Alaylılık ve Mekteplilik Hususu Üzerine
Alaylılık işin özünden, dibinden, temelinden gelmektir. Kademe kademe ilerlemektir. Çıraklık, kalfalık ve ustalık dönemlerinden geçmektir. Her şeyi süreç içerisinde öğrenmektir. Özümseyerek gitmektir. İşin hem teorisini hem pratiğini kavramaktır. Deneme yanılma yoluyla anlamaktır. Uygulamalı tamamlamaktır. Bir nevi çekirdekten yetişmektir.
…………………………
Mektepli olan ise yeteneğine göre belirlenmektedir. Hangi dalda ilerleyeceğine başkaları karar vermektedir. Bir sınav veya heyet tarafından seçilmektedir. Uygulamadan öte ders yönlü eğitilmektedir. Teori öne çıkarılmakta pratik arka plana itilmektedir. Alaylıya göre biraz nazlı yetiştirilmektedir. Daha konforlu ortamlarda bulunmaktadır. Daha çok aile ve çevre desteği görmektedir.
………………………..
Alaylı açık arazide, toprak sahada zor şartlarda yol alırken, gün gün eksiğini gidererek olgunluğa ererken, bir kıvama gelirken mektepli adeta sera şartlarında konforlu bir ortamda her şey hazır halde yetiştirilir ki bu da açık arazide yetişenden tat koku ve aroma bakımından farklı olur. Hani pazara gittiğinizde bu tarla mahsulü mü yoksa sera mı dersiniz ve tarla olanı tercih edersiniz ya işte bu da ondan farksızdır.
………………………..
Alaylı ve mektepli meselesi her alanda görülür. Hemen her sektörde bulunur. Özellikle sanat dünyasında. Resimde heykelde mimaride. Ticarette siyasette. Tarımda ormanda sanayide. İnceleyin görün. Ya da geriye gidin. Zihninizi yoklayın. Belirlemeleri yapın. Anlatılanları anlayın. Mukayeseyi yapın ve alaylıların açık ara önde olduğunu görün.
Kemal GÜL
24.03.2022
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.