- 167 Okunma
- 0 Yorum
- 1 Beğeni
Dünyanın Yaratılışı ve Tanzim Edilişi 2
Dikkate değer en önemli konulardan birisi de dünyanın hammaddesinin su olmasıdır. Cenab-ı Hak Kuran-ı Kerim’de "Her şeyi sudan yarattık." (Enbiya Süresi,3) Buyurarak, bu düşüncemize kaynak olmuştur.
"Arşı su üzerindeyken, hanginiz daha güzel işler yapacaksınız diye sizi imtihan etmek için gökleri ve yeri altı günde yaratan da O’dur." ( Hud Süresi,7 )
Tabii bu ayetlerde geçen ‘su’ ifadesinden bilinen manadaki su kastedilmemektedir.
Burada kastedilen ‘Su’ kelimesi, maddenin sıvı halini ifade eder. Yoksa dünyada kullandığımız suyla ilgisi yoktur. Ayrıca Kur’an, bizim tarafımızdan görülmeyen ve bilinmeyen varlıkların henüz var olmadığı bir zamandan söz etmektedir. Bu açıdan, bunu bize anlatmak için elbette bizim bildiğimiz bir şeyle benzerlik kurarak anlatma yolunu seçmiştir.
Ayetlerde ifade edilen ‘su’ kelimesinin bilinen manadaki su olmadığı görülüyor. Suya benzetilen bu şey, nasıl bir şeydir? Ne gibi özelliklere sahiptir. Bu soruların cevabını şimdi vermeye çalışalım:
Cenab-ı Hak yeryüzünü suya benzeyen esir maddesinden yaratmış. Esir maddesi yaratıldıktan sonra, Yaratıcının ilk icatlarının oluşmasına merkez olmuştur. Yani, esiri yarattıktan sonra atomlara ayırmıştır.
Esir maddesinin özelliğini ifade açısından da yaratılan her şeye nazaran akıcı bir su gibi yaratılanların aralarına nüfus etmiş bir maddedir, diye tarifini yapabiliriz.
En küçük maddeden, uzay boşluğu diye ifade edilen, aslında boş olmayan yere, kısacası kâinatın her tarafına esir adı verilen bu suya benzer şey nüfus etmiştir. Bu maddenin reddi veya yokluğunun kabulü halinde bugün için meydana gelen birçok hadisenin izahının yapılması imkânsız hale gelir. Mesela, hava bulunmayan ortamdan uzayı geçerek bizlere ulaşan, ışık, ısı, ses gibi şeyler neyle izah edilebilecektir?
Ahmet TULGANER
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.