- 235 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
Ameller niyete göredir...
Ameller niyete göredir...
İmamla papaz arasında ki en önemli fark "NİYETTEDİR"ateistte şeytan da iyilik yapar...asi ilahlık amaçlı olduğu için asilikten dönmez...şeytan tevbe etmedi işte.İlah olmaktı amacı neden tevbe etsin...
İmamala Pagan Arasında ki fark niyettedir...
"Enel-hak" dedi Hallaç.İki hallaç arasınnda ki fark niyettedir..iki vahdet-i vücutçu arasındaki fark niyettedir...
İki nirvana arasında ki fark niyettedir...İki tasavvuf arasında ki fark niyettedir...İslam tasavvufu ile hint tasavvufu öretüşür fark niyettedir...
Ebuçehille Ebu bekir arasında ki fark niyettedir...Lat uzza Allahın kızı Allahın oğlu dedi...Ebu cehil...Kilise de hz isa "Oğul" dedi...Pagan "Allahın parçasıyım dedi...hulülcü de bende İlah var dedi...Cennet niyete verilir...çünkü ilahın parçasıyım diyen küçük ilahım demiş olur...arınırken küçük ilah olmaktır amacı...Nirvanaya ermek için ruh göçü var der...binkere yılan çıyan olarak gelir ve nirvanaya ilahlığa erişir...
Biri kibre hadimdir amacı kibirdir ilahlıktır diğeri hiçim der secde ile yok olmayı amaçlar kulluktur amacı...
Mü’minlerin emîri Hz. Ömer -radıyallahu anh-, Resûlullah’ı -sallallahu aleyhi ve sellem- şöyle buyururken dinledim, dedi:
“Yapılan işler niyetlere göre değerlenir. Herkes yaptığı işin karşılığını niyetine göre alır. Kimin niyeti Allah’a ve Resûlü’ne varmak, onlara hicret etmekse, eline geçecek sevap da Allah’a ve Resûlü’ne hicret sevabıdır. Kim de elde edeceği bir dünyalığa veya evleneceği bir kadına kavuşmak için yola çıkmışsa, onun hicreti de hicret ettiği şeye göre değerlenir.” (İbni Mâce, Zühd 26)
Niyet, bir işi Allah rızâsı için yapmayı kalbden geçirmektir.
İş ya kalble, ya dille veya diğer organlarla yapılır.
Kalbimizle yaptığımız işler, niyet ve düşüncelerimizdir.
Dilimizle yaptıklarımız konuşmalarımızdır.
Organlarımızla yaptığımız işler de fiil ve davranışlarımızdır. Sözler ve davranışlar çoğu zaman niyete bağlı olduğu için, iyi niyet bazan başlı başına bir ibadet olur.
Ameller yâni yapılan işler niyete göre değer kazanır sözü, çoğu zaman organlarımızla yaptığımız işleri kapsar. Yoldaki bir taşı, insanlara zarar vermesin düşüncesiyle ve sevap kazanmak ümidiyle kaldırıp atmak bir ibadet sayılır. Birinin malını meşrû olmayan yollardan elde etmeye karar vermişken, Allah korkusuyla bu düşünceden vazgeçmek de aynı şekilde sevap kazanmaya vesile olur...
Evet...İyi niyete dayanmayan, sadece gösteriş için yapılan ibadetlerin ve güzel davranışların Allah katında hiçbir değeri bulunmadığını Peygamber Efendimiz ibretli bir misâlle ortaya koymuştur. Bu hadîs-i şerîfe göre kıyamet gününde ilk defa bir şehid hakkında hüküm verilecek. Allah Teâlâ ona ne yaptığını sorduğunda:
- Senin uğrunda çarpıştım, şehid edildim, diyecek. Fakat Cenâb-ı Hak ona:
- Yalan söyledin. Sana cesur adam desinler diye çarpıştın, buyuracak ve o adam yüz üstü sürüklenerek cehenneme atılacak.
Daha sonra ilim öğrenip öğreten ve Kur’an okuyan bir kimse getirilecek. Ona da ne yaptığı sorulacak.
- İlmi öğrendim ve öğrettim. Senin rızânı kazanmak için Kur’an okudum, diyecek. Allah Teâlâ ona:
- Yalan söyledin. İlmi, sana âlim desinler diye öğrendin. Kur’an’ı ise, güzel okuyor desinler diye okudun. Nitekim öyle de denildi, buyuracak. O adam da yüz üstü sürüklenerek cehenneme atılacak.
Hadîs-i şerîfin devamında zengin bir kimsenin huzura getirileceği, onun da malını Allah rızası için harcadığını söyleyeceği, ona, “cömert adam” desinler diye malını sarfettiği söyleneceği ve diğerleri gibi onun da cehenneme atılacağı belirtilmektedir (Müslim, İmâre 152).
Bu niyet hadisinden şöyle bir sonuç da çıkmaktadır:
Aslında ibadet olmayan bazı işler, iyi niyetle yapıldığı takdirde ibadete dönüşebilir. Meselâ yemek yiyen kimse, bu gıdalardan elde edeceği kuvvetle ibadet edeceğini düşünürse, yemek yerken bile sevap kazanmış olur. Normal ticaretini yapan kimse, işini en iyi şekilde yaparak insanlara hizmet etmeyi, onları aldatmamayı düşünürse, hem para hem de sevap kazanabilir.
“Kim âhiret kazancını istiyorsa, onun kazancını çoğaltırız. Dünya kazancını isteyene de dünyalık veririz; ama onun âhirette bir nasibi olmaz” (Şûrâ/20)
Evet...Yapılan işlerden sevap kazanabilmek için o işlere iyi niyetle başlamak gerekir.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.