- 525 Okunma
- 2 Yorum
- 2 Beğeni
KÖY OKULLARI AÇILIYOR
Köyden kente göçün hızlanması ile birlikte, köydeki öğrenci sayısı onun altına düşünce köy okulları kapatıldı ve taşımalı sisteme geçildi. Kaderine terk edilen köy okullarının çoğu amacı dışında kullanılmaya başlandı. Boşalan bu okulların eğitim amaçlı olmasa bile başka sosyal amaçlarla kullanılması ve böylece bu binaların ayakta kalması için taleplerimizi yazılı basın aracılığıyla ilgili makamlara zaman zaman ilettik. Sesimizin geçen haftalarda Milli Eğitim Bakanlığı tarafından duyulduğunu; bakanlık tarafından “Köyde 5 öğrenci bile olsa o okulu açacağız ve bir öğretmen görevlendireceğiz” şeklinde yapılan açıklamayla anladık.
Hatta Samsun’un Alanlı köyünde bulunan okulun açılışı yapıldı. Anlaşılmaktadır ki, köy okullarının tekrar açılması için aylar öncesinden düğmeye basılmış…
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer köy okulunun açılışında yaptığı konuşmada;
“Özellikle Covid-19 salgını, artık gündemimizde olan gıda tedarik zincirlerindeki problemler, tarımın tekrar canlanması, tarıma odaklanılması köylere dönüşü zorunlu kıldı. Milli Eğitim Bakanlığı olarak biz köy okullarımızın binalarını tekrar hayata kazandırma, Köy Yaşam Merkezleri’ne dönüştürmeyle ilgili harekete geçtik. Yaklaşık 6 aydan beri Bakan Yardımcılarımız, Genel Müdürlerimiz, STK’lar ve diğer paydaşlarımızla konuyu tartıştık ve ilk adım attık. İlk adım olarak 2022- 2023 eğitim öğretim yılında köy okullarının ilkokul olarak hizmet verebilmesi ile ilgili yönetmelik değişikliğini gerçekleştirdik. Önümüzdeki eğitim öğretim yılında ihtiyaç olan tüm noktalarda köy okullarımız, ilköğretim okulu olarak hizmet verebilecek.”
Köy okulunun ilkokul olarak kullanılmadığı durumlarda ikinci adım olarak anaokulu olabileceğini belirten Özer “Bakanlıkça bu dönemki en büyük önceliğimiz okul öncesi eğitime erişimi arttırmak. Bir yönetmeliği daha yaptık ve köylerde anasınıfı açılmasıyla ilgili on öğrenci şartını beşe düşürdük. Sadece bu adımımızla on iki bin yavrumuz anaokullarına, ana sınıflarına kavuştu. Üçüncü adım, eğer ilkokul ve anaokulu olarak kullanılmıyorsa halk eğitim merkezi olarak kullanılabilmesi ile ilgili olarak çalışma başlattık” diye konuştu.
Ayrıca; eğer ihtiyaç varsa ve fiziki mekân uygunsa bu alanların gençlik kampı olarak da kullanılacağı belirtiliyor.
Kapatılan köy okullarının; ilkokuldan anaokuluna, halk eğitim merkezinden gençlik kampına vatandaşın aktif olarak kullanılacağı mekânlara dönüştürülmesi köye dönüşü kolaylaştıracak tır. Ancak, açılacak olan bu okulların çoğu yıllardır boş kaldığından harap durumda olabilir. Bu nedenle atanacak öğretmenlerin seçimi de bir o kadar önemli bir konu. Dinamik, özverili ve yetenekli öğretmenlerin atanması ve beraberinde köy halkının ve hayırseverlerin desteği köylerimizin ve köy okullarımızın eski itibarına kavuşması açısından büyük önem arz etmektedir.
Fevzi GÜLTUNA
YORUMLAR
Yapılmış büyük bir hatanın geç kalınmış kararı bu...köy okullarıyla beraber bence köy enstitüleri de açılmalı...köye ve çevreye katkısı olan insanlar yetiştirilmeli...Tebrikler
Fevzi Gültuna(Batı Yakası
Zamanında köylerimizi abat edemedik köylülerde haklı olarak şehirlere akın ettiler ve tabi gecekonduları sapladılar şehrin kalbine oysa ki tarıma köye ve köylüye gereken önem verilseydi ne o göç olurdu ne de çarpık şehirleşme... Petrol ve doğal gaz gün gelir biter ama toprak Koca Veysel'in dediği gibi ''Karnını kazma kürek ile yarsan bile seni gül ile karşılar.'' Açılsın köy okulları güzel olur ama şehirde olanların da bir çoğu köyde olsun mutlaka... Kutlarım ...