- 214 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
MARİE CURİE.
MARİE CURİE KİMDİR?
Tam adı Marie Salomea Sklodowska olan olan bilim insanı Marie Curie fizik ve kimya üzerine çalışmalar yapmıştır. 1 Kasım 1867- 4 Temmuz 1934 yılları arasında hayat sürmüş olan Curie Polonya doğumludur. Yaptığı çalışmalar dünya bilimi adına çok önemlidir; öyle ki Nobel ödülüne layık görülmüştür. Kimya alanında yaptığı çalışmalarda genellikle Uranyum elementini kullanmıştır. Uranyum radyoaktif bir maddedir ve Curie de bu radyoaktiviteyi geliştirmiştir. Bu başarılı kadın bilim insanı ayrıca Fransa’da ilk doktora unvanı için çalışan kadın olmuş doktor unvanına hak kazanmıştır.
Marie Curie Polonya’nın Varşova şehrinde, matematik ve fizik öğretmeni bir baba ile kız yurdu müdiresi bir annenin üç evladından biri olarak dünyaya gelmiştir. Ancak iki ablası da o dönemde ciddi bir hastalık olan tifüs hastalığına yakalanarak ölmüştür.
Mezun olmadan 1 yıl önce 1895’te Pierre Curie ile tanışmıştır. Aynı yıl da bu iki bilim insanı hayatlarını birleştirmişlerdir. Bundan 1 yıl sonra 1896’da mezun oldu ve diplomasını alır almaz uranyum elementi ile ilgili çalışmalar yapmaya başladı. Çalışmaları kızına 1897’de hamile kalması ve ardından da doğumu nedeniyle bir süre duraklasa da 1 sene çalışmadan durabildi.
1898 yılında radyoaktivite üzerine çalışmalarını daha iyi sürdürebileceğini keşfettiği toryum üzerinde çalışmaya karar verdi. Polonyumun bulunması ise uranyumun radyoaktif olarak bir süre ışınım yapmasıyla olmuştur.
Hocaları Becquerel’in adıyla anılan Nobel Fizik ödülüne layık görüldü ve ardından ikinci ödül de geldi. 1911 yılında da ikinci kez Nobel ödülüne layık görüldü. Onu Nobel ödülüne götüren çalışmaları ise polonyum ve radyum ile ilgili çalışmalarıdır.
Tüm hayatı boyunca radyoaktif maddeler hayatında olmuştur. Bu nedenle vücudu büyük zarar görmüştür ve en sonunda Fransa’nın Savoy şehrinde kan kanseri sonucu hayatını kaybetmiştir.
Hayatını bilime adayan Curie; radyum, polonyum ve radyoaktiviteyi bulmuştur.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.