Destroyer Kruvazier Şilep Vapur Gemi Bot Tekne Kabotaj
Muhrip veya destroyer, donanma terminolojisinde, hızlı, yüksek manevra kabiliyeti olan, zırhlı, dayanıklı, filolara veya saldırı takımlarına, daha küçük araçlardan gelen saldırılara karşı koruma ve eskortluk yapan bir savaş gemisidir.
………………….
Kruvaziyer gemi, üzerinde birçok konaklama, yemek, eğlence seçenekleri bulunan; yüksek hizmet standartlarına sahip; programlanmış belirli rotalarda turistik amaçlı olarak çalışan yolcu gemileridir.
…………………
Şilep, yük gemilerine verilen isimdir. Yapımı lüks olmayan ve nakliyat odaklı inşa edilen şilep, tamamen denizcilik ve nakliyecilik gereksinimleri üstüne kurulmuştur. Şilep içinde gemici kamaraları haricinde her alan, taşımacılıkta değerlendirilmek suretiyle tasarlanmıştır.
………………..
Vapur, çoğunlukla kısa mesafelerde yolcu taşımacılığında kullanılan bir deniz taşıtı. Yolcuların yanı sıra otomobilleri ve vagonları da taşıyan vapurlara arabalı vapur veya feribot denir. Türkçeye Fransızcadaki "buharlı gemi" anlamına gelen bateau à vapeur kavramından geçmiştir.
……………...
Tekne ya da bot, su üzerinde kalmak ve hareket etmek amacıyla inşa edilen araçlara verilen genel addır. Genelde polyester veya ahşap malzemeden imâl edilir. Gezi teknesi: Daha çok turistik bölgelerde ticari amaçlı kullanılmak için dizayn edilen tekneler.
………………
Kabotaj, bir devletin kendi limanlarına deniz ticareti konusunda tanıdığı ayrıcalıktır. Bu ayrıcalıktan yalnızca yurttaşlarının yararlanması, millî ekonomiye önemli bir katkı sağlayacağından, devletler yabancı bandıralı gemilere kabotaj yasağı koyma yoluna gitmişlerdir.
……………….
Kaptan, bir geminin sevk ve idaresinden sorumlu olan en yetkili amir sıfatına sahip olan gemi adamı olup, aynı zamanda hukuken de şirketi gemi personeline ve üçüncü taraflara karşı temsil eden kişi.
………………
Vatman şehir içi yolcu taşımada kullanılan özel raylar üzerinde elektrik gücüyle hareket ederek yolcu taşıyan taşıtları kullanan kişilere vatman adı verilmektedir. Tramvay ve metro sürücüsü olarak adı geçen vatmanlık mesleği; özellikle günümüz teknolojisinde yaşanan gelişmeler neticesinde raylı sistemlerin yaygınlaşmasıyla ihtiyaç duyulan mesleklerden olmuştur. Vatman mesleki sorumlulukları üstlenen ve yolcu taşıma gibi önemli bir görevi yerine getiren meslek erbabıdır.
……………….
Tren makinisti, bir treni işleten kişidir. Makinist, bir trenin sürülmesinden ve mekanik çalışmasından, tren hızının ve tüm trenin idare edilmesinden sorumludur. Makinist olmak için STCW belgelerine, sağlık yoklama belgesine ve en az makine zabiti yeterliliğine sahip olmak gerekmektedir
………………..
Pilot, hususî veya profesyonel olarak bir hava taşıtını kullanan, sevk ve idare eden kişi. Sivil veya askerî havacılık sektörlerinde çalışırlar veya hobi olarak uçuş gerçekleştirirler.
………………..
Şoför, yolcu motorlu araç, özellikle büyük bir sedan veya limuzin gibi lüks araç kullanan bir kişidir. Ayrıca, taksi, kamyon, otobüs gibi taşıtları kullananlara da şoför denilebilir. Türkçede şoför anlamında sürücü, haydavcı ve yöndemci gibi sözcükler de bulunmaktadır.
Kemal GÜL
12.05.2022
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.