- 204 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
ZİYA PAŞA.
ZİYA PAŞA KİMDİR?
Asıl adı Abdülhamid Ziyaeddin olan Ziya Paşa, 1829 İstanbul doğumludur. Babası Galata Gümrüğü’nde kâtip olarak çalışan Ziya Paşa, İlk Öğrenimine Kandilli’de başladı. Mekteb-i Ulum-i Edebiye’’de devam etti. Arapça ve Farsça öğrenmek için özel dersler aldı. Sadaret Mektub-i Kalemi’nde katip olarak çalıştığı dönemde Arapça ve Farsça dersler almaya devam etti. Dönemin şair ve bilginlerinin bir araya geldiği Lebib Efendi Konağı’ndaki sohbet ve toplantılara katıldı.
1855 yılında Sadrazam Mustafa Reşit Paşa’nın aracılığıyla sarayda Mâbeyn-i Hümâyun Katipliği görevine getirildi. Molière’in Tartuffe adlı eserini “Tartüf yahut Riyanın Encamı” adıyla Türkçeye kazandırdı. Yine aynı dönemde Louis Viardot’un “Endülüs Tarihi”, Cheruel ve Lavelle adlı yazarların “Engizisyon Tarihi” adlı eserlerini Türkçe çevirisini yaptı.
1859’da Mustafa Reşit Paşa vefat etti. Yerine gelen Mehmet Emin Ali Paşa ile anlaşamadığı için önce Atina elçiliğinde görevlendirilen Ziya Paşa böylece saraydan uzaklaştırılmış oldu. Bu dönemde yazdığı Terci-i Bend şiiri büyük beğeni topladı. Atina’daki görevinden sonra 1861 yılında Kıbrıs Mutasarrıfı oldu ve “Paşa” unvanı aldı. 1863’te Amasya, 1865’te Canik Mutasarrıfı oldu. Ziya Paşa, Kıbrıs’ta hem babasını hem de bir oğlunu kaybetti. Bu arada kendisi de sıtmaya yakalandı. 1866 yılında İstanbul’a döndü ve hasta olan eşini de kaybetti. Muhalif yazıları nedeniye bir süre sonra tekrar Kıbrıs’a gönderildi.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.