramımı anlatabildim mi,
Millet ve halk sizden öneri, tavsiye, aç karınlarını doyurmak ve küçük küçük birikimleri büyük yatırımlara çevirmek için aydınlık fikirlerinize ihtiyaç duyuyor.
Saygı sevgi hürmetlerimle efendim..
Esirgemeyiniz günümüz koşullarında hayatta kalma rehberliğinizi..
Lütfen efendim..
...Y...
YORUMLAR
bi filmin repliği şöyle diyordu:
"uyuşturucu kartelini mi yönetiyorum lan ben ne bilim!"...dur dur! atarlanma hemen sana değil kendime kızıyorum en çok:)
memleket meselesi'nde geçen bir başka diyalog da manidardır bak:
"Bu memlekete sağcısı geldi cami dikti, solcusu geldi heykel dikti, ondan başka da bir yaraya merhem olan olmadı, olan da kendine sürdü."
az ve öz cümle aşağı tükürsen sakal, yukarı tükürsen bıyık...elini versen kol kayıp...
hangi birini konuşalım?
valla ben Maslow'un ihtiyaçlar hiyerarşisi piramidinin en alt tabakasındayım...saldım kendimi anlayacağın.
p.s: yorumun; atış serbest tarzı sivri dili ağır gelmiş olabilir, hakaretmiş gibi algılanıp yanlış tarafa çekilebilir diye, tekrar bir parantez açma gereğiyle not düşüyorum buraya...inanın öyle bir niyetle yazmadım bunları...yanlış anlaşılırsam üzülürüm. isteseydim yorumu düzenler ya da bütünüyle silerdim ama tarzım değil, söz ağızdan bir kere çıkar çünkü..
varsa kusur bendedir, varsa bi yanlış benimdir der sessizce çıkar giderim.
n'olur n'olmaz ben yine söylim de içimde kalmasın.
Gule tarafından 8.6.2023 20:11:43 zamanında düzenlenmiştir.
Yinsani
başşehirde bir taksiye bindim gidiyorum bir yere, konu ekonomi, ya abi dedi bu devirde para kazanmak kolay, istesem otogardan şehiriçine uyuşturucu taşır yolumu otabana çeviririm, alla alla dedim bu kadar kolay mı bu işler... yani ben safım gördüğünüz üzere, bu kocaman otobüs şirketleri, tır kervanları bu mazot ve benzinin tavan yaptığı zamanlarda helal kazanıyor olmalılar, unutmadan taksici bey de ama haram abi dedi, bir de öbür tarafı var...
yoruma uyuşturucu baronu ile girince aklıma bir de covidden öldü denilen bir anayasa hukukçusu geldi, isim hafızam pek zayıf, saraydan arıyorum şunun dosyası pek kabarık olmamalı falan fişman demiş sanırım gazetelerin yalancısyım o kişi de uyuşturucu baronu mu neymiş.. öldü gitti covidden anayasımız, yani anayasa hukukçumuz da ya, rahmet olsun..
efendim, katkılarınızın doğallığı ile suyumuzu berraklaştırıyorsunuz, eksik olmayın, en sevdiğinize emanet olun..
saygılarımla...
Yinsani
demiştim ya tanrı kusurluyken insanda kusur görmek haddimiz olmamalı.
sürçli lisan olduysa affola..
Gule
Şairin parayla pulla ne işi olur arkadaş şair demek duygu hamalıdır kelime örerek yaptığı işçilikten ne kâr bekler ne zarar. Duygularına kurgu katar yazar da yazar.
Siz bu soruları zengin bir iş adamı bulup ona sormalısınız ( anlasam da espriyi! )
Ben şair geçinen fukara böyle demek işime geldi.:)
Elbette paylaşmak güzeldir fikirleri.
Bak benim elim kudümlüdür arkadaş, yorum yaptığım hangi yazı ya da şiir olursa artar sonra bereketi, hisse olarak döner size, unutmayın bu iyiliği:)
Selamlar saygılar efendim..
Dilek pınarı tarafından 8.6.2023 15:37:25 zamanında düzenlenmiştir.
Yinsani
Yani tüm edebi konulara biraz ekonomi katılsa nasıl olur, çok mu analitik bir düşünce tarzına yol açmış oluruz. :) Bilemedim efendim, bereketiniz daim olsun, eksilmesin neşeniz, en sevdiğinize emanet olunuz..
Saygılarımla.