Çoğunlukla Türkçüler Türkistanlı İttihatçılar Rumelilidir
Türkiye’de Türkçülük daha çok Türkistan kökenli düşünce ve fikir adamları tarafından yayılmıştır. Bunun ülkemize yansımaları en az yüz elli yıllık dönemi kapsar. Özellikle Osmanlı’nın son döneminde bu akım hızlanmıştır. Nitekim o dönemde Türkçülük, İslamcılık Batıcılık ve Osmanlıcılık akımları vardı.
…………………………..
Kendi döneminin tek Anadolu kökenli Türkçüsü Ziya Gökalp’tir. Ancak diğerlerini büyük bölümü Türkistanlıdır. Azerbaycan’dan, Kırım’dan, Özbekistan’dan Başkurdistan’dandır. Bunlar Zeki Velidi Togan Hüseyinzade Ali Turan, İsmail Gaspıralı, Yusuf Akçura, Mirsaid Sultan Galiyev, Galimyan Tagan, İbrahim Kafesoğlu, Reşit Rahmeti Arat, Reha Oğuz Türkkan Abdulkadir İnan, İsenbike Togan gibi isimlerdir. Nihal Atsız, Alparslan Türkeş, Fuat Köprülü, Bahaeddin Ögel, Fethi Tevetoğlu, Osman Turan, Cemil Meriç ve Erol Güngör daha sonraki süreçte Anadolu’da filizlenen Türkçülerdir. İlerleyen dönem akım mensuplarını burada sıralamaya ihtiyaç olmayıp hepimizce bilinen isimlerdir.
…………………………..
İttihad-ı Osmanî Cemiyeti, 21 Mayıs 1889 tarihinde Askeri Tıbbiye’nin bahçesinde toplanan İshak Sükûti, İbrahim Temo, Abdullah Cevdet, Çerkez Mehmed Reşid adındaki dört talebe ile ve sonradan onlara katılan Hüseyinzade Ali Bey, Konyalı Hikmet Emin Bey, Cevdet Osman, Kerim Sebatî, Mekkeli Sabri Bey, Selanikli Nazım Bey tarafından temelleri atılmıştır.
………………………
Resneli Niyazi, İbrahim Temo, Doktor Nazım, Ahmet İzzet Furgaç, Mustafa Kemal Atatürk, Mehmet Akif Ersoy, Mahmut Şevket paşa, Talat paşa, Cemal Paşa, Cavit Bey Rumeli kökenli ittihatçılardır. Anadolu kökenliler ise Abdullah Cevdet, Ahmet Sukuti, Enver Paşa ve Ahmet Rıza gibi isimlerdir.
Kemal GÜL
14.03.2022
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.